Solstollarna

Realexamen på Gröna Lund

1963 var det meningen att jag skulle ta realexamen på Petriskolan i Malmö. Det hette så på den tiden när man gick ut 9:an, fast man sa bara realen. Egentligen var det inte 9:an man gick ut, efter 6:an började man om igen i ettan, ungefär som man gör i gymnasiet nu. Men inte har skolan blivit bättre för att man ändrat lite siffror hit och dit. Det är sånt dom hittar på för att visa att dom gör något.

I alla fall, jag slutade mitt i terminen och började som smörgåsnisse på tåget i stället, det var ju då man fortfarande hade en riktig restaurangvagn. Det innebar att jag ett par gånger i veckan åkte till Stockholm, och mina kamrater var oerhört avundsjuka. Ingen av dem hade någonsin varit i Stockholm. Då gick jag alltid till Gröna Lund, till Jump inn som var innestället då (Visst hette det väl så?). Och just den dagen jag skulle tagit realen, dansade jag i stället med en tjej från Hagsätra som inte förstod ett ljud av vad jag sa.

Bara några år senare var Mora och jag där och spelade med Gonks. Då ansträngde sig tjejerna lite mer för att förstå, det var ju så när man var popidol. Och 25 år senare, alltså 1988, avslutade vi sommarturnén med Solstollarna på Gröna Lunds stora scen. Här sitter vår tekniker Göran och väntar på att klockan ska bli 20,00 (om det nu inte är efter framträdandet, det verkar ju vara ganska mörkt). Nedanför scenen till vänster skymtar Håkan.

Det är Ami som skickat bilderna. Ami och hennes son Erik brukade dyka upp när vi spelade, och hon har bilder från de flesta folkparker vi varit i. Jag ser att även Gröna Lund, eller Grönan som man säger, har blommor framför scenen precis som Liseberg. Undrar vem som härmat vem?

När jag tittar på Amis bild här ovanför tänker jag att ett förslag till en tävling skulle ju kunna vara ”Gissa vilken låt”. Men då måste jag först gissa själv. Jag förstår inte vad vi håller på med här. Skumberg viftar med en svensk flagga och Ulla-Bella och Tullaren sträcker händerna i luften. Mycket märkligt. Är det någon som har något förslag? (På bilden från vänster: Tullaren (Per), Skumberg (Mora), Truls, Ulla-Bella (Ola), Thomas och Håkan. Foto: Ami Svensson.)

Man skulle nästan kunna tro att bilden här ovan är från tiden när jag var popstjärna, men som ni ser på T-shirten så är det från Solstolle-spelningen 1988. Det är inte klokt vad man kan känna sig märkvärdig när det står vakter och motar bort folk. Nu skulle jag behöva vakter som körde fram folk i stället. Undrar just vad mina Rayban tagit vägen? Dom var ju tillräckligt stora för att dölja eventuella påsar under ögonen.

I morgon är det sista dan att vara med i veckans tävling. Ta chansen, vi har inte fått särskilt många rätta svar.

Ola

2 kommentarer

  1. Ska läsa igenom låtarna och klura lite, det är alltid kul att försöka para ihop bilder med sånger och annat. Jag har aldrig varit på Grönan, följde inte med niorna till Stockholm utan åkte med åttorna till naturbruksgymnasiet en gång till istället, däremot har jag varit på Liseberg, men med tanke på hur trött och febrig jag var dagen efter så kanske jag inte åker dit igen. Har dock varit i Stockholm med bussresor och folkhögskolan, men det är så lätt att gå vilse. Dansat på själva skolavslutnings- eller examensdagen har jag inte gjort, men torsdagskvällen innan hände det ibland att jag dansade folkdans på utedansbanan, det var det som gjorde att jag nästan missade ett viktigt telefonsamtal inför skolavslutningen, men som tur var ringde personen upp mig på skolavslutningens morgon innan jag gick till bussen, annars hade jag inte varit förberedd på att novellen hade kommit på tredje plats i tävlingen och att texten skulle läsas upp i aulan och att jag skulle gå fram och få ett presentkort, nu hann jag till och med byta kläder så att mamma visste att jag såg fin ut när jag stod inför allihop och jag kom ihåg att ta emot presentkortet med vänster hand så att jag kunde tacka med höger och inte snubblade jag över någon sladd trots att spotlighten bländade mig lite grann. Det bästa var dock hon som läste upp novellen, jag kände ju igen texten, men hon läste den så att den lät väldigt bra. Lite för bra kanske för efteråt frågade en klasskompis om det var egna erfarenheter jag skrev om och då fick jag snabbt dementera den saken.

  2. Har för dålig fantasi för jag kan bara associera till ”Tullarens visa” men det kan ju vara vilken annan sång som helst… ”Ett vykort hem till dig” kanske?

Kommentarer är stängda.