Solstollarna

Ulla-Bella som mattelärare!

Oj så länge sen det var jag bloggade. Ska försöka skärpa mig. I dag fick jag ett väldigt trevligt – och ovanligt – mail från Eir i Umeå. Inte minst för att Eir fortfarande går i högstadiet. Jag citerar här mailet i sin helhet. Håll till godo!

”Hej hej!Jag har en liten historia att berätta, om hur jag upptäckte den helt fantastiska personen Ulla-Bella.

Jag går just nu på högstadiet och älskar matematik och att lära ut saker. Så jag brukar leka mattelärare och lära min bästa vän saker. Dock känns det så konstigt att göra det som elev, så en dag började jag anta ett alter ego varje gång jag skulle undervisa min vän eller göra skrivningar åt henne. Ett namn för denna person behövdes. Eftersom jag spelar trummor och en tämligen vanlig fyrtakt brukar kallas Ulla-Bella tyckte jag att det var ett superbra namn. Lite sådär mysko men ändå coolt – inte precis tvetydigt för ingen heter ju det. Eller?”

Jo, då. Ulla-Bella heter faktiskt Ulla-Bella. Här uppträder hon tillsammans med Petra, Jenny och Martyna på Victoriateatern sommaren 2007. Allt finns dokumenterat på senaste dvd:n ”Ännu mera Solstollar och Toffelhjältar”. Eir fortsätter:

”Så veckorna och månaderna gick och varje gång jag skulle lära min vän matematik tog jag på mig labbrock och tog fram ”Ulla-Bellas skrivningshäfte”, ett räknehäfte endast använt av Ulla-Bella i undervisningssyfte med det speciella kännetecknet att den första sidan var helt nedklottrad med ”Ulla-Bella sees you!!”. Vid slutet av en mattelektion med väldigt få elever satt jag vid bänken närmast katedern med min vän och pratade om hur Ulla-Bella är som person. Plötsligt frågade läraren om vi pratade om Ulla-Bella på tv. ”…. Va?” Läraren fortsatte prata om sekreteraren Ulla-Bella, gjorde en nästintill perfekt imitation av henne samt pratade om att det var jätteroligt. Vi satt och glodde som några fån och fattade noll.Fanns det en annan alter ego-Ulla-Bella?

Så direkt jag kom hem slog jag på datorn, gick in på YouTube och sökte på Ulla-Bella. Jag blev frälst. Det är ju helt genialiskt. Jag googlade och lärde mig om vad för ena program hon var med i. Jag kan knappt bärga mig förrän jag skaffat mig fantastisk dvd och sett den. Någon, eller många gånger, när jag spelar trummor, ska jag klä ut mig till Ulla-Bella, för att påminnas om hur jag upptäckte denna fantastiska person (och lite för att det är något roligt att se Ulla-Bella spela Nirvana…).

Vänliga hälsningar från Eir”

Tack Eir. Och jag skulle gärna köpa en biljett för att se Ulla-Bella spela Nirvana.

Ola

29 kommentarer

 1. Kan tänka mig hur förvånad Eir blev, när det upptäcktes vem Ulla-Bella nr 1 verkligen är!

 2. Kul! Mina barn har också upptäckt Ulla-Bella, men kanske framförallt Martyna och hennes sånger!:-)

 3. nämner man Ulla-Bella till någon i min krets.. fritid eller på jobbet så komma alla ihåg Ulla-Bella från Solstollarna.. 88888 go natt 🙂

  det är skoj o se folk le smått när de hör Solstollarna.. 🙂

 4. Det känns som om alla vet vem Solstollarna är! Så är det ju inte med dagens program för barn.. Har man inte barn så har man ingen aning om vad som sänds, men Solstollarna såg ju ”alla”!! Måste vara häftigt att få ha varit med…..

 5. Tack vare internet så kommer fler från den yngre generationen att upptäcka er. 80-talet verkar ju inte vara så främmande som andra årtionden.

  Tänk om man hade varit med på Viktoriateatern. Men får man ingen barnvakt så vad ska man göra? Undra hur många fler småbarnsföräldrar som satt hemma i samma situation? Vi är ju lite i den åldern vi som minns er. Kanske hade vi kunnat fylla en konsert till? =)

 6. Hade gärna tagit mig de lite styvt 35 milen ner till till Malmö för att se något sådant. Missade oxå konserten pga att jag inte visste om den 🙁 Hade inte upptäckt denna webplatsen då tyvärr, men fick man chansen igen -gissa vad jag skulle göra då! 🙂

 7. Konserten var magisk!! Alla var grymt duktiga.. Jag tror att även vi som var där gärna hade sett det igen……

 8. Kan bara hålla med om att konserten var magisk. Jag såg alla 3 föreställningarna, och hade kunat se dem 100 gånger till. Med bara 4 mil till Malmö så var detta nära och bra. Detta var en dröm som gick i uppfyllelse, många gånger om. Jag hoppas verkligen inte att det var sista gången man fick se detta underbara gäng spela och sjunga tillsammans. Det såg i alla fall ut som att de som var uppe på scenen hade kul. Ställ in OS och låt Ola&Per med gänget visas över hela världen istället:) Eller låt Ulla-Bella representera Sverige. Då hade det varit riktigt kul att titta på sport.

 9. Jag såg den en gång. Håller med, det var makalöst. Och träffade likasinnade, som Fredrik Lindberg till exempel.

  Snackade vi inte om en ”ToffelStolleFanKlubbsTräff”? Jag var aldrig med på Johan Rönns strandhugg på Ribban.

  Ett återkommande spektakel hade inte gjort ont alls.

 10. Fyller Mora år idag? Hur gammal blir denna ”skumma” person?

 11. Vill bara säga att jag hoppas att det blir fler konserter, jag missade förra sommaren då, jag inte visste om den. Snälla gör ern repris.

 12. Haha, vad klockrent att jag hittade den här sidan! Jag får barndomsminnen! Ha det bäst :o)

 13. Underbar nostalgi att hitta den här sidan!! 🙂 Solstollarna var ju obligatoriskt att kolla på när man var ung…eller yngre..haha!!
  Hittade lite skojiga klipp på YouTube som friskade upp minnet en hel del. Kul att se återföreningsklippet…Martyna är fortfarande en fröjd att se (och höra) på..precis som för 20 år sedan…tror alla killarna i klassen var småförtjusta i henne då. haha 🙂
  Tack Ola & Per för att ni förgyllde barndomen!

 14. Hej Ola..
  roligt o se att fler ha upptäckt den här sidan.. så börja nu o skriv oftare i den… här kommer ju bådde nya o gamla fans av din o Pers verk 🙂

 15. Hej där,
  Kul att hitta den här sidan.
  Köpte båda DVD skivorna i veckan och riktigt kul att se.
  Hoppas på mer material i framtiden.
  Ha det gott!

 16. Ser att det nu är två veckor sedan Ola skrev senast… han är väl upptagen, kanske med webbtv-kanalen. Han har väl sina skäl.

  Däremot skulle jag gärna se mer uppdatering av materialet på fliken Tex/ackord och mer information om låtarna, programmen och skivorna. Jag är säker på att där finns mer kuriosa att plocka fram. Det skulle vara synd om folk tappar intresset för sidan för att den inte uppdateras – nu när fler verkar hitta hit hela tiden. Den är definitivt värd mycket bättre än så.
  I och för sig finns här ju riktigt rejält mycket att gå igenom för de som är nya och som precis hittat hit, men ändå…

  Jag saknar också tävlingarna och Pers medverkan (i början verkade det ju webbsidan vara ett duoprojekt).

  Kom igen nu, Ola! 🙂

 17. Ja, jag kikar in mest varje dag, och väntar med spänning på nytt skrivet i bloggen. Men den som väntar….:-), heter det ju;-) Kikar in i morgon igen… Ha´de´, alla!:-)

 18. Samma här! Kikar in varja dag… kommer att fortsätta med det oxå 🙂

 19. Jag väntar också på nya inlägg, du behöver ju inte skriva så mycket Ola, bara säga ” Hej ” eller nåt,hihi, skriva nåt kort om kanske vilka sånger du skrivit som är sina egna favoriter eller så.

 20. Av de tre flikarna som är inställda att alltid komma upp när webbläsaren startas, är Solstollarna en. Både på jobbet och hemma.

 21. Tur att det finns flitiga läsare som ofta skriver kommentarer till det Ola har bloggat. Annars skulle det nästan aldrig finnas något nytt att läsa 🙁 Saknar dina ord Ola!!

 22. Vart har Ola Ström egentligen flyttat? Funderingarna går nämligen heta på solstollarna.se och alla vill få klarhet i detta viktiga spörsmål. Ola och Jonathan har varken flyttat till Göteborg eller Stockholm, utan in till Malmö centrum.

Kommentarer är stängda.