Solstollarna

GOD JUL!

 

 

                              VI ÖNSKAR ALLA en riktigt God Jul!

NÅGRA MÅNADER EFTER att strålkastarna slocknat i YEZZP-studion, åkte jag till Thailand för att skriva ett nytt TV-manus. Det gjorde jag också, men av någon anledning blev det aldrig inspelat.

FÖR 24 ÅR SEDAN, just på julafton, förändrades livet en aning. Jag satt ensam i soffan på Västra Rönneholmsvägen 33 i Malmö och såg första avsnittet av Toffelhjältarna. Det var inte särskilt konstigt, vi hade ju gjort nästan tio TV-serier innan dess.

MEN NÄR JAG och Bo efteråt skulle gå ut på stan och köpa julklappar, blev det en enorm uppståndelse. Vi fattade faktiskt ingenting, vi var ju inte helt ovana, vi var ju popstjärnor på 60-talet och hade som sagt gjort en hel del TV-serier tidigare, men det här var något helt annat.  

I DAG FINNS det väl en hel del människor som vill vara med i TV just för att få den där uppmärksamheten. Det var ju inget vi eftersträvade, det följde så att säga med på köpet.

I DAG NÄR jag gick ut på stan var det ingen uppståndelse alls. Ganska skönt egentligen, men visst kan jag ibland längta tillbaka till TV-studion. Men inte för att få uppmärksamhet, utan för att det är ganska kul när man spelat in en scen man är nöjd med. Som när vi satte upp på vinden, Martyna, Per och jag, och just hade avslutat första tagningen av En väv av legender. Det var ett magiskt ögonblick! 

                            

Ha en fin jul, allihopa!

Ola

48 kommentarer

 1. Önskar God jul tillbaka. Det har kommit ett lager pudersnö som ger stämning och sedan smälter. Det är perfekt. Enda problemet är att mitt situpsverktyg saknade en skruv eller vad det var. Skönt när maskinerna har en skruv lös och inte man själv. Får se ifall jag kan få en skruv eller ett nytt verktyg under rean, eller om jag får ge upp och träna på egen hand igen. Magen lär behöva lite situps när allt godiset är uppätet.

 2. God Jul!
  Häromdagen satt jag och min 3.5 riga son och såg båda filmerna och allt med toffelhjältarna (utom tvillingarna!)får mig att gråta, speciellt introt till toffelhjältarna!Tänk om den kunde komma ut på dvd!men jag har lyssnat på skivan ochså,en jullyx! God Jul och kram till alla i solstollarna och toffelhjältarna,jag glömmer er aldrig!

 3. Önskar dig och sonen en jätte God Jul
  Från Grabbarn och jag ….(från Harads)
  Ha det gott vännen

 4. Göd Jöl! själv greven! Roligt att se dig tillbaka Ola! Sidan börjar ju få rätt mycket aktivitet igen! Önskar dig, din son, dina vänner och alla andra en fortsatt God Jul!

 5. God jul, och gott nytt år, Ola! Du har så mycket spännande att berätta om ditt liv och spelet bak kulisserna på TV, hoppas verkligen att självbiografin av dig, som det var tal om för något år sedan blir av.

  Du skriver riktigt bra och har många historier på lager, så… Hoppas den får se dagens ljus.

  God jul och gott nytt år till alla andra besökare också!

  /Johan

 6. Var har alla adepterna, som fått fart på sidan igen, tagit vägen???

 7. Är född 1977 och är lyckligtvis uppväxt med Toffelhjältarna och Solstollarna! Sökte på nätet för att förhoppningsvis hitta en DVD, och hamnade här. Mycket positivt! Nu när jag vet att det går att köpa en eller två DVD ger jag mig snart ut på jakt i butikerna.

  God Jul & Gott nytt år alla,
  inte minst de medverkande i Toffelhjältarna & Solstollarna!!

 8. Hej!
  Vill önska dig och alla runt dig ett Gott Nytt År, hoppas att 2009 blir ett givande år för er!
  Änglaspel har gått varm i alla 12 luciatåg jag har haft i år med alla barnkörer, ungdomskörer, fritidsbarn och skolbarn, alla barnen älskar att sjunga den!
  fortsätt som ni gör, älskar er musik!
  Kram kram

 9. Önskar alla besökare på denna sida ett riktigt Gott Nytt År!!! Kanske lite extra gott till Per och Ola och alla andra som har medverkat i alla produktioner! Julspelet på Nils Fredriksson utbildning krydaddes lite extra av ”Änglaspel” i en lite snabbare version!

 10. Finns här..alltid.. i bakgrunden..:-) Önskar alla en god fortsättning!

 11. Ett stort GRATTIS till Martyna som fyller 35 år idag. Hoppas att din dag blir bra!!!

 12. Hjärtliga Gratulationer även från mig till vår lagom långa favoritprimadonna!!! Hoppas du har en underbar födelsedag (och alla andra dagar också, förstås!)

  Gott nytt år även till Ola & Per och alla andra! I år kommer det att vara 25-årsjubileum för Nya Drömplanket och Toffelhjältarna. Låt oss göra det till vårt nyårslöfte att försöka övertyga SVT om att det vore en lämplig reprisanledning!

  Regnruskiga hälsningar
  Fröja

  P.S. (Så snällt av dig Conny, att sakna oss! Vi har varit bortresta tillsammans över Jul och Nyår i ett stort omodernt hus i djupaste Värmland utan internet, men nu är vi hemma i Blöteborg igen till terminsstarten, suck. Jag ska säga åt de andra att sätta fart igen, så snart jag får tag på dem!) D.S

 13. Gratulerar, Rävdrottning!!! Svårt att tro att du skulle vara 35, du ser inte ut att vara en dag över 34! Hoppas detta år blir ditt bästa hittills! (Bara för att överträffas av nästa!)

  Apropå det som Ola skrev överst om hur livet förändrades den där julen för 24 år sedan, kan vi inte mindre än instämma. Det var den morgonen vi som 7-åriga 1:a-kladdare satt med tomteblosstindrande ögon framför TV:n och den otäcka hälften av oss fick våra hjärtan krossade för alltid av Martynas änglalika spöksång. (Hur den täcka hälften av oss kunde röna dito känslor inför Hilding/Oliver/André framstod för oss som en gåta, men såna var dom, tjejerna)

  Nyårsnostalgiska hälsningar
  Loke

 14. Hkhrrm! Hörnu, Loke, vad JAG kan minnas var jag mer kär i Anders Ortfelt (även om André var/är otroligt gullig också!) men det kan ju göra detsamma så här långt efteråt…

  Helt bortsett från detta var den som berörde mig allra mest ändå Martyna, inte bara för att hon sjöng så osannolikt vackert, utan även för att hon till skillnad från de flesta andra barnskådespelare var alldeles övertygande trovärdig. Den julen gick alla ungar på bio och såg Ronja Rövardotter och Den oändliga historien. Underbara fantasyfilmer med vacker musik båda två, men även om Hanna Zetterberg och Dan Håfström var klämkäckt hurtiga och kavata som Ronja och Birk, så gick det inte ens som 7-åring att riktigt tro på att de verkligen var arga eller ledsna eller rädda på allvar, utan bara skådespelare som låtsades. För att inte gå in på Tami Stronach och Noah Hathaway.

  Men när Martyna gestaltade Cecilia kändes hennes sorg och ensamhet eller kärlek så äkta att det värkte ända in i själen. Man förstod redan då instinktivt att hon inte direkt skulle föreställe ett spöke, utan mer symbolisera Det Ensamma Barnet, isolerat från sina jämnåriga av vilket skäl det vara månde, och som sådant kunde vi alla identifiera oss med din roll, Martyna.

  Du var en underbar skådespelerska och sångerska!
  Du är fortfarande en underbar skådespelerska och sångerska!
  Hoppas du har det underbart i alla andra avseenden med!
  Grattis på födelsedagen, Rävfurstinna!

  Ozma

  P.S. (Ola & Per är naturligtvis gudabenådade kompositörer också, fortsätt med det!) D.S.

 15. …Instämmer helt i hyllningskören (men så har vi ju också alltid varit överens i just det här avseendet) Hur Martyna kunde lägga in ett sånt uttryck i sin rolltolkning undrar man ju fortfarande, men jag kan inte tänka mig något annat än att hon delvis lyckades använda sig av sina egna känslor, både i repliker och sång, det är ju också vad som utmärker en verkligt stor skådespelare!

  Jag minns hur vi i skolan trättes om vem som var bäst av den julens tre filmhjältinnor, de mer militanta anhängarna kunde till och med gå över till fysiska argument till försvar för sin respektive idol, men det var ändå Martyna som avgick med segern till slut, med förkrossande konsensus.

  Hanna Zetterberg hade helt klart den mest hjältinneliknande och spännande rollen, Ronja var naturligtvis den tjejerna helst skulle velat vara om de hade fått välja. Men som Ozma nämnde här ovan, drogs hon med vissa trovärdighetsproblem, hon var bara alltför präktig för att tas på allvar. Dessutom sjöng Hanna inte alls till skillnad mot sina konkurrenter, hon kunde därför inte gå vidare till finalomgången.

  Tami Stronach hade som Barnakejsarinnan i likhet med Martynas Cecilia en aningen passiv martyrroll (inget fel med det, i sagor behövs även de som identifikationobjekt) men hon kändes helt enkelt inte lika äkta som Martyna. Hon var också sångerska, även om hon inte sjöng i filmen. (för de som undrar vad vi tvistade om går det lätt att hitta hennes singel ”Fairy Queen / Riding on a rainbow” på YouTube) Hon var naturligtvis en begåvad sångerska, men trots att hon var 1½ år äldre än Martyna lyckades hon inte alls lägga in samma känsla i sången, hon var helt enkelt långt ifrån lika bra.

  När vi väl hade lyckats övertyga våra meningsmotståndare på samtliga dessa punkter stod Martyna överst på prispallen i ensamt majestät. Men säg den glädje som varar beständigt! Denna självklara seger gällde ju bara på vår skola! Hanna Zetterberg var överallt i den svenska pressen. Tami Stronach hade hela världspressen för sina fötter. Men nästan ingen skrev om vår älskade rävprinsessa! Suck!

  Men historien har gett oss rätt!

  Hanna gav upp skådespeleriet nästan med än gång och blev som de flesta vet så småningom politiker.

  Tami gav upp både skådespeleriet och sången nästan lika snart och blev istället en mycket begåvad dansös och koreograf.

  Men Martyna! Som har fortsatt till denna dag på samma sätt som då, plus att hon också blivit dansös. Även om hon lämnade TV efter 1987 till vår stora sorg, har hennes fortsatta karriär bevisat att hon verkligen var det mångbegåvade underbarn som vi så upp över öronen förälskade hävdade!

  Du var bäst! Du är bäst! Du kommer alltid att vara bäst!

  Gratulerar på 35-årsdagen älskade rävhjältinna!

  För evigt dina fans.
  Nikko

  P.S. (Ja, det var jullovet 1984-1985 det. Sen kom ju Solstollarna på sommarlovet, men det är en annan historia…) D.S.

 16. Tjena Ola lite sent ute med God jul med god jul. jag har växt upp med solstollarna och är ett stort fan av allt ni har skapat. Ni är dom bästa!

 17. Jag blir faktiskt lite rörd över Ozmas och Nikkos känslosvallande inlägg, olikt mig, men jag håller naturligtvis med helt och hållet! Inget ont om Hanna eller Tami, men Martyna var/är naturligtvis bäst! Tänk vad kul det skulle vara att se dem alla tre tillsammans till 25-årsjubileet nästa jul! Tror ni vi skulle kunna… Jag vet, vi slår oss ihop och skriver en Musikal direkt för Martyna i huvudrollen, så kanske vi kan få med Tami som koreograf och dansös och om historien har tydlig vänsterprägel även Hanna i någon roll… Kanske Ola & Per skulle vilja bidraga till musiken?

  Grattis några minuter i efterskott, kära rävprinsessa!!!

  …och även en God Fortsättning på det nya året till Ola & Per och alla andra!!! (hopplöst att man måste upp till jobbet nu igen bara…)

 18. Jag satt och letade efter nostalgi-webbsidor från när jag var barn och kom givetvis på att leta efter både Solstollarna och Toffelhjältarna…och så hittade jag den här fantastiska sidan!
  Jag har inte sett något program sedan jag var barn, men det finns en visa som satte sig och som jag fortfarande minns och sjunger för mitt barn och det är; Sov, somna in. Den är så oerhört fin. Tack för allt bra ni gjort!

 19. Vilken aktivitet det blivit här! GUUUD SÅ ROLIGT:) Det har varit dött alldeles för länge! Kul! Tack till alla och inte minst adepterna:)

 20. Hej allihopa…. nu är jag också här o skriver några rader… god fortsätning på det nya året till er allihopa… alla trogna fansen…..
  tycker själv det är skoj att nått nytt kom in på sidan.. att det var ett varmt o välkommet god jul hälsning från Ola o Per blev ett bra slut på det gamla året…

  vad kan vi vänta oss 2009 från Ola o Per då… hoppas de kommer på nått… alla var ju så duktiga på spelningen 2007 .. kommer jag aldrig glömma.. händer man ännu idag glo igenom dvd skivorna.. önska man kunde ha så mycket som möjligt av serierna de gjorde i min bokhylla..

  vad nån nämnde tidigare om kära barn stjärnor så är man själv igång o fixa ihop astrid lindgrens rullar.. några ska ses i helgen.. Ronja, Mio Min Mio och Bröderna Lejonhjärta.. åter igen får man se Rumpe nissarna, Ronja o birk m.fl. tänk vad kul om en jätte samling med ola o pers verk skulle förgylla ens liv… alla tv serier de gjorde i en dvd box.. så som det gjodes med Astrids filmer…

  ha det gött!!

 21. Marie, att ha ljud på en webbplats, är nog den största otjänst man ge en site, och det bästa sättet att irritera sina besäkare.

 22. Håller inte med Wedin, finns volyminställningar om man tycker det blir jobbigt 🙂

  Nice site!

  /JR

 23. Hej . Inte varit här på länge men ser att alla dom gamla trogna är representerade. Fast…..huvudpersonerna lyser som vanligt med sin frånvaro…..? Man undrar lite….

 24. någon som vet var jag kan få tag på låten ”kasta snöboll” vill så gärna ha den?????

 25. ”Jag vill också kasta snöboll” finns här på hemsidan under fliken Texter/ackord. Även musiken finns inspelad däR!!

 26. Hade varit roligt att få veta ,Sara J, om du har hittat texten och lyssnat på låten!!?? dessutom, efter mer än en månad kan man väl förvänta sig ett livstecken från Ola, eller någon annan i serierna!!!!!

 27. Hej!!!! God jul själva era stollar 😀

  Vilken underbar sida det här var! Idag hade jag en sådan nostalgisk känsla när jag gick hemmåt genom Gävles snödrivor. Tänkte på saker från när man var liten och varje dag var ett äventyr. Så började jag sjunga sången som det lilla spöket sjöng på vinden med sin spökmamma och spökpappa. Det var alltså 24 år sedan jag hörde den? (är 32 nu) Ändå satt tonerna från det förflutna som klistrade. Texten jag sjöng var ”Tänk om allt som händer tecknats ner i hjärtats bo, som en värld utav legender…” två småfel alltså men sedan satt texten också, inte illa efter 24 år.
  Väl hemma hittade jag den här sidan och fick minnas era program igen och höra sången. Mitt hjärta blöder. All kärlek till er.
  Vad hände egentligen i toffelhjältarna? Vad var det för ett spökslott? Mystiska saker… 🙂 Det jag minns är att det var jul, mysigt och underbart.

 28. ja conny jag hittade texten men inte att jag kunde lyssna på den? men har lånat min pappas dvd:er så jag har lyssnat på den om och om igen där!! 🙂 hur underbart som hellst att titta på det!!

 29. När du slår på texter/ackord kommer ens sida upp med textenoch en startsida till player! Om den går på windows media vet jag inte, men den går definitivt på Quickplayer som går lätt att ladda ner. Efter att ha fått en spelare som fungerar kan du lyssna på massor av musik från Ström/Dunsö!
  Lycka till och hör av dig till mig..clo@spray.se

 30. jag får väl se om jag kan göra ett försök till detta när jag har tid!!
  Tackar för svaret conny!!

 31. Ola!, Per, Mora! Nu är det väl dags för en liten uppdatering????? Många på sidan igen!!! och inte bara vi ”gamla”!

 32. kan titta på båda dvd filmerna hur många gånger som helst, dom e sååå himla bra!! 🙂

 33. Håller verkligen med Sara, DVD-filmerna är himla bra! I början av januari 2009 hittade jag av en ren slump denna sida. När jag såg att det gick att beställa 2 DVD så tvekade jag inte ett dugg! Tänk om Toffelhjältarna och Solstollarna kunde visas i sin helhet på TV någon gång eller ges ut på DVD i sin helhet. Det vore så tragiskt om de varken kommer att vias på TV eller ges ut på DVD i sin helthet eftersom de riskerar att helt falla i glömska. De bästa jullovsprogrammen som någonsin har visats är Toffelhjältarna och Toffelhjältarna går igen. Jag kommer i håg så besviken jag var julen 1987 när SVT visade Sesam som jullovsprogram. Det var så fruktansvärt dåligt och intetsägande tyckte jag och jag minns verkligen hur jag saknade Toffelhjältarna går igen som sändes julen 1986.

 34. Min pappa o jag har ett band ihop där vi sjunger många av låtarna, sen sjunger jag många med mina barn i min barnkör!! finns inget stopp man blir aldrig trött på dom 🙂

 35. JO, SNÄLLA OLA GÖR EN UPPDATERING! FATTA HUR MÅNGA NYA BESÖKARE HÄR ÄR!!oM INTE DU GÖR DET, SÅ KANSKE PER ELLER MORA KAN GÖRA DET! MEN GÖR NÅGOT NU!!

Kommentarer är stängda.