Solstollarna

Alldeles för svår fråga igen. Men Pontus klarade den!

I dag (eller rättare sagt i går) hann jag inte lägga ut bloggen innan midnatt. Det är helt och hållet Thor-Björns fel. Han har nämligen lärt mig att själv lägga in bilder på bloggen. Det är ftp-program hit och optimera till filstorlek dit. Och då förstår ni säkert att det tar lite tid.

Den här veckan fick vi endast fyra rätta svar, så i morgon blir det en mycket lättare fråga. Vi undrade ju när Ulla-Bella föddes, alltså när vi för första gången anställde henne som sekreterare.

Frida Rosengren från Umeå skriver så här: ”Efter att ha hört maskören Susanna Erdös under Dörren-inspelningen tala.”

Bra svar, Frida, men fel. Men det är alldeles riktigt att Ulla-Bella lånat sin röst och dialekt från Susanna Erdös. Båda kommer ju från Ungern.

Ulla-Bella ringer fackföreningen för kontorsanställda i Budapest.

Tomas Webster från Ljungby är inne på rätt linje: ”Ulla-Bella kom till på så sätt, att när ni skulle ge ut en bok, (om jag ej minns fel) och ville prata med förläggaren, fick ni alltid prata med någon (”dum blondin, som sitter i knät på direktören och plutar med läpparna”…) sekreterare. När sedan förläggaren vill prata med er, hade ni skaffat en fin sekreterare som hette Ulla-Bella, och som förklarde för förläggaren att ni inte gick att få tag på, och att ni var väldigt upptagna. Typ så var det väl…”

Exakt, Tomas, typ så var det. Men det var tyvärr inte när vi gjorde boken.

Elisabeth Hamberg från Västerås hittade inte svaret på hemsidan utan i tidningen: ”Det var en klurig fråga det här, men efter mycket letande lyckades jag hitta en intervju med Ulla-Bella på Expressens hemsida, där hon berättar att ni började anlita henne i slutet av 70-talet, då ni arbetade med Sonets skivbolag.”

Alldeles riktigt men det blev Pontus Liedberg från Rolfstorp som kammade hem CD-skivan. Grattis! Pontus hittade svaret i en annan tidning: ”Jag letade lite men hittade inget på hemsidan. Men i en gammal OKEJ-tidning med en Ola-intervju hittade jag ett svar. Citat Ola Ström: ”Efter att Per och jag gjort vår första skiva 1977 fick vi aldrig tala med vårt skivbolags chefer. Vi blev alltid hänvisade till någon sekreterare. Som motdrag hittade vi då på Ulla-Bella, en sekreterare som vi låtsades vara då de sökte oss telefonledes”.”

Och skivan var ju Professor Djurström, Göte Skötare och jag. Och så här gick dragningen till. (Jag hade alldeles fel att Pontus vunnit tidigare, däremot hade några av de andra som svarat rätt gjort det.)

Ola drar vinnaren, Pontus Liedberg, i veckans tävling.

Det var alltså när vi spelat in skivan som Ulla-Bella först såg dagens ljus. Lustigt nog är det så, att Ola agerar sekreterare även på skivan. För även djurvärlden har en sekreterare. Jag trodde jag såg i syne när jag såg en sådan i Kenya. Den hade cykelbyxor på sig. Jag talar alltså om sekreterarfågeln, och tror du mig inte så googla och titta.

Bland det bästa med att göra Djurströmskivan var att vi fick förmånen att arbeta med Veronica Leo, som tecknat omslaget och även illustrerat boken med samma namn. Veronica är nog den mest proffsiga människa vi haft turen att arbeta med. Här ser du en skiss till en av bilderna i Djurströmboken.

Skiss till Djurströmboken av Veronica Leo. Från vänster: Göte Skötare, papegojan Affe, Kamelen och Professor Djurström.

2 kommentarer

  1. En fråga: Är det så, eftersom ni (Ola och Per) hittade på Ulla-Bella tillsammans och tydligen båda två svarade i telefon som henne en gång, att namnet Ulla-Bella bildades av Ola-Per, fast i kvinnlig form?

    Knepigt formulerad fråga kanske, men det är en ögonblicklig teori..

Kommentarer är stängda.