Solstollarna

Älskade Ryssland

Vilken fantastisk kväll. Jag är fortfarande helt lyrisk! Och lycklig! Mitt bland allt bedrövligt som visas i TV så sände TV2 ett program om Maxim Vengerov, en av världens i särklass bästa och mest känslosamma musiker.

Maxim föddes i Sibirien och började spela fiol som fyraåring. Jag bara älskar honom. Och när han spelade ett stycke av Fritz Kreisler – min mammas favorit – gick det upp för mig att det mesta av det som berört mig i livet kommer från Ryssland.

Under hela min uppväxt läste jag i stort sett bara ryska författare: Turgenjev, Tolstoj, Puskjin, Gorkij och förstås Dostojevskijs ”Anteckningar från ett källarhål” och ”Idioten” som var mina absoluta favoriter.

Tjajkovskij och Stravinskij, Bubka, Kandinskij, Turgenjev och fantastiska Oksana Baiul i OS 1994, listan kan göras lång – den nya generationen tennisspelare som alla har Kournikova att tacka för sin framgång, Kournikova som anklagades för att inte kunna spela tennis bara för att hon råkade var så oemotståndligt vacker.

Tack Ryssland för allt du gett oss.

Några miljontals ljusår från Maxim Vengerovs musik spelade jag och Bo Mora in en singel 1965 i samband med invigningen av Metro i Malmö.

Är det inte fantastiskt – och ganska typiskt för Malmö – att Moras och mitt band ”Gonks” står med tre gånger så stora bokstäver som Beatles och Stones.

Om jag får gissa, så tror jag att anledningen till att en del av er har tyckt om våra program, är att vi varit mer måna om det känslomässiga än andra typer av kvalitéer. Det ger inga poäng hos recencenter, men kanske hos tittarna.

Och det vackraste jag sett i hela mitt liv, det var när Oksana seglade fram över isen utan att vidröra den, och det vackraste jag hört, det var när Maxim smekte sin fiol som om den varit Oksana eller Kournikova – i kväll  – i Beethovens violinkonsert.

Ola

20 kommentarer

 1. Oooh, Oksana.. Henne hade jag glömt! Det var en grym upplevelse… Minns hennes tårar också…

 2. Och…..Jag har skivan: Goin´round med Gonks, små förflugna ord med någon och ett underbart reklaminslag om hur man går hem mest hos brudar. Svaret är Metro Club i passagen i Motoramihuset!!

 3. Förstår fortfarande inte varför Solstollarna inte ”är lika populära som ni trodde”, speciellt inte efter i somras när ni lade till en extra spelning som snabbt blev fullsatt den också.

  Om vi nu ska bli snuvade på DVD-release av serierna tycker jag att vi kan få en förklaring på varför försöken läggs ner.

  – Johan

 4. Hej hallå! är en kille som följde båda serierna speciellt toffelhjältarna när jag var ca 20år. HUVUDET PÅ SPIKEN OLA. Känsloberörande texter kvick humor stora personligheter med stark utstrålning.Kändes som en extra galen familj man kunde krypa in till på morgonen. Såg på yuotube ett avsnitt och blev berörd av låten stureplan igen. Ge oss chansen att uppleva detta igen inte minst barnen. Just nu körs det reklam på tv för jonsson o pipen. Ni behöver synas mera. I filmen the secret satsade en författare på att exponera en måttligt säljande bok i en säljande pappersmonter och då hittade alla köpare den han är idag framgångsrik. Jag lyckades knappt hitta era filmer i helsingborg dom borde synas överallt på maxi coop osv. Vilse i pankakan fick ju en egen monter. Det finns säkert intressanta uppslag låt dom blomma ut innan det blir Vår. Tack för allt ni gjort för ungdomar barn o vuxna FORTSÄTT MOT MÅLET Roggan

 5. Leve Ryssland 🙂
  Jag håller med dig Ola, det är mycket bra som kommer från Ryssland, min bil exempelvis,hihi.

  Men jag håller med Johan, du borde svara på hans fråga.

 6. HAR SPELAT SKIVAN IKVÄLL. DET VAR DINOS SHOWBAND SOM SJÖNG SMÅ FÖRFLUGNA ORD! INGEN STÖRRE HIT IDAG. PÅ BAKSIDAN ÄR DET OSCAR MED C SOM SPELAR JAZZ! GOIN´ROUND; FAKTISKT RIKTIGT BRA! BETYDLIGT BÄTTRE ÄN LOPPAN SOM KOM PÅ 10 I TOPP! HANDLADE FAKTISKT EN DEL KLÄDER PÅ METRO MEN OM DET BERODDE PÅ SKIVAN LÅTER JAG VARA OSAGT! kOLLA YOUTUBEBETYGEN OLA!

 7. Jag har följt Solstollarnas blogg (d v s den här), men jag har aldrig skrivit en kommentar tidigare. Har bara varit roligt att läsa. Nu anser jag det dock inte lika roligt och det beror inte på Ola. Han tycker jag är underbar. Jag riktar mig i stället mot Johan Rönn som uppenbarligen är så arg att han aldrig ska använda sin Solstolletröja mer. Jag blir så less på att du ständigt klankar ner på Ola och behöver en förklaring. Unge Herr Rönn, då har du inte läst här tillräckligt. Jag tycker Ola har gett sin förklaring. Det finns annat här i livet som Ola känner att han vill satsa mer på, som sonens badmintonspel t ex. Även de övriga i gänget har annat de vill ägna sig åt. Solstollarna är inte allt för dom och är Solstollarna det för dig så njut av det dom gjort i stället. Jag tror Ola vet att han har sina fans, precis som de övriga i gänget. Sen är det inte deras fel att de inte ges ut på DVD, och om du trodde att 200 namn skulle räcka för att få dom utgivna är helt upp till dig.
  Johan! Du som bevisat att du varit deras största fan sen den här sidan kom till och gick dessutom på alla konserterna i somras. Du om någon borde väl visa respekt och förstå Olas beslut. Han har ett liv utöver detta som han ofta beskrivit. Om du inte har något liv utöver att sitta och kräva Ola på onödiga svar tycker jag inte du är ett riktigt fan.
  Så Johan och vissa andra tänk efter. Ni har inte en tanke på att han inte skriver lika ofta kan bero på att många just nu hackar på honom i stället för att glädjas åt nostalgin han och de andra trots allt har skapat.

  -Tack för ordet

 8. Anders –> ”…istället för att glädjas åt nostalgin…” skriver du. Det är ju precis det vi gör!! Därför blir man ganska ledsen när Ola helt plötsligt är väldigt uppgiven och negativ och lägger ner alla försök…. Jag vet inte om du var på de där konserterna i somras, men jag kan bara säga att det var magiskt!! Något man gärna upplever om och om igen…

  Sen bloggen startade har Ola varit en stor glädjespridare, men något hände! Helt plötsligt blev Ola väldigt bitter. (Vilket också visas i krönikan i Malmötidningen denna veckan…) Och jag tror att många är nyfikna på vad det var som egentligen hände! Naturligtvis är det inte vår ensak, men å andra sidan så ”släppte han ut skiten” över oss via bloggen och då undrar man ju..

  Bloggen blev sedan positiv igen, och jag kan bara hoppas att det fortsätter så! Att gå runt och vara bitter och ledsen (?) är ingen höjdare!!

  Så Ola, fortsätt att blogga när du har tid och lust! Vi är många som gläds åt att läsa det du skriver… Jag hoppas att allt är bra med dig!! Själv kommer jag fortsätta att ”färdas genom mina minnen”, där konserten (inte serierna!) faktiskt är det starkaste och mest lysande i min hjärna och i mitt hjärta…

 9. Jag tycker båda ”sidor” har poänger här. Å ena sidan ttycker jag Anders har rätt när han säger att man måste respektera Olas vilja och dessutom också att det blir ju ingen större glädje för Ola att blogga om man hackar på honom och ställer honom mot väggen. Vi kan ju inte tvinga Ola att göra något mot hans vilja.
  Problemet är väl att Ola sade A men inte B – det vill säga att han slängde in en brasklapp utan att riktigt redogöra för varför och därmed lämnade dörren öppen för förvirring och spekulationer.

  Jag tror att Olas ord slog ner som en blixt från en klar himmel för många eftersom den här hemsidan och bloggen redan från början uttryckte stora förhoppningar och ambitioner om att Pers och Olas livsverk skulle återutges. När Ola så helt plötsligt utan större förklaring ändrade på detta så tror jag att en del kanske kände sig snuvade på konfekten och förvånade. Johan Rönn har ju, som vi vet, lagt ner stora ansträngningar på att programmen skulle ges ut på DVD eller sändas igen. Men visst, 200 namnunderskrifter räcker inte långt – i politiska påtryckningssammanhang, till exempel, brukar krävas minst 1500.

  Problemet kan också vara att i och med Malmökonserternas popularitet, så har kanske trycket på en ”återförening” blivit för stort. Naturligtvis var det en oerhörd upplevelse och jag är glad att få ha varit med om det. Men frågan är om vi har rätt att kräva av Ola och Per (och de andra) att köra igång en sådan stor apparat som en återförening på permananent plan innebär.

  Vad många av oss egentligen redan från början ville var ju att Olas och Pers program skulle ges ut i sin helhet på DVD eller sändas igen på TV, inte nödvändigtvis att de skulle ”återförenas”! Jag tror att i och med snacket om återförening så kan oket ha blivit för tungt att bära eftersom de praktiska problemen är så många.

  Personligen har jag bara haft som förhoppning att man återigen skulle få återse de gamla programmen igen i sin helhet. och då menar jag inte bara Solstollarna och Toffelhjältarna. Jag ser det som ett oerhört problem att folk här bara tjatar om Solstollarna, för faktum är att Ola och Per har gjort en drös mycket minnesvärda programserier före Solstollarna och Toffelhjältarna. Med tanke på så mycket annat smalt som ges ut på DVD (också i genren barnprogram) sr jag inget hinder i att deras gamla serier som Drömplanket, Gammalt och Nytt, Dörren etc. kunde ges ut i DVD. Men det blir ju inte bättre av att folk bara tjatar om Solstollarna hit och Solstollarna dit. Ola och Per har klart och tydligt angett på den här hemsidan att man ovkså vill att deras tidigare serier borde uppmärksammas och att de faktiskt gjort annat än Solstollarna (som sannerligen inte tillhör det bästa de gjort). Men folk verkar uppenbarligen inte ha fattat det budskapet. I ett sådant läge har jag full förståelse för om Ola tröttnar på skiten.

 10. Får jag också tillägga, att jag hoppas innerligt att Ola fortsätter jobba med den här hemsidan när han hinner och känner för det. För som sagt – utan kravet om återföreningar – så finns här mycket att göra och lägga till, bland annat rolig kuriosainfo om olika program och låtar, och jag skulle gärna se att fler musik/ljudspår lades till i låtistan Text/Musik. Där har ju inte hänt något på nästan ett år.
  Så nog finns det uppdateringar att göra, om man vill vårda Olas och Pers musikarv.

  Men som sagt, det får bli när Ola eller Per har tid och lust.

 11. Jag är för övrigt helt enig med Ola, om att det är känsligheten och det emotionella i mycket av musiken som antagligen gjort att deras låtar påverkat folk som mig. Dock anser jag att dessa egenskaper i deras låtar var mera förekommande i deras tidigare barnprogram än kanske i mer kommersiella program som Solstollarna. Många av låtarna från exempelvis Drömplanket och Sångbåten var – mitt i humorn och lekfullheten – ganska mörka, tankeväckande och fulla av känslor. Kanske är det därför jag gillar deras äldre grejor mer.

 12. En av mina favoritlåtar är Bussige Bosse, man kan typ inte sluta sjunga på den när man får den i skallen 🙂
  Tyra i kassa 4 är också en höjdare.

 13. Absolut Samara, 🙂

  Håller med! Jag gillar båda, speciellt är jag svag för Tyra i kassa 4. men bägge är kanon på sitt sätt. Sångbåten innehöll faktiskt en hel drös med bra låtar.

 14. Anders: Ger Ola upp får väl jag också lov att ge upp? Min kritik är inte menad att riktas på Ola, men det blir ju onekligen han som får ta emot det mesta då det bara är han som bloggar, ett moment som också upprör mig. Är det konstigt att jag blir ledsen när det till sist kommer ett uttalande att ingen annan än Ola bryr sig?

  Men det som gör mig mest arg/ledsen/besviken är att först skrivs ett ytterst deppigt inlägg med lite förklaring, som väcker många känslor. Inlägget därefter disskuterar inte föregående inlägg alls. Inte heller de kommentarer som gjordes. I stället får vi ett klappa-sig-själv-på-axeln-inlägg om hur Ola delat sida med Dolph Lundgren, och nu senast en post om hur bra Ryssland är?

  Att Ola fått kritik av mig är för att det är han som postat, då är det väl han som ska ha kritiken? Det spelar inte så stor roll att jag ligger sömnlös om nätterna, men lite besviken är jag. Mer besviken är jag över Pers icke-existerande blogginlägg på sidan i så fall.

  ”Sen är det inte deras fel att de inte ges ut på DVD, och om du trodde att 200 namn skulle räcka för att få dom utgivna är helt upp till dig.” skriver du också. Inte för att det spelar någon större roll, men det var över 300 namn som finns på den avslutade listan. Sen kan jag ju då också passa på att berätta att jag i somras fick av Pan Vision reda på att man har/hade för avsikt att släppa Solstollarna och Toffelhjältarna (samtliga säsonger) på DVD, och till och med kontaktat Ola och Per för att lägga kommentatorspår till detta, och ni kan tro att jag blev paff när jag fick höra detta, som vi inte hört något om i bloggen.

  Tog kontakt med Ola efter detta, varpå jag fick reda på att de helst ville att release av serierna skulle gå genom Auto Images, eller på ett sätt där de hade mer inflytande i projektet, så att det blev så bra som möjligt. Jag respekterar Olas förklaring och åsikt i det hela, men att det, som du skriver, inte är deras fel att serien inte ges ut på DVD är inte hela sanningen. Som sagt, jag respekterar att Ola (och Per) vill ha inflytande och lite kontroll över projektet så det blir så bra som möjligt, men om alla försök nu ges upp, så tycker jag gott att Pan Vision kan få släppa serierna, om det nu står mellan serierna ska släppas eller inte.

  Till detta kan vi lägga de tidningsintervjuer, den tidiga morgonen och sömnlösa natten dagen jag gjorde radiointervjun, och de övriga timmar jag lagt på att kämpa för att få ut serierna på DVD, är det konstigt att jag blir besviken när artisterna ger upp? Sett detta hända förr, men trodde aldrig att Solstollarna skulle sluta bry sig.

  Konserterna i somras kommer för alltid att vara bland det största jag någonsin varit med om, kommer alltid att minnas dagarna med glädje. Men, Anders…

  Är det konstigt att jag är upprörd?

  – Johan

 15. ”Som sagt, jag respekterar att Ola (och Per) vill ha inflytande och lite kontroll över projektet så det blir så bra som möjligt, men om alla försök nu ges upp, så tycker jag gott att Pan Vision kan få släppa serierna, om det nu står mellan serierna ska släppas eller inte.”

  Det håller jag helt med om, Johan!

 16. Jag är säker på att det har förekommit en hel del diskussioner bakom kulisserna, men av vilken anledning tror ni att dessa interna samtal skulle redovisas här på en officiell blogg? Vem som helst kan ge ut de tv-serier som ägs av SVT. Det är bara att hosta upp en smärre förmögenhet och få tillstånd från alla personer som förekommer i serien. Lätt som en plätt? Knappast.

 17. Anki, det du säger hör inte in i sammanhanget riktigt. Det har säkert förts massa interna samtal både före och efter det de sa på Pan Vision, men kontentan är att av det jag fått höra så är DVD-släpp möjligt, om de bara får med Ola och/eller Per, och jag förde ut det Pan Vision berättade i ljuset i min förra kommentar, för att i min tur få mer ljus på frågan ”Kommer vi någonsin få se Solstollarna på DVD?”.

  Det kanske är så att Pan Vision nu lagt ner planerna, det vet jag inte. Det enda jag vet är att de i somras ville släppa serierna, men så blev det inte av olika anledningar. Det jag vill ha reda på i sådana fall är om Ola och/eller Per nu när försöken att få ut serierna från deras sida lagts ner, om de kommer att hjälpa eller stjälpa Pan Vision om de vill släppa serierna.

  Hade köpt rättigheterna och all teknik som behövts, satt Ola och Per bakom spakarna bara jag hade kunnat.

  – Johan

 18. Det är inte mkt på sidan som handlar om solstollarna längre. Trist bloggning (jo det börjar bli så) och få riktiga uppdateringar när det gäller vad sidan borde handla om….. …

  Inte för att vara bitter eller pesimistisk.. men det är nog dags att dra vidare…

  Tack å hej för mig.

Kommentarer är stängda.