Solstollarna

Fina ord om nya dvd:n!

I dag blir det en lång blogg. Men jag har inte skrivit den själv. Precis som när vi släppte vår första dvd så var det Mats Hansson som först höll sig framme och skrev några rader. Mats är sportjournalist på HT och hans passion är att samla på skotsk maltwhisky, något han har gemensamt med Håkan Nyberg. Här följer hans artikel.

”Då byter jag garanterat kanal…

Man får en nostalgikick av att se utdrag av 1980-talets i särklass bästa barnprogram som fick föräldrarna att slå sig ner tillsammans med barnen i tv-soffan.

Jag tillhör en minoritet och som sådan känner man sig väldigt ensam. Av allt att döma är jag väl en av de få i landet som inte tittar på Idol på tv. Jag föredrar nyheter på samiska, ekonominyheterna, keno-dragningen och till och med reklaminslagen före detta program. Och jag tackar högre makter för att någon liknande smörja inte fanns då var jag ung.

För hur skulle det svenska musiklivet se ut om Peter Swartling, Daniel Breitholtz och Kishti Tomita fått vara med då? Är det någon som på fullt allvar tror att Per Gessle skulle fått en chans? Att Magnus Uggla skulle få sjunga sin låt färdigt? Att Di Leva skulle ta plats på scenen eller att Ulf Lundell ens fått synas i samband med programmets ”audition-turné”? Joakim Thåström hade säkert skyfflats ut direkt. För att inte prata om Håkan Hellström som åkt ut med huvudet före. Ovan nämnda artister har gjort karriär tack vare talang.

Så sent som förra säsongen satt väl Claes af Geijerstam med och sågade sångare och sångerskor på löpande band. Samme ”Clabbe” som hos flertalet svenskar mest är ihågkommen för att han sjungit om ”dina bröst är som svalor som häckar”.

Nä, nu handlar det om att passa in i den mall som finns och att få vara ”Idol-Anna” eller ”Idol-Anders” under ett år tills nästa sväng dras i gång. Men jag respekterar alla er som tycker att Idol är ett bra program. Ni är många och det syns på tittarsiffrorna. Nu kan man ju även gå in hos TV4 på nätet och läsa ”om det regnar hemma hos din Idol! Vi vet hur vädret är just nu i din och din favorits stad”.

Mats bjuder på ett hett julklappstips, nämligen ”Ännu mera Solstollar och Toffelhjältar”. Tullaren, Ulla-Bella och Skumberg håller med. (Från Olas hem på Friisgatan 1987. Julattiraljerna har jag kvar, även tändsticksasken. Men glöggen är försvunnen.)

Ändå är jag just nu på ett alldeles strålande humör. Magnus Ugglas nya album är hans bästa på säkert 20 år och nyligen fick jag dvd:n som förgyller hösten: ”Ännu mera solstollar och toffelhjältar” med Ola Ström och Per Dunsö. Man får en nostalgikick av att se utdrag av 1980-talets i särklass bästa barnprogram som fick föräldrarna att slå sig ner tillsammans med barnen i tv-soffan.

Ulla-Bella, Skumberg, Tullaren, direktör Knegoff och de andra figurerna är humor och underhållning av allra högsta klass. Bättre än så blir det inte. Där bjöd jag er alla på ett riktigt hett julklappstips till dem som är födda på 1970–1980-talen…

Mats Hansson”

Ja, en så trevlig människa som Mats säger man inte emot. Eller hur?

Ola

7 kommentarer

  1. Härlig julbild! Och DVD:n blir helt klart årets julklapp till flera i släkten… Vare sig de vill eller ej!! Min DVD är just nu utlånad dessvärre… Snart dags att kräva tillbaka den så att jag får se något vettigt på TV!! 😉

  2. Jag har nog aldrig hört en människa uttrycka sig exakt så som jag tänker:-)

    Keep it up!

  3. På tal om Idol: det kunde ha blivit så bra men blev så fel i praktiken. Tillhör tydligen samma minoritet som Mats. Är så trött på detta program. Ser fram emot nya DVD´n som jag ännu inte har sett. Är övertygad om att den är bra efter allt man hört.

  4. Håller fullständigt med. Det är alldeles för mycket bonde söker fru eller ensam mamma söker bonde, idol-Agnes, Fame Factory jury mm. Jag saknar verkligen de humoristiska Solstollarna, de verklighetstrogna Svenska Hjärtan, Goda grannar mm. Jag hade de flesta avsnitt av Solstollarna inspelade på video. Den tittades på tills det bara var flimmer kvar. Nu är den tyvärr försvunnen, men jag har den först DVD:n och beställt den andra som kom ut precis nyligen = nostalgitripp!

  5. Eh, vaddå -70 och -80-tal. Jag är född på 60-talet och diggade Solstollarna o Toffelhjältarna jättemest! När det begav sig satt vi ett gäng kompisar som klistrade och njöt av programmet, och det berodde inte enbart på alla vackra flickor… och vi var alla födda på 60-talet 🙂
    mvh svante

Kommentarer är stängda.