Solstollarna

Smulorna från de rikes bord. Per = Rige-Nils

Smulorna från de rikes bord är inte bara ett utdrag ur ett bibelcitat, utan också rubriken på en liten köksoperett som Per och jag skrev till TV-serien Drömplanket. Vi tänkte ta med den på DVD:n, eftersom vi själva tycker den är ganska rolig. Den kommer kanske på nästa DVD i stället.

Nåväl, just i dag tänkte jag mer på min dentala situation, att jag inte får äta för min tandläkare. Ja, äta får jag, men inte tugga, hur nu det går till? Och vad skulle socialstyrelsen säga? Men när förbudet försvinner, funderar jag på att åka upp till Per. Så här såg det nämligen ut när Jonathan och jag besökte Saxemara för några veckor sedan.

Hos Per är det aldrig vardag, i alla fall inte i köket, utan ständig fest. Det ser både han och Ingalill till. När det gäller ”den rikes bord”, så kallades Per ett tag för Rike-Nils, eller på skånska Rige-Nils. Visserligen bara av mig, men ändå. Det var nämligen så att alltid när vi hämtade ut våra TV-gager, så var jag skyldig honom pengar.

När jag som tonåring sommarjobbade på Kockums i Malmö, hade jag skåpet bredvid ”den riktige” Rige-Nils. Det var ingen mindre än fotbollslegenden Bosse Larssons pappa. Han hade en gång fått ut några kronor mer än sina arbetskamrater, därav namnet.

Ytterligare en anledning till Pers smeknamn var hans uppenbara likheter med miljardären Howard Hughes. Båda har en överdriven bacillskräck, och tvättar alltid händerna innan maten. Dessutom heter Pers pappa Nils.

Scen ur köksoperetten ”Mat i magen” eller ”Smulorna från de rikes bord” i Drömplanket 3. Från vänster: Ola, Anna, Lotta, Truls och Per. Säkert har Per tvättat händerna innan tagningen. (Foto: SVT)

Det var verkigen en lång historia i en oerhört nedbantad version. Kanske berättar jag hela nån annan gång. Gonatt.

Ola

En kommentar

Kommentarer är stängda.