Solstollarna

Livet i en tunna

Dagligen får vi mail från folk som undrar om det går att få tag i våra skivor. Här kommer ett tips från Rille – en uppmärksam kille – som meddelar följande: ”Om nån är intresserad av gamla vinylskivor med mästarna Dunsö/Ström så har ni chansen”.

Rille har nämligen uppmärksammat att det just nu på Tradera finns både skivor, böcker och en VHS som vi gjort. Och de är billiga dessutom. Klicka här så får du se.

Angående vår nya veckotävling ”Gissa vårt djur!” så kommenterar Glenn L Andersson så här: ”Åh, vad kul att se en bild från Drömplanket-tiden. Mer sådant. Jo, den låten minns man. Jag har faktiskt LP-skivan också. Fast jag måste säga att jag inte minns något om en hund…”

Mer sådant, säger Glenn. Okej, här kommer en bild på planket som det såg ut i ”Drömplanket, nymålat”.

Rille är inte ensam om att vara uppmärksam, samma sak gäller Lena Petersson. I gårdagens blogg påpekar hon att det faktiskt finns två hundar på bilden i tävlingen men konstaterar samtidigt att det troligtvis inte är leksakshunden som ska artbestämmas. Och det är helt riktigt.

Låten Glenn talar om är ”Vems är tvätten”, och visst finns nämns en hund i texten. Redan i första versen som lyder som följer:

”Vems är tvätten? Vems är tvätten?
Grabbar i tunnan lyssna på mig
Vems är tvätten?
Grabbar lyssna vad jag har att säg
Vems är tvätten?

Den vita skjortan och mössan där
kan ni gissa vems kläderna är?
Vem som kläderna bär?

Är det faster Ruth?
Nej, nej, nej
Är det farbror Knut?
Nej, nej, nej
Svaret på frågan det är lätt
det är bagarens vita tvätt

En bagare från staden Lund
han matade sin lilla hund
med bakelser och tårta med krokant
så hunden blev stor som en elefant”

Ja, så låter den. Det var Gårdsmusikanten (Mora) som var huvudsångare, och även spelade den bagare som hade hand om hundarna. Först ser man honom med leksakshunden, sen försvinner han ur bild, och kommer tillbaka med den stora hunden just som Per sjunger: ”Och hunden blev stor som en elefant.”

Per som kanske sitter och försöker memorera texten till ”Vems är tvätten” innan han ska krångla sig in i tunnan. Som ni ser är det hål bakom så vi ska kunna komma in. Undrar om någon tänkt på det?

Ola

5 kommentarer

 1. Ha! Mycket intressant, jag har alltid undrat hur det där funkade med tunnorna, men det var ungefär som jag hade trott.
  Jättekul att se.
  Vad gäller Vems är tvätten, så är mina skivor fortfarande nedpackade till viss del, så jag har inte haft Drömplanket framme på ett tag. men se där — där var faktiskt hunden i texten, ja. Där ser man.

  Tack till Rille, förresten för de bra tipsen om Dunsö/Ström-objekten på Tradera. Själv ger jag mig inte förrän jag fått tag på Sångbåten- eller Utebänkenplattorna.

 2. Är visserligen trött efter kurschatten, men jag ser bara hunden i sista versen, eller vänta nu, vers kan ha olika innebörd när jag tänker efter… Jag kanske blandar ihop vers med strof nu, om detta är en vers ur låten så är det snarare så att jag hittar hunden i första versens sista strof. Såvida inte hunden heter Vems för då hittar jag den i hela första versens första strof =). Nu ska jag äta mat och promenera för jag vet knappt vad jag skriver…

 3. Alltså nu blir jag förvirrad.
  Jag har inte skivan i original,men en kasett som jag spelat in från skivan när jag lånade den på ett bibliotek en gång.
  Jag kände inte alls igen texten här,så jag lyssnade,och jag har inte nån hundvers,inte heller nån Ruth eller Knut.
  Så här går den :

  ”Den vita skjortan och mössan där
  kan ni gissa vems kläderna är?
  Vem som kläderna bär?

  Är det en chaufför ?
  Nej, nej, nej
  En cirkusdirektör ?
  Nej, nej, nej
  Svaret på frågan det är lätt
  det är bagarens vita tvätt”

  och sen nästa vers,alltså ingen hund !
  Hur går det här ihop ?
  Ola måste ju ha rätt,eftersom det är hans låt,men är jag då senil,eller halvdöv,eller hade biblioteket nån super-exklusiv utgåva ?

 4. Ja, jag måste erkänna att jag inte heller kände igen den textraden. Trodde det var jag som blivit mer än vanligt disträ, dock…
  Kan annars nästan hela den skivan utantill, även om jag är bättre på musik än texter.

  Kan versionen på tv ha varit längre eller med mer tillägg än den på skivan?

  Se på Bamsebjörn exempelvis, som det finns en äldre version av här på sidan ’Texter/ackord’ (hade ingen aning om att den låten ursprungligen gjordes för ”Professor Djurström, Göte Skötare och jag”).
  Den innehåller faktiskt en vers mer än den version som finns på Drömplanket-skivan.

  Nå, nu spelar det ju kanske ingen teater eftersom det var hundrasen som skulle gissas på.
  Och även om man sett den trevliga rasen förr, så går jag nog bet (bett?) där.

 5. Vill bara förtydliga att om man söker på t.ex. ”Dunsö” på tradera så dyker det upp två skivor till; ”Dörren” LP och ”Antikärnkraftverk” singel.

Kommentarer är stängda.