Startsida Aktuellt/Blogg TV-serier Radioserier Medverkande Spelningar Städer och hotell 
Musik Texter/ackord Böcker/nothäften Historik Kontakta oss Ola Ström Per Dunsö

Arkiverade poster november, 2006

Stadsvandring i Solstollarnas spår

torsdag, 30 november 2006, 21:25

Ni ställer ju massvis av roliga frågor och vi önskar att vi hade haft en chans att svara omedelbums. Men tyvärr gör vi andra saker också. Tyvärr, säger jag, för det är mycket roligare att läsa era mail.

Stefan i Åryd blev lite nyfiken på var vissa av utomhusscenerna är inspelade. Och då i första hand gällande våra musikvideor. Som till exempel ”Vi flyger” från ”Solstollarna med Ulla-Bella”, första programmet. Stefan undrar bland annat i vilken park vi befinner oss.

Det vet säkert många malmöbor. Det är Kungsparken. Och flygbilderna är från Sturup, inspelade under ”Flygets dag”, då ju även militärflygplan är med på uppvisningarna.

I TV-seriernas faktarutor försöker vi berätta om alla inspelningsplatser. Vi tänkte till och med göra en karta med alla ställen utsatta så den som ville kunde göra en rundvandring i Malmö och se var vi varit.

Det är ju inte säkert att en enda nu levande själ skulle vara det minsta intresserad av något sådant. Men vad vet vi hur folk ser på tillvaron om 1 000 år. Kanske säljer turistbyrån ett paket med ”Stadsvandring i Solstollarnas spår” där det också ingår små historiska scener med Gösta och Hjördis för att illustrera hur kvinnan i slutet av 1900-talet fick mer att säga till om. Åtminstone i vardagssituationer.

Ola

Ditt j-a ålahue!

onsdag, 29 november 2006, 18:37

Ditt j-a ålahue!

Jo, då, så kan det låta i Skåne. Jag vet inte om man brukar säga så uppåt landet. Men det går väl knappast, ”Ditt j-a ålhuvud”, så kan man ju liksom inte säga. Men ditt j-a ålahue, så säger vi i Skåne, och då är det väl inte precis avsett som en komplimang.

Nu visar det sig emellertid att det finns trevliga ålahueden också. Som Mats Ålahue, som skrev en kommentar till gårdagens blogg. Mats efterlyste texten till Tullarens visa. Och den finns inskriven nu.

Jag har förstått att en del inte vet var man hittar musiken. Den ligger ju heller inte på ”Musik”, vilket kanske vore naturligt, utan på sidan Texter/ackord. Alla titlar med en liten notsymbol går att lyssna på. Lyssna gärna på Tullarens visa. Om någon kan höra vad Åke Gömstedt säger efter ”… om jag hade snabel som en flodhäst”, så meddela oss gärna. Varken Per eller jag kan lista ut vad det ska va’.

I dag har jag varit på Mediegymnasiet i Malmö. Härlig skola. För mig är det lite som att åka tillbaka i tiden, till 70-talet. Det vimlar av punkare, svartrockare och andra färgglada typer vad dom nu kan kallas. Vad jag uppskattar är attityden, lite slapp kanske, men vänlig och trivsam, jag är så trött på det aggressiva machoMalmö. På alla ålahueden.

Ola

Populär tullare

tisdag, 28 november 2006, 21:55

I dag stoppade polisen mig. Det var tyvärr inte Lasse Polis från Solstollarna, vilket det i och för sig kunde ha varit, han är ju faktiskt polis på riktigt. Ja, tyvärr och tyvärr förresten, det ska jag inte säga, det var nämligen en mycket trevlig polis.
- Nä, men är det inte Ulla-Bella, sa hon och log inbjudande.

Bra, tänkte jag. Henne kan jag nog muta med en DVD om det skulle vara något. Men det behövdes inte. Det var inget fel på bilen. Däremot rekommenderade hon mig att börja träna. Jag var nämligen tvungen att blåsa fyra gånger i den där alkomätaren innan den funkade. Tänk vad små resurser polisen har, som måste använda såna usla alkomätare.

I dag fick vi följande mail från Stefan i Iggesund:
”Snälla ni – lägg ut texten till Tullarens sång från Solstollarna! Den var ju höjdpunkten i världens bästa sommarprogram någonsin.”

Stefan är inte ensam om att tycka så. Många har undrat varför inte Tullarens visa var med på DVD:n. Det var faktiskt så att vi strök den i allra sista stund. Den hade i och för sig fått plats, men vi ville ha med hela storyn runt omkring, och det gick inte.

Men på nästa DVD kommer den med. Garanterat. Som en tröst för alla Åke Gömstedt-fans lägger vi ut Tullarens visa på Texter och ackord i morgon.

Glöm inte att tävla. Hittills har vi bara fått in 19 rätta svar, så chansen att vinna är stor.

Ola

Ännu en chans att vinna DVD:n

måndag, 27 november 2006, 20:57

Även den här veckan har du chansen att vinna vår DVD ”Solstollar och Toffelhjältar”. Fast den här gången blir det en något klurigare fråga. Men naturligtvis finns svaret att hitta på hemsidan.

Fråga: I vilken TV-serie sjöng vi ”Nånstans vid Stureplan”, en låt som minsann låg en hel vecka på svensktoppen. På en hedrande 9:e plats dessutom.

Svaret vill vi ha senast lördagen den 2 december. Skicka det från kontaktsidan.

På tal om svensktoppen så låg även Ulla-Bella rap där. Och Killsnack med Anna Book. Exakt när detta hände vet jag inte, men det går förstås att ta reda på. Det finns nämligen människor som vet allt om oss. Jag vet inte om ni lyssnar på Melodikrysset med Anders Eldeman. En synnerligen sympatisk människa.

Vi träffade Anders på Odenplan i Stockholm en gång. Han visste mer om oss än vi själva visste. När mamma levde ringde hon och jag alltid till varandra på lördagarna för att se om vi klarat melodikrysset. Mamma hade lite svårt när det gällde hiphop och punk, men annars var hon en hejare på musik. Nu har jag ingen att ringa till, så nu klarar jag det nästan aldrig.

Allt detta har jag skrivit på min nya bärbara dator på Aurahallen i Malmö där Jonathan tränar badminton och det tog en himla tid, för knapparna sitter lite annorlunda jämfört med min gamla Mac. Eftersom datorn har inbyggd kamera tog jag en bild på mig själv som jag tänkte ni skulle få se. Men jag vill inte förstöra er kväll, så jag kastade den i papperskorgen.

Lycka till i tävlingen. Självklart skickar jag med något extra förutom DVD:n. Ett klistermärke kanske. Får se vad jag hittar.

Ola