Solstollarna

Vi har hittat Skumberg!

En gång när vi i Solstollarna spelade i Tosselilla – Skånes svar på Bert Karlssons Sommarland – uppträdde också en duktig stuntgrupp. Ledaren för truppen presenterade sig som Stefan Kumberg.

Han berättade att på hans ytterdörr, någonstans i Göteborg vill jag minnas, stod det S. Kumberg. Jag visste ju inte riktigt om jag skulle tro honom, men det visade sig vara sant. Han kände inte till våra program, men när alla hans vänner började kalla honom Skumberg, tog han förstås reda på anledningen. Läser du detta Stefan, så hör gärna av dig.

Nu har det hänt något nästan ännu märkligare. Eller vad sägs om följande mycket läsvärda artikel.

ÄRAS DEN SOM ÄRAS BÖR

Välkomna till Skumbergsvägen!

HUDIKSVALL (Solstolle-Posten)

Han kom, vann våra hjärtan – och försvann.
Mängder av fans har förgäves sökt svaret på vad som hände Skumberg sedan kamerorna slocknat och solen gått ner över Ribergsborgsstranden i Malmö. Öppnade han ett eget bageri? Emigrerade han till Danmark? Frågorna har varit många, men spåren ytterst få.

Men nu är mysteriet av allt att döma löst.
Solstolle-Posten kan i dag avslöja att det Skumbergska spåret leder norrut, närmare bestämt till Hudiksvall i Norrland. Där träffar vi en ytterst artig herre, elegant skrudad i svart rock och hatt med en portfölj i handen.

– Det sägs att man inte blir profet i sin egen hemstad, säger mannen som bestämt kräver att få vara anonym.

Artigt sträcker han fram en påse och bjuder på färska danska wienerbröd samtidigt som vi svänger in på gatan och ser skylten – Skumbergsvägen
– Äras den som äras bör, säger han.

I Skumbergs hemstad, Malmö, har berömda storheter som Per-Albin Hansson, Alfred Nobel och Olof Palme alla fått gator eller platser uppkallade efter sig. Men en av bygdens stora söner har beslutsfattarna i staden glömt bort. Men i Hudiksvall vet man hur en hjälte ska hyllas!

OWE WEMODH

Tack Owe, för en synnerligen välskriven artikel! (Nej, det är inte jag som skrivit artikeln)

För tro det eller ej, mina vänner, detta är faktiskt sant.

Ola

Är det möjligtvis S. Kumberg ute på ett av sina livsfarliga stuntuppdrag? Nej, det är faktiskt den riktige Skumberg på väg till det danske bageri.

2 kommentarer

  1. Vad häftigt, tänk om någon av de karaktärer som jag har skapat skulle få en väg uppkallad efter sig…hm…föga troligt med tanke på namnvalen, nej, det är nog lättare att söka inspiration till en karaktärs namn igenom att slå i ett register över gatu-, och vägnamn än tvärtom…

  2. Hudriksvall? Men där finns ju inga wienerbröd med choklad? Inte här i Malmö heller (inte vad jag vet). Men politikerna får gärna döpa om min gata så att han flyttar hit igen, för det börjar bli dyrt att åka över sundet varje gång jag vill ha wienerbröd med chokolääde.

    Skumberg vi saknar dig, eller som dansken säger: vi mangler er og jeres wienerbrøøøøøøø!

Kommentarer är stängda.