Solstollarna

10 kommentarer

 1. Det sprakar o pyr i både Toffelhjältarna o Gammalt o nytt serierna känns det som i Fb grupper o Änglaspel är en Go decemb.vintersång så det är gott o se ett livstecken här m att återse denna Julspecial som j minns speciellt när j köpt saml.dvd nr1 Skön forts.på Dec.Önsk. m Mandariner,glögg o Ola&Per o Co på dvd Julen här i Skåneland 😀

 2. I samband med att de höll på att slutföra arbetet med Solstollarna 1987 så blev de enligt ett tidningsurklipp som finns på nätet erbjudna att göra julkalendern 1988 men tackade nej med hänvisning till att de var helt slutkörda. Det tror jag var ett klokt beslut av flera skäl. För det första så hade förväntningarna varit skyhöga! För det andra så hade det förmodligen varit omöjligt att toppa Toffelhjältarna oavsett om de hade valt att göra en tredje säsong av Toffelhjältarna eller en helt ny serie. Det hade också inneburit flera problem och svåra utmaningar oavsett vad de valt att göra. En tredje säsong av Toffelhjältarna hade nog blivit konstigt och opassande. Eftersom barnen/ungdomarna skulle ha blivit för gamla för sina roller! I synnerhet Martyna som spelade spökflickan som aldrig blev äldre! Det var ju redan lite på gränsen i Toffelhjältarna säsong 2!

  Om de istället valt att göra en helt ny serie så hade utmaningen varit att komma på något nytt helt fantastiskt program med jultema när de redan hade gjort Gammalt och nytt och två säsonger med Toffelhjältarna! De som inte ens gillar julen! Julkalendern är dessutom ett annat format med mer än dubbelt så många avsnitt än vad de var vana att göra! Alldeles oavsett vad de valt att göra så hade de nog tvingats att tänka om mycket och kompromissa. Med kortare längd på avsnitten och betydligt färre och kortare musikinslag. Men det hade inneburit ett stort problem eftersom musiken alltid stod i centrum och verkligen lyfte deras program. Inte minst Toffelhjältarna!

 3. Hej allesammans,
  Ja fortfarande är det inga Solstollarna avsnitt upplagda på Öppet Arkiv vilket är skamligt.
  Toffelhjältarna har legat uppe i evigheter och det är kanon men då borde väl Solstollarna också få ligga uppe tycker jag.
  Vi måste skicka reprisönskan till SVT så att dom lägger upp båda säsongerna av Solstollarna igen, eller vad säger ni????

  Skicka till denna adressen :
  repris@svt.se (Jag hoppas det är ok att skriva adressen här haha)

  Nu måste dom börja agera för vi vill verkligen ha tillbaks våra barndomsminnen gällande Ola och Per helt klart.

  Ha det underbart allesammans

  Mvh
  //David

 4. Hej!

  Jag kan inne annat än hålla med och jag förstår faktiskt inte vad som är problemet för SVT? Självklart kan man ha synpunkter på programmet men det kan man med många program på SVT och SVT Öppet arkiv. Och just Solstollarna måste vara Sveriges mest sönderanalyserade program
  med enormt överdriva slutsatser!

  Visserligen så lär det kosta en hel del att publicera Solstollarna eftersom det innehåller musik och artister. Men det argumentet håller inte heller eftersom programmet har varit publicerat tidigare. Även Toffelhjältarna som har legat ut i flera år kostar en slant! Dessutom finns nästan alla Melodifestivaler och många Allsång på skansen ute tills vidare. Varje sommar brukar det även publiceras ytterligare program med Allsång på skansen! Så för dessa program är det tydligen inga problem med det ekonomiska! Lägg där till alla dramaserier och långkörare som ligger ute tills vidare och program som publiceras om och om igen varje eller vart annat år!

 5. Hej igen allesammans,

  Jag skrev till SVT angående repris sändning och nja ingen direkt tur som väntat men publicerar svaret här nedan :

  ”Hej David!

  ”Solstollarna” har tidigare legat ute på Öppet arkiv, men är nu borttaget. Det innebär dock att det inte är omöjligt att det kommer tillbaka. Jag skickar ditt önskemål till reprisavdelningen och ÖA:s redaktion, så får vi hoppas att det kan visas på nytt i framtiden. Och ja, det är efterfrågat, men Öppet arkivs önskelista är låååååång, så det är inte det lättaste att prioritera bland alla önskemål.

  Öppet arkiv uppdateras varannan månad, men inte på sommaren, så fem gånger om året blir det (1 februari, 1 april, 1 juni, 1 oktober och 1 december) och det som då läggs ut finns tillgängligt i två månader, fram till nästa uppdatering. Vad som läggs ut varje gång meddelas här: https://kontakt.svt.se/guide/oppet-arkiv.

  Hälsningar
  Anders
  Kommunikatör / SVT”

  Det var svaret jag fick och låter mer som ett vanligt standard svar, nog att det är många önskemål men om Toffelhjältarna kan ligga uppe så länge så varför kan inte Solstollarna komma upp eller så kan dom byta plats med varandra en stund haha

  Hoppas ni också skickar och önskar en repris, stå på er.

  Ha det gott
  Mvh
  //David

 6. Hej igen allesammans,
  Det är flera som önskat Solstollarna i repris under lång lång tid och naturligtvis struntar SVT i vad vi tycker och publicerar allt annat än just Solstollarna.

  Dessa program publicerades på Öppet arkiv/på SVT Play 1 juni och finns till den 30 september 2023.

  Allsång på Skansen – diverse program från 1991-2004
  Astrid Lindgren 80 år (1987)
  Belinder auktioner (2003)
  Cirkus Rydberg (1980)
  Dacke (1961)
  Det står efter livet (2000)
  Drottning Kristina (1981)
  Fastighetsskötaren (2004)
  Första veckan i lumpen. (1972)
  Gustav Vasa (1965)
  Hon jazzade en sommar (2004)
  Huset Silfvercronas gåta (1974)
  I baksätet: Sara Lidman (1992)
  I förbifarten: Kungens fiskestuga i Tärna (1960)
  Kuriren (1988)
  Läckan (1994)
  Man med sälgpipa (1965)
  Med karta och kanot (1973)
  Mycke’ nöje med… Tommy Körberg (1995)
  Måndagsbörsen med Olof Palme, m fl (1982)
  Nilla (1983)
  Pugh Rogefeldt och Trousers (1982)
  Pusselbitar (2001)
  Reportage K: Illustratören (2000)
  Rosenbaum (1988)
  Saxofonhallicken (1987)
  Skinnarspelet (1989)
  Sköna söndag (1992)

  Jag har ju enormst svårt att tro att det är fler personer som önskar :
  Man med sälgpipa (1965)
  Med karta och kanot (1973)
  än Solstollarna, men men nu blir det åka av när man skall titta på en man i en kanot som bär med sig sin karta samt titta på en man med sälgpipa hmm vore kanske mer intressant att se mannen med sälgpipan sitta med i kanoten och underhålla mannen med kartan….

  Jeezzz vart är vi på väg asså………………..

  Ha det gott allesammans

  1. Hej!

   Jag kan inte annat än hålla med! Programmet ”Med karta och kanot” låg dessutom ute förra sommaren! Att det skulle vara så populärt och efterfrågat att det motiverar att återigen publiceras för andra året i rad tror jag inte en sekund på! Det är flera program på listan som har varit publicerade flera gånger och jag anser att det är väldigt godtyckligt och inkonsekvent vad som publiceras och inte verkar publiceras. En annan sak som jag tycker är konstigt är att på sommaren så är de tidsbegränsade programmen publicerade 4 månader istället för 2 månader som det är övriga året! Tidigare så bytte man ut programmen i augusti! Det innebär att det har försvunnit en period (1 augusti-30 september) där man tidigare publicerade program. Jag förstår faktiskt inte varför man gjorde denna förändring?! Det måste väl bli dyrare om de ligger ute dubbelt så länge? Jag tycker man ska återgå som det var tidigare, då skulle man kunna publicera totalt sett fler titlar. Det känns också onödigt att ”Allsång på Skansen ska ligga ute till 30 september! Visst, jag förstår att de har krav på sig att publicera program med musik men Solstollarna är i allra högsta grad också ett musikprogram!

 7. Hej igen alla…

  Nu får vi börja skicka en ny omgång med Solstollarna önskningar om repris till SVT för att påminna dom om att vi inte ger oss, vi vill ha tillbaks detta underbara barndomsminne.

  Adressen är som ni redan vet :
  repris@svt.se

  Dags att göra flera nya försök återigen, hoppas ni alla har en underbar sommar med mycket sol och bad….

  Ha det gott allesammans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *