Solstollarna

Tyvärr, ingen konsert på DVD

Tack Elton John, för att du sjöng speciellt för mig. Ja, Elton spelade på Malmö stadion i kväll, och jag satt på balkongen och lyssnade. Han har just avslutat konserten med – inte helt överraskande – ”Your song”.

Många av er skulle vilja ha hela vår Victoriakonsert på DVD. Men så blir det inte. Materialet håller helt enkelt inte, vare sig när det gäller ljudet eller bilderna, eller vi själva för den delen.

Det är en helt annan sak att uppleva det i verkligheten, men i TV – eller på en DVD – ställs helt andra krav.

Men de bitar som kommer med på DVD:n ”Ännu mera Solstollar och Toffelhjältar” kommer förhoppningsvis att funka.

Tyvärr handlar allt om resurser. Vi räknas väl som det mest kommersiella av allt kommersiellt, och då får man inga bidrag. Malmö kommun kan ösa miljoner över fullständiga skitsaker för barn (och gör det också), bara för att det råkar vara politiskt korrekt, sådant som inte en människa kommer ihåg om ett år.

Den kommersiella ensemblen på Victoriateatern. (Foto: Thor-Björn Bergman.)

Det är inte så att jag har för avsikt att ge uttryck för någon bitterhet här, men hade vi gjort detta i Stockholm eller Göteborg hade vi fått en helt annan uppmärksamhet.

Men Kvällsposten, Skånska Dagbladet, Aftonbladet och Kanal Lokal har varit väldigt tillmötesgående. Och sympatiska. Till skillnad från Sydsvenskan och Malmö Kommun. Och Malmö-TV. Men det var ingen överraskning. I Malmö råder mer än någon annanstans en svågerpolitik utöver det vanliga.

Ola

32 kommentarer

 1. Det var tråkigt att det inte blir en hel DVD, men jag har full förståelse för det och ser mycket fram emot det som kommer med som bonus klipp på den nya DVD´n. Vad blir det för låtar som kommer med?

 2. det var ju tråkigt att där inte bli någon konsert dvd… men jag se klart fram emot också framemot nästa dvd som gärna få ta upp 2 skivor ..
  med så många timmar ni spelade in finns där väl en hel del o plocka ut..
  ser iallafall fram emot den.. nu ska jag sova lite till..

 3. Jag är glad att höra att ni övervägt ett släpp av hela konserten på DVD, men tråkigt att den tekniska kvaliteten inte håller för det.

  Det var en superupplevele att se er live – verkligen ett minne för livet! Jag kommer leva länge på att jag hade möjlighet att sitta vid bord 17 och bara njuta av allt från legendvävar och än-finns-det-sånger till tullarvisor och skumbergspop.

  I mina öron låter det som att ni får repetera konserten i Stockholm och Göteborg för att spela in en live-DVD… Och det vore ju inte så dumt.

 4. När jag var på koncerten satt jag och undrade varför i hela friden ni inte är med på Malmöfestivalen????
  När jag läste dagens blogg från Ola kunde jag inte låta bli att tänka på vår ”fina” konsthall, som är ”tom” och som ingen besöker. ”Finkulturen” tillåts breda ut sig på bekostnad av sådant som folk verkligen gillar. Det finns många fler exempel. Nej, fram för mer Stollar och buskis!!! Folk vill bi ROADE, livet är tillräckligt besvärligt ändå. Det behövs Ramels, Stollar, Rydbergs, Hiphipare, StefanoKrister osv. osv. som sätter en guldkant på tillvaron. Vi behöver det!

 5. Det är klart att man blir besviken över att höra att det inte går att få en hel DVD från konserten, det hade varit en jättefin souvenir från sommarens stora händelse. Men är det så att ljud- och bildkvalitén inte håller, så är det bara att acceptera och göra som bl.a Martyna sa till mig när mitt kamerabatteri tog slut när jag skulle fotografera under minglet: Man får bära med sig i minnet vad man upplevt. Och det tänker jag också göra. Det var en fantastisk upplevelse, och jag är oerhört glad över att jag har fått ta del av den.
  Men jag vill bara säga en sak Ola; Jag köper absolut att kvalitén på ljudet och bilden inte var bra nog för att fungera på TV eller DVD, men ni var det absolut. När man såg och hörde er på scen så gick det inte att tro att ni inte hade spelat de här sångerna på scen på 20 år. Fast ni kanske hör fel som inte vi gör förstås.
  Jag är glad över vad vi får på DVD:n, och om jag får nämna något som jag hoppas att få se, så är det början av akt 3 när alla karaktärerna dök upp på scen. Jag skrattade gott när Hjördis slogs med Lasse Polis för att hon inte fick komma in. Jag trodde alltid att Hjördis hade ett gott öga till honom för att han var så lång och stilig, men hon kan visst bli riktigt arg hon också.

 6. På något sätt känner jag också igen Helsingborg på Olas beskrivning.

 7. När herr och fru fin i kanten vill se på opera sponsrar staten med drygt 1000,- / biljett.
  Om Björn&Benny som, nu-skriver-jag-något-fult-läs-på-egen-risk, har röven full av miljarder sätter upp Kristina från Duvemåla, ställer stat och kommun upp men miljoner för att få projektet att gå runt.
  Jag kan räkna och har väldigt svårt att se något kommersiellt i Solstollarnas konsert. Änndå är det nobben från kommunen. Skandal.
  Men, ”bättre att få sin betalning i uppskattning”, som en klok person sa en gång.

 8. Klickar ni på mitt namn kommer ni till en protestlista som jag personligen kommer överlämna till Malmö Kommuns kulturnämnd och Annie Wegelius, programdirektör på SVT i slutet av november.

  Dags att vi gör våra stämmor hörda!

  Johan

 9. Själv tänker jag banne mig inte slå mig till ro förrän jag får se
  ”Sångbåten” (som dock tyvärr jag aldrig fått se),
  ”Drömplanket” säsong 1–3,
  och ”Dörren” igen.
  Antingen om SVT sänder dem igen eller att de släpper dem så att de kan ges ut på DVD. Jag ger mig icke! Detta är kulturförakt.

 10. Ja, nu ska här banne mig kämpas för Ola och Per.

  Eller som dansken säger: jäkla SVT.

 11. Ja, fast min dansk hade råkat äta ett svenskt wienerbröd med gult i mitten av misstag.

 12. Hmm…ni kan ju alltid sälja konsert-DVD:n privat från denna sidan till alla hardcorefans. =)

  Eller helt enkelt bara stoppa med den som bonus-disc i den kommande Stolle-DVD:n. Det var iaf inte något fel på framträdandets kvalité.

  Hursomhels, trist med det svaga stödet från Malmö kommun.

 13. Överväger att säga upp min prenumeration på Sydsvenskan. Byter ju till SkD med grannen så jag vet inte vad jag ska ha för tidning i stället, som grannen är beredd att byta med. Än en gång tack Ola och alla ni andra! Låt inte detta bli en engångsgrej! Kör det i Stockholm, Göteborg, Norrköping, nära för Martyna, och fler ställen! En underbar kväll!

 14. Norrköping kan gå an ifall Linköping inte går, men i så fall får konserten sluta i god tid innan pendeltåget går hem till Linköping igen…

 15. Jag ställer upp på namn insamlingen o ha lämnat mitt bidrag…
  Denna underbara duon som framförde en sådan succé förkännar mycket mer uppmärksamhet o stöd än vad de fick i media.. o speciellt Malmö kommun….

 16. Kan inte konsert-DVDn klippas och säljas på hemsidan? Då behöver det bara ”brännas” det antalet som folk beställer. Jag skulle beställa denna direkt! Det är klart att misstag ochså ska vara med. Det är ju det som är charmigt… Även lite ”backstage” hade varit kul. Det roligaste ”misstaget” var på 2:a föreställningen. Direktör knegoff skulle slå av mössan på ”Lasse-polis”. Det blev istället en örfil som hördes ända bak till sista raden. Att texter glöms lite grann gör heller ingenting. Tänk om det hade varit playback och singback!!! FY! Passar på att skicka en hälsning till Wedin, Uffe, Åsa, Johan R och alla andra som var på föreställningarna.

 17. ”Direktör knegoff skulle slå av mössan på “Lasse-polis”. Det blev istället en örfil som hördes ända bak till sista raden.”

  Hahaha. 🙂

 18. vi kräver att ola och pers program visas i repris eller ges ut i helhet.
  dax att bomba svt med mail och telefonsamtal

 19. Ja man borde banne mig skicka emails också. Jäkla SvT.

  Just det!
  Skriv på Rönns protestlista alla!!!

 20. Bra initiativ Johan, har självklart skrivit på! Ja, det hade varit underbart om det på något sätt gått att få ut showen i sin helhet till alla fans, även om det inte blir en ”officiell” DVD, kanske på nåt sätt här via hemsidan ”privat”… Inga hade varit lyckligare än vi, det vet ni…

 21. Det skar bara så i hjärtat när jag läste Olas inlägg. Dessa två herrar förtjänar all ära de kan få för allt de gjort för Malmö och SVT, så behandlas de på detta sätt?

  Det är skamligt! Folk borde skämmas! Så se till, sprid namnlistan till era nära och kära också, be dem skriva på, vill kunna vandra in på SVT och Malmö Kommun med en triumf i skjortärmen.

  Johan

 22. Släpp gärna ut nästa dvd i 2 disc utgåva.. en skiva som förra o den andra med material från konserten.. även om materialet inte håller måttet till en konsert dvd så duger det väl som extra material…. 2 dvds med dubbla lager kan man få in mycket på…

  jag njöt av showen för fullt o hadde jätte trevligt den kvällen så om där gjordes misstag o texter glömdes märkte jag inget av det….

  om där bli nån mer konsert i framtiden få man väl hoppas att den kommer ut på dvd i sin helhet…

  adda eller skriv gärna till mig: peter_hem@msn.com

 23. Självklart hoppas vi på fler konserter! Jag begär inte att alla ska ÄLSKA Solstollarna, men jag begär TA MIG FAN att de ska behandlas med respekt!

  Johan

 24. ”Direktör knegoff skulle slå av mössan på “Lasse-polis”. Det blev istället en örfil som hördes ända bak till sista raden.”

  Tur i oturen för ”Lasse-Polis” att det var Knegoff och inte (den betydligt vildare!) Ulla-Bella som gav örfilen – för då hade nog slaget blivit bra mycket hårdare! 😀

 25. Men varför gör ni inte en konsert i Stockholm då? Då skulle jag och Mårten slippa åka ända ner till Malmö för att se er live!

Kommentarer är stängda.