Solstollarna

I morgon är det dags

*** Beställ solstolletröjor här ***

Ja, i morgon börjar jag och Truls, min systerson, att mixa ljudet från konserten. Jag sitter in i det längsta och försöker bestämma vilka låtar som är aktuella för DVD:n, men också från vilken föreställning dessa låtar ska väljas.

Egentligen skulle Truls varit med på Victoriascenen, inte just för att han är min systerson, men han har ju åkt med oss i folkparkerna, och vilket väl är viktigare i sammanhanget, Truls – och hans syster Pella – var ju de första barn vi hade med i våra program.

Truls och Pella sjunger ”Nu är natt” i Sångbåten.

De debuterade i radioserien Professor Djurström, Göte Skötare och jag, fortsatte sedan i Sångbåten och Truls var senare med i alla Drömplanken.

Som sagt, i morgon ska vi se till att 16 kanaler bli 2. Det kommer att ta sin lilla tid, men det är också vansinnigt roligt.

Här mixar Truls ihop alla delarna i Jonathans cykel. I morgon (eller rättare sagt i dag) ska han mixa ihop alla körer, gitarrer, basar, syntar och trummor i ”Världsturné” till en behaglig ljudbild att njuta av.

Nu måste jag lyssna på ”Linda” en gång till!

Gonatt

Ola

37 kommentarer

 1. Just Sångbåten väcker speciella känslor av nostalgi hos mig. Den skivan spelade mina ungar oupphörligt, men konstigt nog blev man inte trött på låtarna, beroende på att både melodierna och texterna var så kul. Speciellt minns jag Tyra i kassa 4 och Tanten på Atlanten, och så naturligtvis Fege Knege. Tror faktiskt jag fortfarande kan texterna, åtminstone Tanten. Ska prova: Jag är tanten på Atlaaaaantennnnn…..
  Nä, kollegerna klagar. Måste sluta. Får prova i badkaret hemma i stället. Fast då passar det kanske bättre med Fege Knege….

 2. Jan-Åke,
  Lyckost dig om du har kvar skivan. Själv jagar jag den febrilt.

  Jag vill också lyssna på ”Linda”, förresten – den var så otroligt vacker. Kan du inte lägga in musikpåret på texter/Ackord, Ola? Snälla.

 3. Jodå, jag har kvar skivan men den har jag låst in i ett bankfack i Zurich för säkerhets skull, väntar på att den ska öka i värde så den blir en bra pensionsförsäkring hihi. Lite klyddigt när man vill lyssna på den bara…..

 4. Hrm, man skulle kanske gräva fram sina gamla LP-skivor, har ju numera begåvats med en pojkvän som har skivspelare… Jag minns knappt hur man gör när man spelar LP-skivor!! Om jag får skryta lite så har jag Dörren, Sångbåten, Toffelhjältarna (första) och Solstollarna (första)… Funderar på att ha dessa synliga, man kanske skulle upp med dem på väggen? Köpa en tavellist eller liknande och visa upp dem för alla som kommer hem? Ingen dum tanke…

 5. Jäklar, Jan-Åke. 🙂 Jag är avundsjuk, även om bakfacket i Zürich säkert kostar en slant…
  Jag har Drömplanket-skivan (ett veritabelt mästerverk) och en Toffelhjälteskiva, men jag har länge jagat min favorit Sångbåten. Kanske man skulle bege sig ut på skivmässor igen. På tradera får man ju inget napp alls – nada. Fast helst av allt skulle jag ju vilja ha fått se serien – tyvärr kom jag in lite för sent när Ola och Per gjode sin aprogram.

 6. Katarina!

  Har du BÅDE Sångbåten och Dörren? Aaaargh…

  Jo, jag skulle definitivt ha dem synliga också om jag hade dem – det där med vägglist är ingen dum ide. Det såg riktigt snyggt ut när de hade satt upp dem på väggen vid garderogen i samband med konserten på Victoria.

 7. Ola,

  Jag menade förstås om ni kunde lägga in ”Linda” från där den finns på skiva (lägga in den från konserten blir kanske lite tekniskt krångligt och inte heller riktigt fair om ni ska ta med den på DVD:n), men så slog det mig att ni aldrig tog med den på någon skiva! Så ljudspåret finns inte, såvida inte ni har det kvar från tv-serien Toffelhjältarna.

  Bara att hoppas att den kommer med på DVD:n, då. Ni måste ta med den på DVD:n bland konsertlåtarna, Ola!!!!
  Och det verkade ju vara många som gillade låten också.

 8. Var det bara jag som reagerade glatt över att de tog med den fina lilla doldislåten ”Våga” på konserten (där Per tände ett stearinljus)?

  Ett fint litet guldkorn från Drömplanket (och som finns med på den skivan). Hade varit fint att ha den från konserten också eftersom det var så stämningsfullt, men det kanske är att begära för mycket.

 9. Nu blev jag ju riktigt lycklig, pojkvännen berättade att han kan konvertera LP-skivor till CD också!! YES!!!!!!!!!!! Håll tummarna för att det funkar….

 10. Jag bara vänta o hoppas på att man få tag Solstollarna på LP ikväll..
  då bli det o köpa sig en skivspelare 🙂

  annars jag har lyckats konvertera musiken från alla avsnitt av Solstollarna på bägge säsongerna.. ljudet blev ok trots det är taget från gamla VHS band… det är ju faktiskt synd att de inte släpptes många cds av musiken från Toffelhjältarna o Solstollar…. vad jag känner till så släpptes bara några få exemplar av musiken från första säsongen av Toffelhjältarna på cd o sen en singel med Ulla-Bella rappen…

  vi få hoppas att nästa dvd innehåller en del alla av önskemålen som många vill se… få ju också ger Ola beröm för all tid han lägger ni på kommande dvd.. jag tror inget annat än att den kommer bli en riktig storsäljare…

  Ola kommer vi få köpa den andra solstolle tshirten som var med i andra säsongen inom en snar framtid ??

 11. Oj vad Truls har växt till sig.
  Ja, jag tänker naturligtvis inte på midjemåttet (då talar vi snarare om undertecknad) utan på kroppslängden och längden på håret. 🙂 Mycket intressant att han har en inspelningsstudio och att han fortfarande är involverad i musik.

 12. Jag har faktiskt första Toffelhjälteskivan på CD, kommer över den på ginza, någon gång i slutet av 90-talet tror jag. Sedan har jag båda solstollarna på band, som jag har i bilen för tillfället å lyssnar på just nu.

 13. Har faktiskt TVÅ ex av ”Solstollarna” på LP…om någon är intresserad av ett ex så får ni hojta till 🙂

 14. Hmm…ja, det var nu inte Ola STRÖM som sa det sistnämnda…utan en annan Ola 🙂

 15. Om det är någon som händelsevis inte känner till det så
  kan jag tipsa om att introt till Sångbåten finns på You tube =)

 16. Jag vann Solstollarnas LP ikväll på auktion… kostade en del men det är den värd… ännu en objekt i sin samling … fick också boken Ulla-Bella min Sekreterare idag… rolig läsning faktiskt……

  nu vänta man bara på Cozmoz boken ska ramla ner också 🙂

 17. Jag har också en hel del skivor. UllaBella rap, Dörren, Solstollarna. Dessutom har jag Solstollarna på video, egen originalinspelning precis som Gammalt och Nytt + en del av Nya Drömplanket likaledes. dessutom har jag alla Toffelhjälteavsnitten, bägge serierna på DVD; Men lite unikt: Jag har Per Dunsös egen solo.LP, Dit vingarna bär. Den enda han gjort tror jag?

 18. Som ringsignal på min mobil har jag En väv av legender. Fanns att köpa som ringsignal i fjol,20:-

 19. Conny!

  Du har alltså Pers LP? Det är häftigt – jag ska hålla utkik efter den på skivmässor (troligtvis enda chansen), speciellt som jag i många år samlat på LP:s från 70-talet. Vad jag vet är det den enda han har gjort.

  Hur är resten av låtarna? Jag tycker ”Flugorna” är en kanonlåt, en mycet fin visa och väldigt tidstypisk i den typen av schlager-visa produktion man gjorde då runt 1974. Jag förstår att du är stolt över att ha den skivan för det är onekligen lite kult. Och det lilla jag hört låter lovande. Per har ju dessutom en fin röst som håller för den typen av musik.

  —-

  Anna,

  Jag har också sett Sångbåten-introt på You tube – fulständigt obetalbart och mycket kul! En höjdare. Fast jag skulle hellre se det på en DVD istället för en sackig fil på nätet.

 20. Angående Solstolletröjor
  Är de ”stora” i storlekarna?
  Tacksam om någon som vet kan hjälpa mig.

 21. Ja! Glenn L vad ska jag säga om Dunsö-LP´n. Förlåt Per, men det var nog bra för din utveckling att du åter träffade Ola. Låtarna är småtrevliga och att Per har valt att ha Flugan på hemsidan är nog ingen slump. Vissa låtar är lite ”Matspaulssonstuk” om man så säger, en lite proggaktig och en av låtarna har jag ett minne av attjag spelat på en personalfest på Fritidsförvaltningen i Malmö vid den tidpunkten tillsammans med en annan person som liksom jag jobbade extra som fritidsledare medan vi pluggade till lärare. Han ville ha hjälp att sjunga låten och jag minns att vi snabbrepade, mitt under festen, i köksregionerna. Vilken låt?????????? Ja jag tro det är den som heter ”Att vara eller inte vara”. Den är faktiskt rätt bra!

 22. Hej Conny,
  Tack för svaret.
  Ja, det beror ju förstås också på om man gillar genren eller inte… jag vet inte om du jämför skivan med annat i genren… själv har jag väl egentligen inget emot Mats Paulsson. Har själv en massa tidiga Göran Fristorp och en del av Olle Adolphson etc. , skivor som jag gillar mycket.
  Och svensk musik i börjav av 70-talet var ju lite proggig. Men det är klart, ofta är det så att artister kan behöva en partner för att utvecklas och för att deras talang ska renodlas. Ola och Per verkar ju dessutom komplettera varann så bra.

 23. Nej! Jag ville inte vara negativ. Jag tycker om skivan men den känns väl inte riktigt up-to-date idag, men det gör fortfarande Pers och Olas gemensamma produktion

 24. Conny,
  Skivor från 70-talet känns sällan up to date, men det är antagligen därför jag gillar dem. Är svag för det soundet. Så det i sig ger mig vissa indikationer om att jag antagligen hade stormgillat Pers skiva. 🙂

 25. Jag har på Lp båda Solstollarna och båda Toffelhjältarna och Dörren.
  På kasett har jag Göte skötare och Utebänkens sagor, så har jag på kopierad kasett Drömplanket.
  Dessutom har jag Pers soloskiva och en låt med Gonks på mp3,de var svåra att få tag på kan jag säga.
  Så för tillfället jagar jag Schlagerfest på valen skivan.
  (Man vet aldrig vad man kan hitta på loppisar,har hittat både Drutten och Gena,Televinken och John Blund senaste året,så man ska aldrig ge upp. )

  Jag har böckerna Ulla-Bella,Cozmoz och Göte skötare 🙂

 26. Samara,

  Det var banne mig en imponerande samling. Jag ångrar att jag själv inte var mer på hugget tidigare. När jag för första gången såg Ola och Per (i Drömplanket 3 – missade de två första) så minns jag att LP:n till Dörren fortfarande fanns i skivaffärerna. Jag är dock glad att jag var förståndig nog att köpa Drömplanket-skiva.

  Mycket intressant att du har ”Professor Djurström, Göte Skötare och jag” och inte minst ”Utebänkens sagor”. jag har alltid undrat hur den sistnämda är. Jag har hört titelspåret tack vare den här sidan, och det måste jag nog säga är en av de bästa låtar jag hört från Ola och Per. Så den skivan verkar oerhört intresant.
  och, jaha – ännu en som har Pers skiva.

  Jag tror jag får börja återuppliva min gamla tradition med att besöka obskyra skivmässor, men de måste nog vara av de större slaget (de mindre och lokala kan man nog lägga därhän).
  Jag brukade gå på den som anordnades på Amiralen i Malmö, och som var enorm.

  Som sagt, på tradera verkar det ju helt kört. Jag har bara sett Solstolleskivor där, inte några skivor av äldre datum.

 27. Jag vann budet på Solstollarna LP på tradera… dock blev det en dyr historia fast tanke på hur svåra den är o få tag på så är den värd 360kr 🙂

 28. Glenn, ja jag hade tur och vann kassetterna med Göte skötare,och Utebänken ganska billigt på Tradera i vintras,hade såklart varit roligare på LP,men det kanske också dyker upp nån gång.
  Men det finns ju singlar också kom jag på,jag har den med Martyna,en väv av legender, de andra fattas för mig.

 29. Samara,

  Du hittade alltså dem på Tradera???
  Jag är chockad. Varför dyker aldrig sådant upp när jag går in där?

  Visst, kassetter är sådär, men bättre än ingenting om man bara vill höra låtarna.

 30. jepp Glenn… det var en kamp mellan en annan o mig… roliga var att utrops priset låg på 25kr 🙂
  sådant få man räkna med när det gäller saker som är svåra o hitta idag..
  fattas bara Per o Olas autograf med… det kommer en dag….
  ikväll ska jag köpa en LP spelare o kolla lite i skivaffärer efter skivor… kanske man hitta Martynas singlar eller Britt Dahlén m.fl..

  Böckerna Ulla-Bella och Cozmoz hittade jag också genom Tradera.. de var billigare 🙂

 31. Jag kan åtminstone känna mig tillfreds över att jag fick de flesta medverkandes autografer från konserten!
  Och jag var så himla glad över att jag fick Bellas autograf, i och med att hon har varit med i en sådan klassiker som Sångbåten. Jättekul att hon var där – jag kände igen henne på stört.

  Hade Truls varit där också, hade han också blivit trakasserad av undertecknad i detta syfte! 🙂
  Tack igen, Pella! Och alla ni andra.

 32. Pella, menar jag .. inte Bella. Bara för att någon nämnde Ull-Bella här ovanför, och de är ju knappast särskilt lika… 🙂

  Undrar hur det hade gått om Ulla-Bella hade stått i garderoben? Hade det då stått 8888 på alla nummerlappar till kläderna?

 33. jag fick autografer utav alla som medverkade.. de fick skriva i program bladet jämte sin bild… men tusan att Lassa Polis om undan.. hehe

Kommentarer är stängda.