Solstollarna

Vilket engagemang ni visar!

  *** Beställ solstolletröjor här ***

Det var ju väldigt vad ni engagerar er, det är fantastiskt. Tyvärr har jag inte tid att delta i ”debatten” just nu, men kanske kan jag bidra med en liten kommentar när det gäller vårt förhållande till SVT.

Vi har haft ett fantastiskt stöd genom åren, såväl från personal som ledning, och haft förmånen att arbeta med människor som vi älskat, och som vi tror älskat oss tillbaka. Jag stöter ibland på folk från TV som faktiskt, vuxna människor som de är, börjar gråta när vi ses. Kanske för att jag påminner dem om en lycklig tid i deras liv.

Anita, en av alla vi älskat på SVT. Eller rättare sagt, en av alla de vi älskat allra mest.

Dessutom ger vi ju snart ut en DVD som till största delen består av klipp från SVT, så det är inte där problemet ligger. Till syvende och sist är det egentligen en ekonomisk fråga. 

Att sen programmen inte sänds i repris, kan jaga tycka är synd. Vissa av våra serier bör nog vila i frid, de skulle, tror jag, inte platsa i det moderna bruset.

Men en serie som skulle hålla för en reprissändning är definitivt Solstollarna, oavsett vad man tycker om programmet som sådant. Men det håller samma tempo som dagens serier och det var nog mest därför det stack ut på 80-talet (även om tidningarna ofta gör en annan bedömning, men det är inte lätt att göra en objektiv analys, journalister är ju inte precis forskare. Och det ska vi nog vara glada för, då hade vi knappast orkat läsa dagstidningarna.)

Ny framtidsdröm: Att stå på en scen med både Martyna och Carina. Och sjunga Balens drottning tillsammans

Nu måste jag fortsätta kika på Martyna, hon är underbar på scen. När hon inte sjunger själv, ger hon den som står vid mikorofonen all tänkbar uppbackning. Vilket proffs. Men hon gör det inte för att hon är proffs, hon gör det med hjärtat.

Ola  

41 kommentarer

 1. Wow.. första inlägget innan man lägger sig…
  tyckte det var en bra blogg du skrev… ja som du märker Ola så är det verkligen många som gärna vill se repris på solstollarna men även toffelhjältarna o cozmoz kan jag tror… i Cozmoz lärde väl sig också de unga tittarna en del om rymden eller var det bara om vilsa rymdvarelser som landade vid en skola o bli jagad av Skypo (rolig duo) ??….

  jag hoppas att ni lägger in lite klipp av vad jag ha skickat förslag på.. trots allt som många skriver om konserten o vad de vill ha med så verka man ha glömt vad som ska komma med som förra dvd.. gärna Martyna när hon sjunger Give It Up och Park Hotel… Lili o Sussie, Lena Philipsson o såklart Samantha Fox…

  Ja jag tycker även Martyna är helt underbar när hon uppträde o den lilla tid man fick i minglet 🙂 saknade Carina på scen men Jenny gjorde in fin insats som inhoppare för Carina… man sakna alla som var med på föreställningen o speciellt tjejerna man fick på bild med en själv 😉

  nu ska jag sova… ha det gott

 2. Ola,

  Jag tror definitivt du underskattar kvaliten på de äldre tv-serierna. Det där med brus och tempo förstår jag inte, för inte alla barnprogram idag följer det. Men just för att era program INTE gör det, så behövs de. Så jag kan inte riktigt hålla med dig.

 3. vad gäller bild, så tror jag banne mig inte jag har någon, om du inte vill få skrämslehicka av en långhårig typ från 1984. Något modernare har jag knappast och jag äger ingen kamera. Passfoton vägrar jag visa – det ser ut som om det kunde vara hämtat ur straffregistret.

 4. Nu är det läggdags. Vi hörs förhoppningsvis i morgon. 8.30 ska jag vara på radiostationen, runt 9 skulle jag vara med. Glöm inte att maila och ringa in!

  start@sr.se och 044-10 02 70. SMSa dem på 0707 – 74 64 68!

  Godnatt
  Johan

  PS. Fixar MP3a av delen där jag är med i morgon eftermiddag.

 5. Klockan är 08.53 tisdag morgon och jag har just lyssnat på intervjun med Johan Rönn på Radio Kristianstad. Det gjorde du himla bra, Johan!!! Tull tull!

 6. Hej allesammans!

  Precis hemkommen, MP3a är på gång. Blev inte så mycket tid till att snacka annat, hoppas ni är nöjda.

  Varma hälsningar, er vän
  Johan Rönn

 7. Högerklicka på mitt namn, välj Spara som, så får ni en MP3a med intervjun. Det blev 10 minuter och ligger på ca 17Mb.

  Hoppas ni tyckte jag gjorde bra ifrån mig.

  //Johan Rönn

 8. Ska också säga det här: Den som blir nummer 250 i listan vinner DVDn ’Solstollar och Toffelhjältar’, och den som blir nummer 500 vinner den kommande DVDn ’Ännu mer Solstollar och Toffelhjältar’, när den släpps.

  Mvh
  Johan R

 9. Ojdå! Vem sponsrar dessa priser, eller är det du själv som står för det?

 10. Hej Johan,

  Lyckades mot alla odds att ta mig upp ur sängen och ratta in Radio Kristianstad. Intervjun gick mycket bra, tycker jag (trots den ensidiga fokuseringen på enbart Solstollarna), och utmärkt att webbadressen till namninsamlingen kom fram.

  De tog i och för sig inte in några emails eller telefonsamtal från lyssnarna, men jag antar att programtiden inte räckte till – men det viktiga var ju att du var där. Så bra jobbat Johan – fint också att det kom fram att du ska överlämna namnlistan i september till SVT så folk vet vad som ska hända härnäst och att det finns en konkret plan. Mycket bra.
  Nu får vi se vilka uttryck den mediala snöbollseffekten tar sig nästa gång. 🙂

  Vill också passa på att säga, att jag nyligen gjort ett inlägg om Ola och Per på min blogg http://dagboksblad-och-lyktor.blogspot.com/ och omnämnt samt länkat direkt till Johan Rönns namninsamling.
  Vi måste ha en stor samling namn så att Johans jobb blir värt besväret! Låt budkavlen gå runt.

  Eller som vi säger i Helsingborg: ”Ah, försök inte den med mig. Tull tull!”

 11. Håller helt med om att Martyna är otrolig på scen. Visst anade jag att hon under åren skulle skulle skaffa sig en makalös rutin, men att hon skulle utstråla en sådan energi och scennärvaro, var helt fantastiskt.

  Mycket kul att höra, Ola, att ni hade en sådan fin sammanhållning under tiden i SVT. Att ni trivdes med personalen och att ni har många fina minnen, det tror jag råder utom allt tvivel. Tycker det även lyser igenom i programmen och det har ju också framgått på den här webbsidan. Nog blir man en aning sentimental när man läser sånt – och ni själva också, kan jag tänka.

  Att ni dock blivit lite kasst behandlade och att era program rent generellt inte fått det stöd de förtjänat står emellertid ganska klart. Och det är ju knappast personalens och kollegornas fel. Men nog förstår jag det där med ekonomiska incitament – det är ju så verkligheten är idag.

 12. Börjat ramla in lite statistik från de olika sajterna under dagen, och delar med mig, hade kunnat vara kul att veta; Discshop har sålt ca 700 exemplar av ”Solstollar och Toffelhjältar”, och Ginza ca 900 exemplar, totalt 1600 ex bara där, vilket jag finner mycket bra.

  Nu kvarstår CDOn.com, någon som vet fler siter man kan vända sig till?

 13. Akademibokhandeln på Väla i Helsingborg har i skrivande stund sålt 235st. 🙂

 14. Mycket bra siffror, tycker jag.

  235? Utmärkt, Alex! Nu gäller det bara att slå det rejordet på nästa DVD som kommer i höst. och det blir säkert inga problem det heller. Tjoho!

 15. Glenn: Jag kör så det ryker! Har precis fått in 25 till att sälja under sommaren!

 16. Naturligtvis borde Kreativiteket själva veta ganska exakt hur många som leverats. Och till vem på ett ungefär.

  Rätt så ofta händer det dock att upphovsmän inte vill göra sådana siffror offentliga. Hur det är i just denna stolliga bransch, vet jag ju inte.

  Men man kan ju alltid fråga.

 17. Wed: Gör inte uttalanden utan att ha undersökt fakta. Då borde du också veta att Kreativiteket inte sköter distributionen av DVDn, utan är endast återförsäljare.

  //Johan

 18. Johan, jag medger att jag tagit fel angående Kreativiteket.

  Men meddelandet jag ville ha fram är att det finns upphovsmän, försäljare och vem vet vad, som gärna vaktar över sina siffror och ogärna ser dem spridas offentligt utan kontroll.

  Det var alls inget illa menat, men man kan fråga istället för att gissa hur många skivor som sålts.

 19. Wed: Trodde du var en annan filur som postade under nytt namn, därför jag blev lite extra uppretad, sorry.

  Du har helt rätt också, för Auto Images ville hålla sig passiva, så fick inte siffror därifrån. De siffror jag har fått ihop är siffror baserade på Discshop och Ginzas försäljningsstatistik över DVD’erna.

  Johan

 20. Och vill passa på och be om ursäkt till alla andra som råkat ut för mitt taskiga humör idag. Varit en pressande dag på flera sätt.

  Johan

 21. Det är ju nästan omöjligt o veta hur många exemplar av förra DVDn ha sålt.. för överallt ser man ju skivan till salu.. så det gå ju aldrig o veta hur många som ha sålt… köpte mitt ex genom shopen på denna sida…

  jag få tacka för ”Solstollar o Toffelhjältar” dvdn som fick åter mitt intresse att växa över Ola o Pers alla verk…. nämnde ju i första kommentaren om att Martyna var underbar på scen.. vi få ju inte heller glömma när hon o André upträdde på scen o sjöng …han var också suverän o det var kul att se han presentera SunVision .. väckte upp gamla minnen från första ”säsongen” av Solstollarna 🙂

 22. Både Martyna och André var helt kanonbra på scen. Man såg att de trivdes och var avslappnade, och hade en aura av självsäkerhet. Och André har ju blivit en riktig rocksnubbe.

 23. Jag tyckte att Jenny Bergkvist hade en underbar röst. Hon kommer man nog också att se mer av…

 24. Varför inte ”solstollarna” med följe i ”allsång på Skansen”! Vilken revansch! Kan ni inte höra alla sjunga ”en väv av legender”???

 25. Instämmer fullständigt Conny! Varför har inte SVT tänkt på datt ta med det som många svenskar associerar allra mest med sommaren, nämligen Solstollarna?? 😉 Men då ska de förstås sjunga ”Sköna sommar”!

 26. Exaktemente Conny! De borde vara med där. Men SVT väljer hellre mindre bra saker… Visst är Trazan och Barnarnes program från förr klassiker som förtjänar all respekt – men musiken med ”Elictric banana band” känns ju inte som någon större hit precis…

 27. Nee.. skulle Solstollarna spelas på Allsång på Skansen så skulle Ulla-Bella Rap vara kanon.. tänk o få med hela publiken.. haha…

  All som upträdde på scen i malmö var jättebra… skulle vilja gärna träffa dem igen en dag …. nu är det lägg dags..

  go natt

 28. Nja, jag skulle nog hellre se att Olas och Pers musik kom i försätet mer än figurerna – det blir så mycket ulla-Bella ändå. Jag tycker Sköna sommar hade passat fint. Men det är ju en smaksak.

 29. Håller med Glenn där… Vad är Ulla-Bella Rap jämnfört med örhängen som Sköna Sommar och Vi flyger? 🙂

  Solstolle-kärlek till alla här!
  Godnatt!

 30. Ser nästan ut som att jag får plocka fram mitt extra-ex av ”Solstollar och Toffelhjältar” och lägga ner i en jiffipåse i väntan på nummer 250 🙂

  Godnatt – på riktigt…

 31. Jag ska lyssna på ”Nu är natt” från Sångbåten innan jag själv går och lägger mig. Ska bara hämta näsdukarna först.

  God natt alla.

 32. Jag har sagt det förr och säger det igen: Solstollarna i repris på sommarmorgon (sommarlovsprogrammet), vi som jobbar får fixa det. Sedan Toffelhjältarna i repris på julovsmorgon.

  Funkar inte detta så kan båda serierna med fördel repriseras vilken övrig tid som helst, men de passar så bra in på respektive årstid. Sedan finns ju Barnkanalen, vi kanske ska påminna SVT vad de sa om denna kanals syfte, att visa gammalt och nytt. Att visa gamla klassiska barn-tv produktioner, samt nytt material.
  Jo de har visat Tårtan några gånger och Dr Krall en gång.
  Så upp till bevis för SVT..

  Önskar alla en fin sommar.

 33. Exakt, Jimmy! Exakt!

  Jag har också haft Barnkanalen i åtanke och det är för mig en gåta – när nu SVT skapade en kanal just för detta – varför man inte kört Olas och Pers programserier i repris där, om man inte vill lägga ordinär tv-tid på dem. Det hade ju varit som klippt och skuret. Men tecknat, ofta våldsamt trams kan man visa. Och som sannolikt inte varit billigt att köpa in heller.

  Men det är detsamma med Kunskapskanalen.
  När SVT som public service-kanal gjorde det stora misstaget att lägga ner den populära ”UR-Akademin” (idag har Utbildningsradion helt förlorat sin relevans och har enbart blivit akademiskt intressant för de som jobbar i skolan), så fanns det förväntningar – och också viss löften – om att UR-Akademin skulle reprissändas i Kunskapskanalen. Det skedde väl lite pliktskyldigast tll en början men sedan har det inte blivit mycket av det.

  Jag säger bara det – mycket till public service är SVT inte längre ich de uppfyller inte längre sitt avtal och har inte gjort det på 15–20 år.

Kommentarer är stängda.