Solstollarna

Tack Kerstin Nerbe! Sponsor sökes!

Det var onekligen ett tag sen. Jag har ägnat mig en del åt min sons framtid, Jonathan ska börja gymnasiet i höst. Och så har jag tillsammans med Thor-Björn utvecklat Kanal 100, vår webb-TV-kanal.

Kerstin Nerbe gick i dag i pension. Tillsammans med Kerstin och Helsingborgs symfoniorkester framförde Per och jag skolkonserter i Helsingborg. Kerstin är/var dirigent. Sällan har jag sett en kvinna bli så illa behandlad. En kvinna i ledande ställning, hon måste naturligtvis tryckas ner. Fy på er, de flesta av er manliga musiker i Helsingborg.

Med bland annat ovanstående meriter i bagaget sökte jag arbetet som ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten vid Malmö Konserthus. Men tjänsten gick i stället till en typ som så småningom avskedades.

Tänk vad jag skulle kunnat betyda för konserthuset när det gäller att få ungdomar i Malmö intresserade av klassisk musik. Men ni var lika fördomsfulla mot mig som ni är mot en kvinnlig dirigent. Ni kommer aldrig att lyckas för ni lever i en inskränkt värld.

Till alla er som skriver underbara mail till oss och som undrar varför jag så sällan skriver på bloggen nuförtiden: Intresset för våra gamla program är inte så stort som jag – lite naivt – trodde.

Dessutom är ingen annan av det gamla Solstollegänget än jag själv intresserad av att någon slags comeback. Därför lägger jag nu ner alla planer på fler konserter eller försök att få ut våra program på DVD.

                            SPONSOR SÖKES

I helgen samlades Sveriges bästa badmintonspelare i Jonathans (min son) ålder i Borlänge. Jonathan vann såväl singel som mixeddubbel (tillsammans med Berfin Aslan från Kista).

Berfin och Jonathan efter segern i mixeddubbel i Borlänge.

Sverige har tidigare varit en framgångsrik nation inom badmintonsporten. Med bland annat Jonathans hjälp skulle vi kunna återerövra den positionen.

Så ta chansen att sponsra Jonathan, badminton är en jättesport i Asien, inte minst i Kina, världens starkast växande ekonomi. Gör du det, så kommer dessutom jag att ha tid att skriva lite mer på bloggen. Och är du intresserad av att synas i Danmark, så vet du säkert att där är badminton en av de riktigt stora sporterna.

Badminton – en av få sporter där tjejer har samma status som killar. Det gäller definitivt inte inom dirigentyrket.

Ola

23 kommentarer

 1. Men är folk knäppa ? jag trodde att hela Sverige skulle bli superglada över att era program börjar släppas på dvd,att efter de här 2 filmerna med klipp så skulle folk ropa efter resten, jag har ju verkligen hoppats att programmen skulle komma i sin helhet snart,och att det skulle bli fler konserter,jag hade ju sån otur att vara utomlands i fjol och missa dem.

 2. Givetvis blir jag besviken att se att du beslutat att lägga ned alla försök att få ut Solstollarna på DVD, men jag har samtidigt full förståelse för att det är tufft att arbeta ensam. Precis som Samara ovan så trodde man ju att det skulle finnas ett större intresse hos det svenska folket att vilja se serierna igen. För egen del är jag inne i en period av stort 80-tals nostalgi och införskaffar en hel del saker via Tradera, men jag kanske är ensam om att sakna 80-talet?
  Det blir till att leva vidare på minnena vi har från i somras när nu ingen av de andra i bandet är intresserade av någon mer comeback.
  // Patrik

 3. Välkommen tillbaka!

  Tråkigt att höra att intresset inte var så stort… Hade faktiskt hoppats på fler konserter!!

  Det är kanske ingen tröst, men de två samlingsfilmerna körs på högvarv i DVD:n av min treåringe son.. Och jag misstycker verkligen inte!! Trevligt sätt att uppleva sin barndom på igen…

  Tyckte det var tråkigt att du inte bloggade, men ditt inlägg idag gjorde ju mig väldigt nedstämd… Tror jag ska pigga upp mig med att titta på klippen från förra sommarens konsert! En upplevelse jag sent ska glömma…

 4. Hej Ola. På vilket sätt har du insett att ”intresset för era program inte är så stort som du trodde”? Utveckla gärna.

 5. Bitterheten lyser verkligen igenom. Är verkligen ingen av Solstolle-gänget intresserade längre? Inte ens för sina fans? Jag ställer frågan som Kebab-Kungen så väl formulerade det, på vilket sätt har det gått upp att intresset för programmen inte är så stort? Det var tillräckligt stort för att fylla Victoriateatern under tre föreställningar, tillräckligt stort för ett välbesökt releaseparty, tillräckligt stort för att ”Ännu mera Solstollar och Toffelhjältar” verkar sälja bättre än föregångaren.

  Är det verkligen så att du och de andra Solstollarna struntar i oss fans och ger upp? Säg mig om det är så, så kan jag sluta bära min Solstolle-tshirt med den stolthet jag gör idag.

  Hälsningar
  en enormt nedstämd Johan Rönn

 6. Man kommer inte långt med att vara bitter. Tider förändras… och vi med dem. Att leva i det förflutna är inte bra.

  Ola, tyvärr måste jag säga att jag är glad att du inte fick jobb på MSO. Vi har årskort till Nalle konserterna och jag skulle bli illa berörd och definitivt sluta om ulla bella blev en del av detta. Vi talar om klassisk musik, få barnen intresserade av detta och inte underhållning på TV.

  Dina senaste bloggar är bara tråkigt bittra.

  Mvh
  Anders från Lund

 7. Hej Ola!
  Låter tråkigt om serierna inte skulle släppas i sin helhet.Tyvärr upptäckte jag er först i samband med solstollarna(Samantha Fox skulle ju vara med ;O) )och missade då helt bla Toffelhjältarna. Så när jag och min sambo nu ser på Solstolle dvderna,med klipp ifrån alla era produktioner,så inser man vilka bra program ni har gjort. Verkligen något att kunna visa våra framtida barn. Det är ju så mycket bättre än mycket av allt det skräp som visas på tv idag.Det är ju inte många ”barn”program som samlar hela familjen framför tvn.Det är väl bara era program och Astrid Lindgrens filmer som har lyckats med det. ;O)
  Angående en comeback. Vill inte övriga medlemmar satsa på det,så kunde ni kanske fylla Victoriateatern några dagar på somrarna som en trevlig tradition kanske.Missade ju konserterna i somras pga volontärarbete i Indien,så det skulle onekligen vara kul att se er live någongång. Sist men inte minst,går man sin egen väg och vill skapa något nytt som ens publik tycker om,så är det ju alltid någon som ska sätta käppar i hjulet. Se bara hur motarbetad vår främsta regissör Bo Widerberg blev under många år. Likaså Lasse Holmqvist och för att inte tala om hur Cornelis Vreeswijk blev behandlad av de stora skivbolagen under senare delen av sitt liv.
  Så ge inte upp.Vi är många som uppskattar er och vill ha era serier på dvd.

 8. Jaha.. och vem har lyckats bra genom att vara bitter. Visa världen att ni är bättre än vad de tror.. att klaga här hjälper föga. Jag uppskatter er och era program annars skulle jag inte vara här, men att skylla på andra och gnälla hjälper föga. Så stå på er.. men snälla vi är alla vuxna människor.

  /Anders

 9. Kan bara instämma med föregående talare.. och varför så nedstämd Ola? Har någon sagt något dumt så att du tagit illa vid dej? Upp med humöret! Vi är många som vill se programmen igen, bara för att alla människor inte besöker bloggen lr skriver inlägg här betyder ju inte att det är få som är intresserade,, jag har ex många vänner som inte ens vet om att denna sida finns,, än mindre att det finns 2st samlingsdvd och en vhs att köpa, de vet heller inte att det pågår en ”kamp” mot store rediga SVT för att få ut programmen till folket.. det finns många som inte vet….

  Ang. grabben din så önskar jag honom all lycka i sportandet! Hoppas han ”håller i” och inte ger upp,, allt är möjligt om man bara vill!!

 10. Jag håller med övriga här och undrar vad som har hänt.

  Är verkligen ingen mer intresserad av att ”komma igen”.

  Alla fans vet säkert (Som Andersson ungefär skriver) inte ens om att sidan finns, eller dvd-erna.

  Vi är många som vill se mer av Solstollarna m m. När man läser Olas blogg verkar det som om Ola ger upp allt om att ge ut mer.

  Det kan aldrig vara meningslöst att ge ut bra tv-serier och låta gamla och nya fans glädjas.

  Det här ser kanske ut som upprepningar av vad andra har sagt, men det är tankar från hjärtat.

  ”Än finns för morfar en bänk i parken, än finns för barnen en älsklingsgunga, en kan en maskros slå rot i marken, än kan en fågel få ungar, än finns det något…att längta…”

  Några hoppfulla rader från Coz-moz (tror jag). Nu kan man fråga sig, har hoppet tagit slut. Det lär ju vara det sista som överger en människa.

  Ola: Ge inte upp!

 11. Jag blir också lite orolig över den bittra, nedstämda tonen i Olas senaste post. Jag ställer mig samma fråga som flera andra här: på vilket sätt har man kommit fram till att ”intresset inte är tillräckligt stort”?
  Heter snarare inte problemet onödigt stora, orealistiska förväntningar?

  Idag lever vi i ett ännu mer medialt samhälle än för 15-20 år sedan och det är otroligt mycket som konkurrerar om publikens uppmärksamhet. Det går helt enkelt inte att förvänta sig miljoner sålda DVD:er eller tittare på 200 000. Det är en helt annan verklighet idag och den är en realitet för alla i media- eller kulturbranschen.
  Ola och Per sysslade med barn- och ungdomsprogram och det säger sig självt att man inte kan nå tittarsiffror i stil med Hylands Hörna och ”lost”, eller kommersiellt pengaregn.

  Detta innebär dock inte att Olas och Pers program inte skulle vara relevanta – tvärtom, de är kanske ännu viktigare i en sådan kontext. Jag är medvetn om att satsningar på DVD-utgivning och konserter också innebär att man måste få det att ekonomiskt gå ihop. Men man ska inte förvänta sig att man kan tjäna stora pengar på det, eller nå miljoner tittare.
  Det hela är lite märkligt och man undrar vad som hänt. Konserterna i Malmö sålde ju ut på nolltid och responsen från publiken kan ju inte ha varit mer extatisk.
  Vad gäller den här hemsidan, så startade den ju med synbarligen stora ambitioner. Men det har exempelvis inte varit någon uppgradering av ljudspåren på sidan ”Text/Musik” på nästan ett år. Det är betydligt fler spår jag skulle vilja höra. och det är ju också så med en blogg – att ju oftare man uppdaterar den, ju fler läsare hittar dit. Slutar man blogga, så slutar också läsarna att titta dit. Även om Ola är mer intresseard av tv-kanalen för tillfället, så är ju den här bloggsidan också en viktig informationsbank över Olas och Pers kulturgärning och det finns ju hur mycket mer som helst att göra.

  Naturligtvis finns det ett stort intresse bland folk för att se Olas och Pers program igen. Därför är det otroligt viktigt att alla deras serier ges ut igen på DVD i sin helhet. Men visst, det kommer inte att ge några stoa pengar. men säg vad som gör det idag? Betydligt mindre och smalare program än Olas och Pers ges idag ut – inklusive barnprogram – och kan de så …

  Som sagt, mycket märkligt.

 12. Ja jag vill också ha fler ljudspår med musik och texter, jag har tänkt göra ett pyssligt projekt med texterna, göra ett album med texterna utskrivna och snyggt dekorerat med bilder som passar till,har redan gjort en sida med två texter, och jag ska spara texterna härifrån så slipper jag skriva av från skivfodralen.
  Efter Olas deppade inlägg så inser jag att jag måste skynda mig spara ner alla texter innan nåt drastiskt händer,kanske hela sidan med blogg och allt läggs ner ?
  Huuuu hemska tanke !

 13. Förstår att det kan vara trist när respons uteblir mot vad man trott. Missade även jag spelningarna, då jag var i USA, men hade också hoppats på en fortsättning nån gång då och då…

  Det kan ju bli än tristare och bittrare ifall den uteblivna responsen kommer från håll man inte väntat den ifrån, vilket tycks vara en del av historien i detta fall.

  Keep it up Ola… En vän skrev en gång till mig: ”När det är som mörkast gäller det att försöka vara så god vän med sig själv som möjligt, ty det kan komma tider då en själv är allt man har”. Hoppas du är god vän med dig själv Ola, för det är du värd!

 14. Förstår på Ola att intresset från de andra aktörerna är svalt, men intresset hos allmänheten är det inte! När jag ahar min solstolletröja på mig på gymet har många frågat var jag fått den ifrån. Folk som inte kände till sidan har börjat gå in på den! Som någon skrev: Stora flertalet känner tyvärr inte till webbplatsen! Att ingen av de andra kan tänka sig en fortsättning på ens konserterna blir jag förvånad över! Jag tyckte det verkade som om alla på scenen hade nästan lika kul som vi i salongen! Inte minst Martyna och André! Sen när du , Ola, skriver om dålig respons tycker jag väl att du får tänka tillbaka på förra våren. Då planerade du två konserter, som du inte visste om det skulle komma folk på. Ni fick göra en extraföreställning. Samtliga konserter var utsålda. Det skrev du då, att du inte hade räknat med! Verkar nästan som det blivit någon osämja i ”gruppen”? Gaska nu upp dig Ola och planera för något eget program och fortsätt blogga här på sidan! Tycker som alla andra här på sidan att det är mer än tråkigt att det inte verkar bli någon fortsättning, men vet vad framtiden har i sitt sköte?
  Jag håller i alla fall tummarna för att jag får se Per & Ola på samma scen och gärna med andra från gänget!!!

 15. Kom igen… bjud på dig och vad du har och ge Ola… vi är många I skåne som vill se mer av er… MEN en stor artist lägger inte sin bittherhet på sin publik… så kom igen och ge oss mer… Viktoria i malmö var kanon… ROCK ON… 🙂

 16. Jag är en av dem som klickar på uppdatera varje morgon och kväll, men som skriver mer sällan. Trots det är jag en av alla de fans som gärna ser fler uppträden och serierna utgivna.

  Visst finns det hinder på vägen. Om jag bara hade haft ett par mille att spendera …

  Men det finns fortfarande många nya visor att skriva och att framföra, med eller utan de gamla vapendragarna. Var sak har sin tid.

 17. Har inte så mycket att tillägga men vill ändå visa min omtanke genom ett inlägg här, du verkar behöva det Ola! Det är inte många som bloggar, direkt från hjärtat, som du gör.

  Tänker du på försäljningssiffror på DVDérna? Är det därför du tror att intresset för era serier inte är så stort? Har letat i hela Karlstad för att finna dem, men finns de inte i butikerna så kan väl ingen köpa dom? Sen kan man ju fråga sig varför dom inte köps in?

  Underhållningsbranchen kan vara oerhört synisk, är nog rätt glad att jag inte gav mig in i den ändå.

 18. Har följt bloggen under en lång tid, väldigt lång tid men bara läst den. Hade Både Solstollar och Toffelhjälar som idoler vid ung ålder.. såg en av showerna i Folkets park i Malmö som liten grabb. Senare vid 16 års ålder så gick jag nått som hette Rädda barnens musik projekt och hade den otroliga turen att under 9 månader ha vår käre solstolle basist Thomas Nyberg.
  En människa som hade stort inflytande på mig under denna tid, en snällare och mer omtänksam person finns bara inte att finna!!

  Senare När vår kära öresundsbro var klar i malmö så hade vi en festival här.. var massa uppträden, konserter osv runt om i malmö.
  Hade varit med och gjort musik åt en av artisterna som uppträdde där, var där backstage och hade allmänt trevligt.
  Och vem var konfrencier? Jo Mr Ola Ström,

  Träffade honom där och fick några ord med honom, och berättade kort det som säkert 1000 tals andra gjort.. hur mkt deras program gjort och betytt för en under uppväxten osv..

  Visst är det tråkigt att det kanske inte gick som det skulle med andra dvd´n osv.. men Ola. Som jag hoppas kommer läsa detta..
  Ryck upp dig, tycker inte att det är passande att gå ut så här tvär och negativ på hemsidan och speciellt i bloggen, jo bloggar är dagens cyber dagböcker.. men för oss, för fansen.. för medmänniskorna som sitter runt om i sverige, Norge.. ja var som och läser och som avgudar er hel hjärtat än idag.

  Gör vad du/ni kan, kör er kanal 100.. livet går vidare, trots det kanske inte finns nån uppståndelse för dagens solstollar så får vi kanske helhjärtat alla minnas hur bra det var och är..

  Värme och respekt
  Tony i Malmö

 19. Kalla Fosterland.

  Han har lärt sig hur man går, han har lär sig hur man står… Han har lärt sig allt man sysslar med om kvällen… Han har slickat folk där fram, han har slickat folk där bak… Han har slickat dom på alla andra ställen… Se på hans liv det vittrar…… Han är bara fjorton år men säger: “Ah, det kvittar… Så länge jag har stålar och kulan rullar min väg”… En liten pojke gråter, kommer sent i säng… Men vem fan förlåter… Liten kula rullar och ger honom poäng…

 20. Får man skriva något lite roligare mitt i alla tråkigheter? Läste i gårdagens metro hur ”vårens brillor” skulle se ut och när jag fick se dem kom jag genast att tänka på Ulla-Bella. Alla glasögon dom visade hade den stilen!

  Måste erkänna att jag haft det rätt jobbigt när jag växte upp men Solstollarna och Toffelhjältarna blev en viktig fristad, då kunde jag glömma allt för en stund. Tänker inte låta någon mörk skugga falla över de få lyckliga barndomsminnen jag har kvar hur dystert det än är här.

  När min 1-åring ska sova så brukar jag spela och sjunga låtar från den här sidan och jag hoppas jag kan fortsätta med det.

  Har inte velat skriva om hur längesedan det var Ola bloggade, han har väl ett eget liv? Men Ola; ni startade väl inte den här sidan bara för att ta allt ifrån oss igen? Om inte era serier ges ut så finns i alla fall denna sida och det hoppas jag den kommer fortsätta att göra, med eller utan blogg!

 21. Även jag är en person som då och då besöker sidan, men som aldrig skriver någon kommentar (lär som sagt finnas fler). Jag reagerar så klart också på det som du (Ola) skriver. Personligen tror att många inte vet att dessa DVD:er överhuvudtaget finns, eftersom många butiker säkert har ”gömt dem” i hyllorna. Vore som andra här redan påpekat intressant att höra hur du har kommit fram till att det är ett lågt intresse för programmen. Själv hoppas jag att programmen iaf några av programserierna ges ut på DVD/sänds i repris. Cozmoz gillade jag att kolla på när jag var liten.

 22. Jag kan inte hålla med dig Ola… vi alla som är ca 30+ idag växkte ju upp med din o pers gamla program.. att där skulle vara en chans o åter igen se dem efter 20 år skulle vara jätteskoj… något vi sen kan föra vidare till våra (framtida) barn som även de få ta del av en bit tv historia.. o klart mycket roligare o bättre underhållning var det ni gjorde i tv än vad som sänds idag.. jag liksom många andra sakna era gamla program..

  intresset är nog större än vad du tror om programmen o sen kan jag inte förstå varför man inte ha sett i de stora butikerna i halmstad när man ha handlat just era dvd skivorna se som säljs genom hemsidan o som jag fick beställa ifrån och även till Jimmy min lill brorsa som fick bägge i julklapp…

  det är ju mest Solstollarna man kom ihåg.. lite av toffelhjältarna o sen Cozmoz har man ju boken o läsa… ha det så bra..

Kommentarer är stängda.