Solstollarna

Mordet på Statsminister Olof Palme

Palmemordet

För 25 år sen föll skotten på Sveavägen, skotten som chockade hela landet.

VAD HAR NU detta med oss, med Solstollarna, att göra? Jo, dan efter, eller samma dag hur man nu ser på det, alltså på lördagskvällen, skulle Solstollarna gå i repris. Pga det inträffade – fullt föreståeligt – ställdes alla program av nöjeskaraktär in.

VÅRT PROGRAM SÄNDES helgen därpå, men uppmärksamheten blev inte särskilt stor, allt fokus de närmsta månaderna kretsade kring Palmemordet. Inte minst mitt eget intresse, jag var sjukligt nyfiken och är fortfarande.

VAPNET HAR JU ännu inte hittats. Jag har full förståelse för det också, jag vet hur svårt det kan vara. Även de vapen vi använt i våra serier är spårlöst försvunna. Här följer 2 exempel:

Kommissarie Plutho med sin rymdpistol. Palmevapnet?

En av grefvarna Toffelsparre, med geväret han sköt grönsaker med. Palmevapnet?

VAD JAG EGENTLIGEN vill säga är – att det är 25 år sen vår dåvarande Statsminister brutalt mördades. Och därmed också 25 år sen Solstollarna syntes i TV. Själv tycker jag Palmemordet var otroligt tragiskt, och jämför självklart inte våra program i betydelse. Men jag vet att en del även tycker det är en liten smula tragiskt att våra program inte gått i repris sen dess. Vi har försökt ändra på det, många andra också, men det verkar vara lika omöjligt som att lösa mordgåtan.

19 kommentarer

 1. Jag håller tummarna för en repris. Solstollarna är en guldgruva som även dagens barn borde få uppleva!

 2. Tycker med era serier borde köras i repris…
  De innehåller ju så mycket som inget av dagens serier och program från SVT t.ex. inte kan få fram… Folkkära och oförglömliga karaktärer, bra musik, humor, danska wienerbröd 🙂 inget passar bättre än Solstollarna en svensk sommar ….. Toffelhjältarna en svensk bra vit vinter och julen…

  Tragiskt att Palme fick ur tiden för 25 år sen på värsta sättet.. kom ihåg på morgon man såg det på tvn.. var ca 11 år och skulle strax iväg till skolan..

  Era serier Ola o Per kan jag aldrig se framför mig att de kommer gå ur tiden..

  ha det bra

 3. Ge inte upp hoppet, Ola. En dag kommer säkert SVT att ge med sig. Mer och mer av det gamla kommer ut på DVD, även om det inte repriseras på TV. Vi som växte upp med era serier kommer aldrig att låta dem glömmas bort.

  Jag minns också mordet på Palme glasklart. Det gör nog de flesta av oss som var med på den tiden. Däremot minns jag inte att Solstollarna skulle gå i repris den kvällen. Det har av naturliga skäl fallit mig ur minnet i skuggan av mordet på Palme.

  Ang att man inte hittat vapnet, kan det möjligtvis ha varit ett inbyggt vapen precis som hos Assistent Bengtsson?

 4. jag säger som gunde svan ingenting är omöjligt ,svt kan bara de får tummen ut ur rumpan

 5. Om det blir en ny utredning av mordet, vilket föreslås i Aftonbladet ikväll, så kanske mordet kan lösas. Vi får hålla tummarna för att mordet blir löst och att teveserien sänds i repris (om inte annat kanske den kan sändas efter upplösningen av mordet – det skulle vara ett bra sätt att fria på =) ).

 6. Har under snart 1 års tid försökt att få någon klarhet i varför SVT mer eller mindre vägrar att sända någon repris av ”Solstollarna” eller ”Toffelhjältarna”.

  Fick ett svar tidigare idag, ifrån en ”chefsassistent” på SVT Malmö:
  Sista meningen i det svaret, var:
  ”Det betyder inte att det är omöjligt att göra det i framtiden, men gratis är det inte.”

  Han/hon (svårt att urskilja könet p.g.a. utländskt namn) hade fått för sig att jag hade påstått i ett mail, att det skulle vara helt gratis (kostnadsfritt) för SVT att sända en repris av t.e.x. ”Solstollarna”.
  Detta har jag givetvis inte nämnt i något av alla de mail jag har skickat till SVT.

  De flesta svaren från SVT, är både korta, och något ”kryptiska”.
  Men jag ger mig INTE, förrän den verkliga orsaken uppenbarar sig.
  (En liten del handlar givetvis om kostnader, men det kan omöjligt vara den enda orsaken.)

 7. Bra jobbat Daniel. Jag har själv skickat iväg ett mejl till SVT:s tittarservice med en stilla önskan om reprisering av Solstollarna. Det kan vara nyttigt att visa att det finns ett allmänt intresse för att låta dagens unga generation få ta del av dessa trevliga serier.
  Personligen tror jag kanske att det är svårt att reprisera Solstollarna med Ulla-Bella, eftersom så många av de gästartister som var med idag inte längre är aktuella, men den första serien håller absolut trots att den är en bit över 25 år gammal.
  Vi får se vart det leder. Det viktiga är att hålla SVT påminda om att det finns ett intresse för en reprisering.

 8. Det ligger utan tvekan en hund begraven här.
  Verkar nästan som att SVT kör med någon form av ”diskriminering”, blandat med kontroll-/maktbehov.

 9. Inga fler svar från SVT, än.
  Mitt senaste mail, skickades den 3 mars. (Alltså för 5 dagar sedan.)

 10. @Daniel: Jag fick ett ganska snabbt svar från SVT som förklarade att Solstollarna inte var aktuellt för reprisering men att de skulle lämna frågan vidare till rätt ansvariga.

  Den här kanalen kanske inte är rätt plats för längre diskussioner, så vill du prata mer om detta kan du skicka mig ett mejl till patrik at ntfa.net.

 11. @Patrik: Mycket intressant. Jag har dock fått en helt annan uppfattning av de få, kryptiska svar jag har fått tidigare från SVT.

  Instämmer delvis med att vi kanske borde tona ner diskussionen något, trots att det kan vara till nytta för andra solstolle-fans.

 12. Angående att artisterna inte skulle vara aktuella… Till viss del har du så klart rätt men Lena Ph är ju ständigt i rampljuset, Christer Sandelin håller sig aktuell antingen genom musik eller rattfylleri, Pernilla Wahlgren firar väl 30 år som artist, Anna Book vet ju alla vem det är, etc… Lysande exempel på att dagens artister inte håller måttet på samma sätt. Exempelvis Basshunter och Günther and the Sunshine Girls är det snart ingen som minns.

  Fast det är klart det var ju ett tag sedan man hörde av ex Dodo and the Dodos. 🙂

 13. Helt rätt, Johan. Jag skulle förstås inte ha något emot att se även Solstollarna med Ulla-Bella som repris, men jag försöker att förutse vilka invändningar SVT skulle kunna ha, och då är det förstås att ingen idag vet vilka Britt Dahlén, Dodo & the Dodo’s och kanske till och med Fredrik är. Ibland kan det vara bra att försöka att komma till en förlikning för att nå dit man vill.

 14. Minnenas television!!Samma gamla visa.Någon måste dö för att bli uppmärksammad.Det finns naturligtvis ett intresse för många som växt upp med solstollarna o toffelhjältarna att få hedra Andre gjörlings minne och hans familj om dom så önskar. Han var en speciell varm o charmig person som vi vill hedra på sätt det är möjligt. In memory andre Roggan

 15. Anledningen till att SVT inte får reprisera stavas givetvis C O P Y R I G H T. De artister som ställde upp (Sam Fox, Mandy Smith, Anna Book mfl) har rätt stora skivbolag i ryggen som utan vidare skulle kunna stämma SVT på miljardbelopp ifall dom repriserade Solstollarna. Och SVT är naturligtvis inte villiga att punga ut kostnaden för rätten att visa serierna en gång till.

  Upphovsrätt gott folk, upphovsrätt.

 16. Man kunde ju tänka sig att just pga att Palme-mordet förmodligen aldrig kommer lösas, kunde väl SVT vara lite hyggliga och bjuda på det som ändå är 100 enklare att lösa – nämligen att sända Toffelhjältarna i repris!

 17. Det finns lite material från solstollarna utlagt på Youtube, bl a avsnittet då Samantha Fox medverkar. Mycket nostalgi och gamla minnen för oss 70-talister.

 18. Hej alla solstollevänner!

  Kostnaden för rätten att visa serierna i repris kan inte överstiga de summor svt lägger ut på allt skit de sänder idag!

Kommentarer är stängda.