Solstollarna

Ola på vift i storstan

Idag är Ola i Stockholm på lite marknadsaktiviteter och jag får därför hoppa in som bloggare på denna eminenta sida. Det är naturligtvis en stor ära och jag kommer inte missbruka förtroendet genom att avslöja det som händer bakom alla vackra ord och fasader. Det får bli en hemlighet till en annan gång. Det jag däremot kan avslöja är vad vi gjorde igår.

Alla som tänker gå på någon av konserterna den 16-17 juni vet säkert att det kommer att bli en liten utställning i samband med spelningarna. En del av de tavlor som finns med i teveserierna Solstollarna och Toffelhjältarna kommer att visas. Eftersom tavlorna är ganska stora och inte finns som digitala bilder blev jag igår uppkallad till Olas lägenhet för att fotografera dem. Några hade jag sett förut och några bara i teveprogrammen. Medan jag fotograferade sprang Ola och hämtade nya tavlor samtidigt som han förklarade släktbanden mellan de olika generationerna av grevar Toffelsparre. Nu kommer jag bara ihåg en bråkdel av vad han berättade och istället för att försöka återge det så får ni se bilderna istället.

Med detta korta inlägg tackar jag för mig. Vi ses i juni.

Thor-Björn

Ola som Knegoff, Birger och Ulla-Bella.

Kamrern och sjöjungfrun.

Sebastian Amadeus Toffelsparre (1751-1791) och Fjodor Ferdinand Toffelsparre (1803-1854).

Ivar Efraim Toffelsparre (1902-1955) och Philip Hubertus Toffelsparre (1772-1851).

Thor-Björn Bergman och Ola Ström. Kaffe på balkongen när fotouppdraget var slutfört.

13 kommentarer

 1. vad roligt att ni la upp ett litet släkt träd på Toffelspare..
  en del tavlor ha man ju sett på tv.. finns där några släktdrag mellan Knegof, Birger, Ulla-Bella o Kamrern… Knegof o Birger se ju nästan likadana ut.. bröder kanske ?

 2. Du kan inte ha sett så mycket av Solstollarna. Den stora likheten mellan de fyra beror på att den gravt schizofrena Direktören är sin egen personal. Allt till Vaktmästarens stora sorg.

  Dessa tavlor var otroligt roliga att få se. Jag ser fram emot att få se dem i fullskala på utställningen i samband med konserten. Jag minns förstås tavlan på Fjodor Toffelsparre, men däremot har jag inget minne av de andra. Ivar Efraim Toffelsparre såg ju inte så trevlig ut faktiskt.

 3. visst ha man sett serien men det var längesen.. alla serier ola o per gjorde på 80 talet var ju bättre än övriga svesnka serier på den tiden..
  Solstollarna, Toffelhjältarna o Cozmoz är väl vad de flesta kommer ihåg..

  se fram emot konserten så få ens minne friskas upp ordentligt 😀

 4. Kan inte annat än instämma. Efter Ola & Per’s produktioner är det frågan om det kommit något annat TV-program av högre kvalitet. Den moderna TV:n tycks mer handla om att håna och förnedra än att försöka att stå för pedagogik och/eller kvalitet.
  Till och med i barnprogrammen så finns det inslag av våld som vi kan vara utan. Jämför detta med Solstollarna med Ulla-Bella där vi hade en skurk i form av Sandberg som skulle jaga bort Knegoff från stranden för att kunna använda sanden på stranden för sina klockor. Vad använde han för metod för att skrämma bort Knegoff? Han la ut fiskar. Mer våldsamt än så blev det inte. Det närmaste vi kom fysiskt våld var alla slag Knegoff delade ut till till höger och vänster när han skulle jaga insekter.

 5. Slutar aldrig förundra mig över vilket resultat en peruk, löständer och lite andra attiraljer kan göra. I kombination med att naturen dessutom har skänkt en ett gummiansikte blir ju resultatet formidabelt. Roligt att se Carina igen, synd att hon tydligen inte kommer till konserten.

 6. Skulle vara roligt om man träffade Carina på konserten också.. men nu när André ska sjunga hennes låtar så verka det som hon inte kan komma..

  att Martyna däremot kommer vara där är ju jätteroligt.. för visst hadde man liksom många andra unga killar vid den åldern på 80 talet en crush på henne… trots åren sen serien så verka hon lika söt idag…

  att jämföra Ola o Pers tv serier mot dagens program så var det ju klart bättre förr…. kom ihåg andra bra barn program som gick under 80 talet som aldrig komme tillbaka…. kom nån ihåg Trazan Apansson o TV Piraterna ?? 😀

 7. Vad heter Knegoff i förnamn, förresten? Har det någonsin nämnts och vem var han ifrån början, innan personlighetsklyvningen slog till? Roliga bilder, förresten!

 8. Mig veterligen har aldrig något förnamn till Direktör Knegoff blivit nämnt, men det där kanske Ola kan svara på?
  Jag har i alla fall ett minne av att Ola nämnt att namnet Knegoff kommer ifrån ordet Knegare.
  Min egna teori om varför Knegoff utvecklade denna schizofreni är att det gick så tungt för honom i början att han inte hade råd att anställa mer personal än sin bror Vaktmästaren, och att han därför försökte att fylla ut dessa positioner själv. Man kan ju bara föreställa sig hur ett styrelsemöte måste se ut när fyra av styrelsens deltagare är Direktören själv i sina respektive karaktärer.

 9. det är bara Ola som kan svara på detta med Knegoff efternamn.. o alla de andra karaktärerna som dyker upp… Ulla Bella är ju från UUNNGGERN o där finns ju en liten bakgrundshistoria någonstans på nätet.. tror jag ha sett

 10. mm.. dagens barn o ungdomar skulle lära sig mer från tv idag av program vi andra 70 o 80talister såg på…. en del var ju lärorika också..

  ja Lena musiken var bättre förr… ha t.ex. en hel bunta musik videos o vanlig musik o lyssna på… det ge en rejäla nostalgi trippar 🙂

 11. Är det bara jag som tycker att Sebastian Amadeus Toffelsparre är lik John Cleese? 😉

Kommentarer är stängda.