Solstollarna

För ett år sedan…

Ja, för ganska precis (om man inte är så noggrann) ett år sedan framträdde vi – nästan hela Solstollegänget – på den fanstastiskt vackra Victoriateatern. Det var oerhört roligt, det tyckte nog de flesta, för att inte säga alla som var där, både ni i publiken och vi på scenen.

Och själv hade jag gärna gjort fler konserter, men jag tror knappast det är praktiskt möjligt att få ihop hela gänget en gång till. När band återförenas gör man det nog oftast av ekonomiska skäl, när vi samlades på Victoriateatern innebar det snarare en kostnad för oss, men det uppvägdes mer än väl av nöjet att återses.

Salongen på Victoriateatern där publiken förbereder sig för andra akten.

Så några fler framträdanden lär det knappast bli. Vill man se oss på scenen blir det nog till att köpa dvd:n ”Ännu mera Solstollar och Toffelhjältar” där det mesta av konserten finns med.

Martyna och André trivs tilsammans!

Men den har inte sålt särskilt bra, dvd:n, så det vill man nog inte. Mina egna barndomsidoler hette Kalle Stropp och Grodan Boll. Men inte hade jag varit särskilt intresserad av att titta på dom nu. Så jag är inte förvånad över det bristande intresset.

Ola

33 kommentarer

  1. Jag kan nämna att jag idag för första gången fann en tillställning värdig att bära min Solstolle-t-shirt på. Så det gjorde jag.

    En väldigt glad midsommar hade jag. Det hoppas jag att alla andra också hade!

    Vi fans … fanatiska … fantastiskt Solstolleintresserade stackare är troligen inte många nog. Det är himla synd. Men varje gång någon försöker förklara att fotboll är kul eller att jazz är bra musik, då inser man ju lätt att det är svårt att få allmänheten att förstå det vi vet.

  2. Jag har då DVD:n och mina föräldrar också! En Solstolle-DVD kan man inte vara utan! =) Och konserten på Victoriateaterna kommer vi alltid minnas!!! Trevlig midsommarhelg!

  3. Nicke lilltroll var väl jättegullig också?

    Tur att man har sett er så många gånger. Man får leva på minnena och lyssna och titta på allt inspelat med er. Väldigt synd att jag inte kunde åka till Malmö för ett år sedan.

  4. Tråkigt att inte DVD´n sålt bättre! MEN tänk efter; tre utsålda hus när ni räknade med en konsert! Visst finns det många som vill se mer, men det enda som kan hjälpa är nog att SVT visar repriser på era underbara program! Fortsatt trevlig midsommarhelg till alla och speciellt till dig Ola!!

  5. Även jag tycker det är tråkigt attd en senaste DVD:n inte sålt mer, men det kan kanske stämma att antalet intresserade inte är många nog för att det ska gå ihop ekonomiskt. Fast det kan ju lika gärna handla om brist på medial uppmärksamhet som publikt ”ointresse”.
    Det är ett faktum, att det krävs oerhört många sålda ex idag (detta är ju en realitet för alla författare eller skivartister) för att en utgivning av något slag ska gå ihop eller med vinst. Så det i sig behöver inte betyda att folk inte är intresserade, bara att de inte inte är den svärm av tusentals människor som krävs för att uppfylla de orelistiska kraven. Även de som ligger i toppen och som är nya och fräscha måste ju kämpa.

    Så det hoppas jag Ola inte känner sig deppig över – nog är vi trots allt många som gillar serierna och musiken i programmen.

    Jag håller med Conny om att det enda som hjälper på sikt är att SVT (åtminstone i deras egen Barnkanalen om de nu inte vill sända dem i de ordinarie kanalerna) sänder era program i repris. Och jag förstår fortfarande inte varför de inte gör det – trots allt så kör de jumånga andra gamla program i repris, inte minst barnprogram som inte alltid känns direkt färska.

  6. Förresten… jisses, har det redan gått ett år sedan konserten??

  7. Barnkanalen hade varit ett utmärkt forum för Solstollarna/Toffelhjältarna.. Dessutom tror jag att de DVD:er ni har gett ut hade lockat ganska mycket folk till TV-apparaterna om de hade visats där! (så som man gjort med andra Malmöalster, typ Far till staden, Blådårar, Like a Rolling stone, osv…) Så intresset finns, det är jag övertygad om.. Men man är kanske inte beredd att betala för det!! Utbudet är ju enormt, man kan inte ta in allt…

    Vi som var där bevarar konserterna i våra minnen… För er som inte var där så kan jag bara beklaga!! Ni missade något stort…

    Glad sommar Ola!! Jag läser fortfarande, även om jag inte kommenterar lika flitigt som tidigare….

  8. Är helt övertygad om att filmerna hade sålt om de bara funnits i hyllorna. Tråkigt nog verkar inte affärerna norr om Skåne ha fattat det, för det kan väl inte bara va i min stad det är så?

    Finns nog 100 förklaringar till att det blivit som det blivit men bristande intresse är inte en av dem. Det tror jag inte.

    Ja, man får nog leva med att man inte kunde gå på konserten men det var roligt att ni lyckades genomföra den.

    Hoppas alla haft en trevlig midsommar!

  9. Tråkigt att inte det blir någon mer konsert… men jag förstår till fullo… det var helt fantastiskt att så många ställde upp ändå vid den konsert som var! Tyvärr missade jag ju den ;-( Har dock dvd skivorna och svt-kassetten så jag klarar väl mig… skulle vilja få lägga vantarna på lite mera toffelhjältar-avsnitt.. någon som har och orkar göra kopia till mig? (om man får naturligtvis, kanske är olagligt?) Ola? 🙂

    Ha en jättefin sommar allihop, både ”tv-gänget” och alla som skriver fina saker här!

    // Andersson

  10. Jag har minsann båda DVD:erna, och jag fullkomligt älskar dem! 🙂 Härligt nostalgiskt, och vilken bra musik ni gjorde. Men medan de flesta gamla barnprogram nästan bara känns kul att återse rent nostalgiskt, känns era program fortfarande mycket underhållande att se även som vuxen, och jag har även upptäckt mycket nytt i dem, som jag kanse inte fattade när jag var yngre. Jag önskar att jag kunnat gå på någon av konserterna förra året. Jag tror heller inte riktigt på ointresse utan, som andra skrivit, bristande tillgång/information. Dessutom har ju dagens unga aldrig upplevt er som barn, och många vet nog inte ens vad det är. Och att försöka förklara är det för dem som inte upplevt det är svårt, det har jag märkt. SVT borde verkligen sända programmen igen! Kan man inte starta någon typ av namnlista för detta ändamål?

    Ha det gott!

  11. Både jag och min son älskar båda dvd:erna och önskar att alla era program kunde utkomma på dvd, ni är ju bäst helt enkelt,de som inte fattar det kan gräva ner sig .

  12. verkligen synd att skivorna inte sålts så bra… men de som ger ut skivorna är inte stora nog att kunna lägga ut pengar på reklam för dem i tv o radio.. kommer alltid minnas konserten man var på för ca 1 år sen… nått jag gärna vill uppleva igen… synd det aldrig kommer hända igen…

    ha själv aldrig sett någon butik i halmstad som säljer skivor.. varför få ni inte mer uppmärksamhet utav vad ni ha gjort tillsamans.. finns många 70 o 80talister där ute som mycket väl kommer ihåg bl.a. solstollarna men ha ingen aning att där finns skivor o få tag på.. tröjor också..

    mm.. mer reklam på tröjor o skivor skulle nog få försäljningen att gå upp… jag ger er mitt stöd iallafall… ska ha tröjan på mig i helgen.. ska dra till high chaparal med tjejen.. inte varit där på ca 18 år 🙂
    när min semester börja ska jag ha tröjan på mig med.. bli det 2 dagar i skara sommarland med tjejen o 2 barn samt deras mammor…

    SVT borde verkligen börja sända alla program igen.. från barfota om det finns kvar till yezzp… för de kör ju en massa andra gamla program på tv i t.ex. barnkanalen samt där spottas ut dvd skivor man kan köpa.. mesta man kom ihåg i sina ynga år.. synd de inte kan satsa på att lägga ut Ola o Pers verk… mm… kunde jag ger mer stöd skulle jag ha gjort det…

    ha det bra i solen

  13. Jag instämmer med allt som sagts här angående DVD-filmerna och konserten förra året. Den senaste DVD:n åker på ganska ofta och jag njuter lika mycket av att se den nu som jag gjorde när den släpptes i höstas. Solstollarnas nostalgikonsert var bland det absolut bästa jag varit på, och skulle ni göra någonting nytt skulle jag beställa biljett omedelbart.

    Jag tycker också att det är tråkigt att DVD:erna inte säljer så bra. Jag tror absolut inte att det är så att folk inte är intresserade, för det verkar vara mycket 80-tals nostalgi som råder just nu med massor av serier som återsänds, utan det stora problemet är nog det att det är svårt att nå ut till kunderna. Det är knappast så att discshop eller ginza skyltat med den, och multimedia avdelningarna på varuhusen verkar sakna allt intresse av att plocka in dem. Jag har sett den senaste DVD:n en gång ute i handeln.

    // Patrik

  14. ”när vi samlades på Victoriateatern innebar det snarare en kostnad för oss”… Förlåt, men jag måste få fråga hur det går hand i hand med tre utsålda spelningar?

  15. Jag lovade mig själv att försöka låta bli att skriva någon kommentar här. Men löften är ju till för att brytas… tyvärr tror jag att Ola har fastnat i
    det förgågna och vill inte se framåt. Solstollarna var bra då och är bra nu, men det krävs mer för att få uppmärksamhet än att sitta och vara ”bitter” i en blog på nätet. Kanske dags att inse att solstollarna var då och nu är det något annat, Ola ta din gitarr åk runt spela och sjung… vi är säkert många som kommmer och lyssnar, vem vet du kanske rent av säljer lite T-shirts och DVDer…. andra kan så det fixar säkert du med…. Fånga dagen… och lycka till.

  16. Den bittraste på den här bloggen måste väl ändå vara Johan Rönn. Taskig verklighetsuppfattning verkar han också ha. Hur kan någon normal person tro att tre slutsålda konserter med så många personer involverade skulle kunna ge vinst? Skulle tippa på att bara hyran av lokalen ligger runt 30-40 tkr. För övrigt är väl Olas frånvaro på bloggen bara ett sundhetstecken. Han sysslar säkert med projekt som är mer intressanta än att skriva här.

  17. Vad jag undrar över är varför inte många av er hittar på något själva? Om Ola & Per inte har möjlighet så behöver ni väl inte stå handfallna för det?

    Ordna en videokväll och titta på gamla inspelade Ola & Per serier! Om alla tar med sig det dom har så kanske det blir riktigt mycket.

    Ska man gå längre så käka Wienerbröd till, klä ut er till deras karaktärer och ta med en gitarr och sjung deras låtar tillsammans! Ha en kräftskiva vid ribban! Det hade man väl i den första sesongen?

    Kanske kommer jag med barnsliga förslag, men har vi inte barnasinnet kvar vi som saknar deras serier? Kan nog tyvär inte delta men hoppas att ni kan hitta på något!

    För övrigt så är märkliga kommentarer vanligt på många bloggar så hoppas ingen låter sig skrämmas av dem! Det är nog tyvär oundvikligt.

    Upp med hakan med er!

  18. Du, Anna-Karin,

    Jag har inga inspelade avsnitt av serierna. Okay?
    Om du kan ordna en videokväll så är det ju kul för dig.

    Jag fattar inte hur du tänker.

    Det är ju programmen man vill se – jag har knappast någon lust att åka till Malmö och klä ut mig med en gitarr under armen bara för att SVT inte gitter sända serierna i repris.

  19. För att anknyta till Anders (Lund) och hans inlägg ovan…
    Något jag hade tyckt varit kul vore om Ola och Per kunde gå tillbaka till rötterna och kanske ge sig ut på en akustisk duoturné, utan en massa dyra bandmedlemmar och stora kostnader.
    Lite grand som det borde ha känts när de en gång startade hemma i lägenheten.
    På något sätt så känns det som om skulle bli mer hanterbart och dessutom kanske en nytändning och börja fokusera på musiken igen och glömma det här med karaktärerna – för att på något sätt ändra på sig och följa med omständigheterna som de ser ut idag. Varför komplicera det hela med massor av scenutrustning, stora lokaler och mänder med flk inlandat?

    Dessutom tror jag personligen att det är i den formen som Ola och Per egentligen är bäst – utan allt det andra.

  20. Det var bara ett förslag Glenn. Klart att det inte passar alla men jag försökte bara vara lite positiv, till skillnad från många andra här. Tycker det där var lite elakt skrivet.

  21. Fast i och för sig: jag glömde ju Mora (han hör ju verkligen till med sin sologitarr)!
    Så det får bli en trio, alltså.

    Personligen hade jag tyckt att en sådan turné hade varit stenkul, och hade återigen gett fokus på musiken.
    Ola brukar säga att han knappast tror på att de tidigare programmen och deras musik skulle funka idag, men jag tror att det faktiskt ät tvärtom. Jag ställer mig faktiskt frågande till om Solstollekonceptet skulle fungera idag. Och vad skulle man egentligen göra med det på sikt?

    Jag tror Ola och Per borde gå vidare, det vill säga tillbaka till sina rötter och göra något helt annat – och i mindre skala – än det som krävs av dyra solstolleprojekt.

  22. Ju mer du bloggar hær Ola ju større blir intresset Menar man besøker ju inte denna sida lika ofta længre som nær du bloggade som mest aktivt och de fanns massor av tævlingar och så hær De e sånt som e intressant och får folk och engegera sig…. Mvh Richard

  23. Det behövs bara ett par personer och en liten lokal för att kväll efer kväll återskapa den magiska känslan som Per och Ola under så många år har förmedlar genom sina produktioner… så kom igen gör en turne i mindre skala och det blir säkert en stor succe.

  24. Om ni fixar en/två DVD med alla avsnitten av Toffelhjältarna/Toffelhjältarna går igen så kommer jag ge hur mycket som helst för dem.

  25. Har själv köpt två t-shirts, en till mej själv och en till min flickvän. Det var dock inte helt lätt att veta hur man skulle göra och det tycks jag ju inte vara ensam om att tycka, borde ni inte lägga info om detta på förstasidan, inklusive ett schysst foto, pris (!) samt vilka storlekar det finns? Det skulle nog kunna öka försäljningen avsevärt.

    För om nu folk inte köper dvd:n (kanske för att de laddar ner den) så tror jag att desto fler skulle kunna tänka sej att köpa en t-shirt – de går ju som bekant inte att ladda ner. Dessutom lär de ju vara betydligt billigare att framställa? För övrigt är ju just merchandise är en av de stora inkomstkällorna för dagens artister.

    Hur som helst är de ruskigt snygga och känns helt autentiska – den givna beklädnaden på sommarstranden, tillsammans med ett par slitna jeansshorts! 😉

  26. Ang att sända på Barnkanalen…tror nog att Toffelhjältarna hade funkat bra där…medan Solstollarna nog är lite svårare…då det var mer artister med där…som kanske inte lockar sååå många av kanalens målgrupp!?!

  27. Kan bara instämma och säga att det är synd att DVDn inte sålt bättre. Själv hade jag ingen möjlighet att komma på konserten ens men det är ingen mening med att sörja det. Man får trösta sig med att ett antal människor fick se det gamla gänget uppträda en gång till. Och förhoppningsvis blev ingen besviken.

    Att DVDn inte sålt beror nog till största delen på att den inte finns i butikerna eller att den är ”undangömd”. Idag måste varje släpp kombineras med oändliga kampanjer vilket naturligtvis innebär enorma satsningar som ”vi” inte har.
    Man får trösta sig med att Solstollarna/Toffelhjältarna ändå lever i våra minnen efter drygt 20 år och att det tycks finnas ett visst intresse ändå efter det här materialet.

  28. Jag håller med om det mesta som skrivits ovan. Utan marknadsföring säljer man inte så bra. Har dock båda DVD:erna och skulle betala en bra slant om bara SVT eller vem det nu är som sitter på rättigheterna gav ut Toffelhjältarna I och II.

    Sedan anser jag att SVT:s ledning borde inkompetensförklaras. De sitter på en veritabel skattkista när det gäller gamla barnprogram men vad visar de i Barnkanalen. Jo en massa amerikanska tecknade serier. Därför blir det inte av att kolla vad som visas på BK vilket gjorde att jag missade de första avsnitten av repriseringen av Vita stenen.

    Astrid Lindgrens, visserligen bra serier, visas sommar efter sommar men i övrigt orkar de inte visa nått gamalt i SVT 1 eller 2 utan då smyger de in dem i BK utan att puffa för den för fem öre i de vanliga kanalerna SVT 1 & 2. Samma sak hände när de började reprisera Morden i Midsumer i kanal 24.

  29. Var inne i en skivaffär idag och fick se eran senaste DVD ”Ännu mera…” och köpte den på stört, hade några nostalgi timmar framför TV:n. Slogs av era texter och melodier till låtarna, mycket bra! Tycker fortfarande att Solstollarna är en milstolpe i Sommarlovs morgon program samt Toffelhjältarna i Jul morgon program. BRA GJORT!!! Jan

Kommentarer är stängda.