Solstollarna

Dansk öl – probably the best beer in the world!

Är inte det världens bästa reklam, troligtvis den bästa… helt oantastbart. Danskarna skriver exakt likadant om sina hamburgare världen över, ”Probably the best…”, och om sina wienerbröd, troligtvis de bästa… men å andra sidan, helt fel har dom ju inte.

I går fick ni se Öresundsbron, hur den ser ut från min balkong klockan 01.54 på natten. Så här ser den ut i dagsljus.

Vy från framsätet i Bosse Fernströms Volvo.

Men ska man åka ända till Århus, och det skulle vi, närmare bestämt till Viby, så passerar man även broarna över Stora och lilla Bält. När jag var barn, åkte man båt vid dessa tillfällen. Så det går ju aningen fortare nu.

Det här är bron över Stora Bält, förevigad av Jonathan i baksätet. Som ni förstår är det inte jag som kör, det är Jonathans dubbelpartners pappa Bosse, som i behaglig fart lät sin Volvo glida fram längs E22 genom Danmarks för dagen blåsiga natur.

Väl framme spelades det badminton med skiftande resultat. Kvällen avslutades på hotell Mercur, och det visade sig att tränaren i Skogås, Christer Andersson, inte bara är en duktig tränare, utan i ännu högre grad en hejare på öl- och whiskykultur.

Jonathan på hotell Mercur i Viby med sina badmintonkompisar från Skogås, Chrippe, Jim och Chrisse.

Christer visste att berätta att innan Carlsbergbryggeriet inledde sin enorma framgångssaga, fanns ett bryggeri i kvarteret intill vid namn Jacobsen. För att lära mig och Bosse lite ölhistoria, bjöd Christer på två exklusiva flaskor ur Jacobsens sortiment, och vips var dagens snöpliga förluster på badmintonbanan som bortblåsta. Tänk vad en öl eller två i goda vänners lag kan åstadkomma underverk.

Christer – probably the best ölexpert in Skogås. Lägg märke till att vi dricker ur äkta Jacobsenglas.

Och när jag sitter här så tänker jag på uttryck som ”det är inte vapen som dödar, det är kulor” (eller människan som håller i vapnet), eller ”det är inte hundar som är aggressiva, det är hundägarna som inte kan hantera dem” och liknande saker.

Och – hur det nu låter i originalversionen – det är inte öl och whisky som får folk att begå vansinnesdåd, det är det inneboende sinnelaget.

Ja, så tänker jag just i kväll, när jag efter några exklusiva Jacobsen går och lägger mig med ett leende på läpparna, jämfört med hemma där jag allt som oftast efter några Pripps sjunker ner i min säng fylld av bitterhet och hämndkänslor. Kultur förgyller livet, oavsett i vilken form.

Ilsegerd och Kirsten i det danske bageri – probably the best wienerbrödsförsäljarna med chokoläde i världen.

Ola

4 kommentarer

 1. Jag skulle vilja Ola & Per (och andra inblandade också) en Glad Påsk.

  Håller dock inte med angående den danska ölen — den är enligt min mening vidrigt odrickbar och innehåller för mycket kolsyra — den går upp och ner i matstrupen två dagar. Nej, tack, jag föredrar mörk öl, men smaken är ju som bekant delad.
  Danskarna är bra på mycket, men deras öl är överskattad.

  Än en gång — en glad påsk. Och glöm inte äggen — oavsett om de innehåller choklad eller inte.

 2. GLAD PÅSK!!

  Satt o kollade på DVD:n och tanken slog mig – varför GÖR ni inte en serie till? Båda är ju sugna på det, och nog måste det finnas intresse från både nått tv-bolag och från folket!!
  Vore så fantastiskt roligt! Jag skulle då sitta bänkad!

 3. Hej Ola o alla andra
  ni verkade ha haft en jätte rolig långfredag o nu så här nära påsken om ca 7 min så vill jag bara önskar er en GLAD PÅSK!!!
  (det gäller även alla andra med Per, Jonathan, Bosse o Thor-Björn)

Kommentarer är stängda.