Startsida Aktuellt/Blogg TV-serier Radioserier Medverkande Spelningar Städer och hotell 
Musik Texter/ackord Böcker/nothäften Historik Kontakta oss Ola Ström Per Dunsö
 
Blandat

Några som hört av sig

Här kan du läsa några av alla de trevliga och också mycket underhållande och roliga mail som folk skickar till oss. För oss är det fantastiskt med alla härliga barndomsminnen vi får ta del av. Ofta blir vi både tagna och berörda. Tack!

Publicerad: 2007-09-11

Precis som så många andra så upptäckte jag och min man av en ren slump att det fanns en dvd med blandat godis från er rika produktion. Vi köpte den utan att blinka, inväntade ivrigt filmens ankomst och drog sedan iväg på en nostalgitripp tillbaka till barndomen...

Vår förtjusning visste inga gränser när Ulla-Bella dök upp med sitt "8888888888" och "FIIIIIIIIINT"!

Carina MÅSTE bara nämnas - jag tyckte redan då att hon sjöng underbart, och att få höra "Balens drottning" var balsam för öronen...

Avskedsvinjetten till Solstollarna, "Ett vykort hem" andas och doftar sommar lång väg, och visslingen i låten är bara sååååååå perfekt!

Det är komiskt; jag minns knappt var jag bodde eller andra detaljer i mitt liv från tiden kring dessa underbara tv-serier - men jag minns hur jag satt som klistrad framför tv:n... Jag minns wienerbröd, den ljuvligt vemodiga vaggvisan "Sov, somna in", den galna Ulla-Bella, Gösta & Hjördis, André, Martyna som spökflicka, Carinas frisyr (80-talet i en sprayburk), sommar och sol, vinter och snö - men det jag minns allra mest är känslan...

"Solstollarna" är lata dagar, varma vindar och glass. "Toffelhjältarna" är hett te, clementiner och en stor chokladask.

Det fanns humor i programmen, en vänlig atmosfär och en öppen famn. Det var barnprogram, men även vuxna satt med stora leenden bredvid sina barn.

Avslutningsvis så måste jag bara tillägga - hur fånigt det än låter - att jag var enormt förtjust i Pers hår... Tyckte det var så fint då det föll liksom vågor och ramade in ditt ansikte... En "frisyr-crush" a la 80-tal! : )

Allra sist - innan det är dags att gå och sova, det är snart morgon igen och barnen ska gå till skolan och dagis (13, 7 och 5 år) - så vill jag bara säga TACK från djupet av mitt hjärta för att vi fick återse vår barndoms glädjeämnen!

Superlativen räcker inte till att förklara hur det kändes att se klippen från de olika tv-serierna! Våra varmaste tack!

Kram till er alla!

Ann-Sofie Alm

 
Publicerad: 2007-02-01

Jag kan ju inleda detta meddelande med att säga att det inte finns några ord för hur mycket era serier och er musik har betytt för mig. Det är väldigt konstigt egentligen, när man tänker efter. Jag tror knappt jag fattar själv hur mycket det ni gjort är värt för mig. Jag kan sitta och titta på introt till Solstollarna med Ulla-Bella och börja gråta. Ännu värre är det med outrot, vad heter detta underbara musikstycke?

Ni har i vilket fall betytt väldigt mycket för mig. Det som kanske gör mitt fall lite annorlunda från andra är att jag är 17 år. Jag var alltså inte ens född när ni gjorde de flesta av era program och när ni gjorde program efter min födsel så var jag så liten att jag inte kommer ihåg dessa.
Hur kan då det ni gjort influerat mig så mycket? Jo, mina föräldrar spelade in alla Solstolle-avsnitt och dessa har jag då tittat på under hela min barndom. Dessa vhs-band försvann dock för sex-sju år sen och när ni nu släppte denna DVD (som jag fick i julklapp av min syster) var det som om en helt ny värld öppnade sig. Jag fick äntligen ta del av era andra serier och annan musik och dessutom så fanns där ju bitar från Solstollarna. Jag visste knappt vart jag skulle ta vägen när jag fick se alla minnen igen.

Jag tror jag vågar säga att det ni gjorde förmodligen är det bästa jag någonsin sett på TV.

Mina absoluta favoritkaraktärer är dock de danska kvinnliga "bagarna" i Solstollarna med Ulla-Bella. Orden "den lille silleman" kommer jag aldrig att glömma. Men vad heter hon som Ola spelar? Den kraftige av dom.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att jag hade kunnat betala dyra pengar för en CD med eran musik (inte minst med musiken från Solstollarna med Ulla-Bella) och en DVD med alla avsnitt från Solstollarna med Ulla-Bella. Kan detta bli möjligt i framtiden eller blir det för dyrt? Jag hoppas iaf.

Tack så mycket för allt ni gjort! Ha det bra!

Jonas, Lomma

 
Publicerad: 2007-02-01

Bäste Solstolle-vänner!

Nu har jag suttit i över en timme och kollat på er underbara hemsida, herregud vilka minnen. Jag fick en tår i ögat av glädje när jag såg alla bilder och musiken jag fick höra här. Ni är lika snygga i dag som ni var för 19 år sedan, framför allt gillar jag Olas frisyr skarpt ;o). Något som chockade mig ganska så mycket var att det faktiskt inte fanns något manus att läsa på er hemsida, jag letade faktiskt lite efter det, jag har 2-3 gamla avsnitt inspelade här hemma och har alltid önskat att få läsa någon scen från Solstollarna. Ni har säkerligen lagt ner mycket jobb på det här med skrivandet, varför inte dela med er av detta på hemsidan? Givetvis förstår jag att inte allt kan läggas upp på hemsidan, då hade det ju blivit en Internet-bok, Men 5-6 sidor hade varit extremt kul att få läsa och samtidigt se bilderna "framför sig" när ni gör era karaktärer: Ulla Bella, Tullaren m.fl. Så kom IGEN nu Solstolle-grabbar, ge oss lite manus så vi har något att göra på kvällarna då vi bara sitter framför skärmen och ugglar!

Puss och Kram till er, Ola och Per
från Melinda i Malmö

 
Publicerad: 2007-01-22

Gud vad glad jag blev när jag hittade den här sidan! Jag har suttit och tittat på solstollarna med Ulla-Bella och Toffelhjältarna om och om igen tills mina vhs-band pajade. Igår upptäckte jag till min stora lycka att ni sände Solstollarna redan 84 när jag var 1 år. Detta plöjde jag och några kompisar igenom igår och hade en helt förträfflig kväll!! Tack för klart bästa tv-programmen någonsin!

Rebecca

 
Publicerad: 2007-01-22

Ett av mina starkaste minnen av er är när jag för två år sedan hörde "En väv av legender" på nytt. Jag hade inte hört den sen jag var liten. Jag fick sån gåshud att jag övervägde att döpa om mig till Mårten. Det var som att flyttas tillbaka till de där vintermorgnarna på dagis, då fröknarna rullade in tv:n och vi fick titta på Toffelhjältarna.

En annan sak jag minns är att jag var väldigt fascinerad av Knegoffreklamfilmerna i Solstollarna. Kanske för att det var i en tid då man ännu inte blev attackerad av hundra reklamfilmer per dag. Men det var något annat också. Det är lustigt med nostalgi. Det är svårt att sätta ord på alla minnen och känslor. Solstollarna och Toffelhjältarna hör i alla fall för mig till hörnpelarna i barndomsnostalgin, så det är jättekul att ni har startat den här hemsidan. Ta hand om er och ha en trevlig måndag!

Kenneth Bodin, Västra Frölunda

 
Publicerad: 2007-01-18

Era program är verkligen toppen, det e kultur, det är skånsk kultur. Det har gjort stora intryck på mig, Jag var inte gammal när jag såg era program första gången, kanske 5 år gammal. Vi har ett band med några av era program inspelade på, men det bandet börjar bli lite utslitet för det har jag kollat på hur många gånger som helst. Ni har bl.a. gjort så att det finaste ordet jag vet är "sommarnatt". Asså ser man ett program från tiden med solstollarna så känns det liksom sommar i hela kroppen. Jag är så oerhört glad att ni släppt denna DVD:n jag hoppas ni förstår hur stort det är, allt som ni har gjort och speciellt för oss skåningar =) Jag vill rikta ett stort TACK! till er för att ni gjort det ni gjort och för alla bra program.

Fredrik Witlock, Helsingborg

 
Publicerad: 2007-01-18

Jag är medveten om min o-orginalitet i detta mail som har för avsikt att uttrycka min uppskattning och beundran över era TV-produktioner. Speciellt i åtanke har jag serien med Solstollarna från 1987, vilken jag har alla 10 avsnitt av på VHS.

Om jag börjar med musiken så är refrängen på signaturmelodin Sköna Sommar helt fantastisk. Även slutvinjetten är underbart bra. Är ganska kräsen vad gäller svenska poplåtar, men dessa två stycken har mycket hjärta på något vis, bra texter. Märkligt
kan tyckas att man inte hör låtarna oftare idag, utan istället får annan svensk musikfrån olika årgångar och som är betydligt tristare en massa utrymme.

Karaktärerna i serien är fantastiska, bäst är Ulla-Bella, Tullmästaren, Gösta & Hjördis.
Rolltolkningarna och känslan för skådespeleriet är verkligen bra stundtals.
Skrattade mycket åt Tullmästarens dialog med Lili & Sussie häromdagen, kroppsspråket också, otroligt bra!

Sen de internationella gästernas chockade och frågande utstrålning över den svenska humorn när Ulla-Bella gör sin grej är också sanslös!

Är det aktuellt att göra nyinspelningar med Solstollarna för SVT eller varför inte TV4? Konceptet är jag övertygad om skulle uppskattas lika mycket nu som på 80-talet. Upplevt det med min systers dotter som lånade mina band för en tid sedan och var förtrollad.

Hälsningar,
Kent Klang

 
Publicerad: 2007-01-16

Hallå där!

Det är med anledning av den extrautlysta tävlingen detta skrivs. Jag har haft problem att höra "Den gamla eken" (kanske för att jag använder en annan webbläsare än explorer, har jag fått höra av min bror som också håller till en del på er sida) så blev glad att jag trots detta har chans på en cd-vinst nu så jag kan höra lite mer av er underbara musik. Svaret på frågan om de två felstavade orden är: "entusastisk" och "varannan" som ju enligt allmänt vedertaget svenskt språkbruk ska vara "entusiastisk" och "vartannan". Egentligen måste jag säga att jag alltid varit för författarens konstnärliga frihet att uttrycka sig på ett, från standardens sida sett, icke-korrekt sätt. Inte ens självaste Shakespeare är ju precis känd för att ha varit konstant i sin stavning. Detta krav är väl något som uppkommit i det moderna samhällets likriktning och homogenisering av - ja alltför mycket av allt som finns i både det offentliga och det privata livet, till förmån för enkelhet och effektivisering (jag är glad att ni lyckats stå utanför detta och visa er unikhet med musiken och karaktärerna i era serier). Visst kan väl fri stavning skapa en del onödig förvirring, av vilken anledning jag har valt att foga mig och stava "rätt" här.

När jag nu äntligen vågat mig till att skriva får jag väl också passa på att fjäska lite. Mindre är inte denna fantastiska hemsida, eller era serier och ni själva för övrigt, värda! Fallet är egentligen så, att jag är för ung att minnas era program från när de sändes. Men har tack vare smarta och aktiva videoägare fått äran att se inspelade avsnitt av Solstollarna vid senare tillfällen både i min barndom och nu senast i höstas efter ivrigt sökande. Även om det inte är nostalgi på samma sätt för mig som (jag antar) för många andra som hann uppleva mer än halva 80-talet, så går det inte annat än att älska det, fortfarande. På ett sätt tycker jag också att det var särskilt roligt när er dvd kom och jag fick uppleva lite helt nytt material. Jag kan dock inget annat än sörja att ni inte höll ihop längre och gjorde fler program i mer modern tid. Men jag ser fram emot att det ska rådas bot på det nu?

Med önskan om en fantastisk framtid för alla härliga karaktärer, för humorn, konsten och dess företrädare.

På fjernsyn!
Maria Hovde, Lund

 
Publicerad: 2007-01-14

Det är ju som ni säger, att det mesta handlar om Solstollarna. Jag tycker däremot att Toffelhjältarna är vida överlägsna. Jag kommer med välbehag ihåg två jular med min sambo, bonusdotter, soffan med filt, skinkmacka och Toffelhjältarna. Än idag, med jämna mellanrum spelar jag och bonusdottern musiken och struttar runt som Fjodor :-)) Man bör observera att jag är 60 år och bonusdottern 40!!!

Hittade denna site för bara några dagar sedan och redan har följande hänt: Bonusdottern (Lilo) har vunnit ett signerat kort, jag har deltagit i tävlingen och köpt senaste DVD:n (som jag inte hade en aning om att den fanns), så inom en snar framtid skall vi ha en helkväll och titta på DVD:n med Lilos kort liggande på bordet!

Per-Åke Andersson, Tumba

 
Publicerad: 2007-01-06

Vad härligt att ni har "återuppstått", eran dvd är redan den jag har tittat nästan mest på bland mina dvd:er. Och så bra musik ni gjorde, "Balens drottning" är ju jättebra (speciellt om man är ledsen, då känns den bra och tröstande att lyssna på).

För cirka 12 år sen skrev jag till SVT och önskade en massa svenska TV-serier i repris. Alla mina förslag utom två var tänkbara att reprisvisa (fast ingen har visats igen), de två som var uteslutna var Solstollarna och Toffelhjältarna. "Tidens tand tär också på gamla godingar" stod det i svarsbrevet jag fick. Då trodde jag att jag var ensam att gilla er och att jag aldrig skulle få återse era serier, det kändes jättejobbigt att tänka så. Nu vet jag ju att det är många som älskar det ni gjort.

Jag vill också tacka för Professor Djurström och Göte Skötare, härlig bok som jag minns mycket bra från min barndom. Nyss köpte jag en begagnad skiva med dom, ganska dyr men väl värd pengarna. Jag beundrar verkligen ert miljö-tänk och låtarna var bra också.
Jag jobbar som korsordskonstruktör och brukar försöka fläta in era grejer ibland, en gång bytte dock tidningens redaktion från mitt "Julig 80-talsfavorit" till "Hemmens manliga mesar". Jag blev lite sur (speciellt som krysset skulle ha 80-talstema) men jag la in Toffelhjältarna i ett annat kryss i en annan tidning istället.

Pontus Liedberg
Rolfstorp

 
Publicerad: 2007-01-06

Råkade en kväll på Nätet se att ni givit ut en DVD med lite blandat innehåll. Jag blev jätteglad och beställde genast ett ex till mig själv i julklapp! Jag är ett riktigt fan från 80-talet och gillade/gillar menar jag verkligen Toffelhjältarna och framför allt Solstollarna. Jag förklarade för min fru, innan julafton, varför ni Ola o Per är så bra:

”De är roliga, musiken är så otroligt bra och de är så romantiska. Ola o Per vet hur det är att vara kär, de minns första kyssen etc. Ni har liksom kvar känslan.”

Ni sa på DVD:n att det var sändningstiden som gjorde uppmärksamheten för Toffelhjältarna samt Solstollarna, men jag håller inte med. Annat ni gjort har varit småmysigt, bra och pedagogiskt, men Toffelhjältarna och Solstollarna var MAGISKT! Och jag vill också säga att jag alltid uppskattat musiken och lagt märke till att den varit och är så bra.

En dag efter jul när jag avnjöt er DVD tänkte jag att det vore ju kul om mina barn också fick uppleva magiken. Scenen med tvillingarna som rakar sig fångade mina söner, 6 och 9 år. De skrattade högt. När de var fast kom snart döttrarna 13 och 15 och undrade vad som var så roligt. Vi satt alla fem i en timme och de var helt fast (och jag njöt), tyckte det var jättebra och det var både scenerna i Sol och Toffel och inte minst musiken, Ulla-Bella-rap och Killsnack satt direkt.

Jag är nu 40 år och hade till för bara några år sedan kvar ett VHS-band med åtta avsnitt Solstollar, som jag dumt nog i ett trängt ögonblick offrade för något annat (det rultar mig). Nu undrar jag, när kommer mer DVD??? Ni lovade ju det på slutet på DVD:n...

Svante Carlesjö
Vetlanda

 
Publicerad: 2007-01-03

Härligt att se att ni håller oss uppdaterade med vad som hänt er som gjorde det bästa sommarmorgon-program som funnits. Är idag 35 år och har ett barn på 8 månader. När vi sätter på "Tyra i kassa fyra" så blir hon helt lugn. Ville bara berätta detta.

Eva, Teckomatorp

 
Publicerad: 2007-01-03

Vill bara skicka mina ödmjuka hyllningar. Jag fick DVD:n i julklapp och såg den igår. Jag kan på rak arm inte nämna ett enda tv-program som gjort större intryck på mig än Toffelhjältarna och Solstollarna. Framför allt Toffelhjältarna. Jag var tolv-tretton år första gången det begav sig och det var fullkomligt magiskt. Som lite kuriosa kan jag berätta att jag skrev en bok för några år sedan och att jag döpte en av huvudpersonerna till André Jeurling, efter André, som en ytterst subtil liten hyllning. I vilket fall, tack för att jag fick återuppleva något av den forna magin på DVD:n och jag hoppas det blir mer (kanske en återutgivning av hela avsnitt?) i framtiden. Och jag skulle bli hemskt glad av att få läsa mer om produktionen av Toffelhjältarna på hemsidan. Tack, tack.

Henrik Kullander
Kalmar/Stockholm

 
Publicerad: 2007-01-03

Min brors kompis mamma kom häromdagen och ringde på mina föräldrars dörr och lämnade tillbaka flera VHS-kassetter. Dessa kassetter innehöll bland annat "En himla många program" med Galenskaparna. Men roligast av allt var att min och min brors VHS-kassett med Solstollarna kommit till rätta igen efter 15 år på villovägar. Jag och farsan satt igår kväll och upplevde gamla minnen igen och tittade på alla avsnitt. Underbart, roligt! Vilken skön musik, vilka härliga minnen! Tack för att ni väckte gamla minnen till liv igen.

Varma hälsningar, Daniel 29 år, Jönköping

 
Publicerad: 2006-12-28

Helt otroligt kul, här har man gått in på Google några gånger genom åren, men hittat alldeles för lite om Solstollarna! (bara gammal info). Vad som hände sen med er? Hur man ev skulle få tag i mer inspelat material osv. Det har stått väldigt litet åtminstone om dig, Ola. (Om Dunsö kapell m m har jag ju läst en del.) När jag än en gång sökte i kväll upptäcker jag att ni tillsammans startat denna hemsida! Bra!!

För 2 veckor sen hörde familjen mig utbrista i ett upphetsat skrik! Vad stod på? Jo, jag hade i en låda på vinden hittat ett gammalt videoband med 4 avsnitt av Toffelhjältarna går igen som jag spelat in 1986! I stort sett helt oförstörda! Det var guld! En ung Anna Book medverkade också!

Senast i kväll (!) såg vi på ett av avsnitten!

Nej man ska inte vänta att uttrycka uppskattning! Den fortsätter här och nu: Jag är 52 år, har numera 3 grabbar, 11, 13 och 15 år som bl a gillar att skapa egna ibland rätt avancerade filmer! Vi har genom åren ibland plockat fram en väl bevarad samlingsvideo ni gav ut på 80-talet och haft mkt kul, klippt ihop delar ur och visat för barnens kompisar på barnens födelsedagskalas (i stället för Kalle Anka) osv. Tror barnen fått en hel del inspiration från de fantastiska karaktärer ni skapade! (Utan att vara elak mot min numera bortgångne faster, det lustiga var att Pers tolkning av Hjördis liknade på många sätt hennes verkliga jag såväl utseende som röst (!!) till viss del också beteende, ack ja )

Jag har liksom aldrig kunnat släppa serien, stämningen, humorn, eller den underbara musiken. Bland det bästa som skapats i svensk TV, och det håller ju väl ännu efter 20 år. Snacka om att vara före sin tid! Tack Ola, Per och hela gänget! Eftersom figurerna för mig är odödliga blir jag så glad av detta ert gemensamma livstecken! (Varför inte göra en fortsättning 20 years after kan väl inte bli annat än succé?) För att inte tala om mitt intresse av DVD-n, som jag givetvis vill beställa omgående! Kan jag det via er direkt? Eller hur gör jag?

Ska med spänning och glädje också ta del av hela hemsidan där fanns mycket att läsa hann jag se! Blir väldigt kul att visa barnen i morgon!

Vet ni vad ni givit er in på, tror nog att ni kommer få massor av gamla fans som hör av sig till er! Kommer ta tid, men - lycka till!

Lev väl så länge

Carl von Essen

 
Publicerad: 2006-12-28

Halloj vänner!
Ja, som min barndoms idoler känns ni verkligen som vänner. Det var himla skoj att se er nya DVD, och att ni är på gång med nya idéer. Ni säger att ni fått för lite uppmärksamhet för er musik, och det gäller möjligen medialt, men för mig betydde den oerhört mycket när jag växte upp och var en av inspirationerna när jag själv började musicera och skriva låtar. Så jag tror att betydelsen av era låtar är mycket större än ni anar och har tänt många eldar i tittare och lyssnare runt om i landet. Jag har bland annat ett rätt roligt humor/musik-projekt som heter Jakspak. Jag skulle gärna skicka våra skivor och vår bok till er som tack för allt ni gjort hittills.

Joakim Jonsson
Nacka

 
Publicerad: 2006-12-27

Surfade på kul in på eran hemsida när jag läste att ni skulle släppa en "greatest DVD". Många härliga TV-minnen när man knappar runt på er site! Känns som om hela min barndom på nåt sätt är knuten till era produktioner. Från att som liten påg se er uppträda på fritidsgården, Drömplanket och Sångbåten på TV, till att som trånande tonåring stå på (med!?) Ribban och vänta på att helikoptern med Sam Fox skulle landa. Var faktiskt även på audition för Toffelhjältarna (tror jag det var) och när jag många år senare sprang på dig, Ola, berättade du att jag varit med i diskussionerna ganska länge för rollen som André sen gjorde. Oj vad jag senare drömt om att det var JAG som fått dom där mittuppslagen i tidningen OKEJ…
Nåväl, man kan ju inte få allt.

Måste bara nämna en lite rolig sak apropå tävlingen och Catherine Hansson. Det var efter att som tonåring sett henne i en föreställning på S:t gertrud som jag bestämde mig för mitt framtida (nuvarande) yrke, skådespelare.
Tänk om allt som händer…

Jimmy Endeley
Stockholm

 
Publicerad: 2006-12-26

Har haft en nostalgi-kväll framför tv:n eftersom jag köpt eran dvd.
Det är svårt att sätta ord på de känslor som man får upp när man ser er och hör er musik, det är känslor som är så stora och varma att tårarna bara kommer spontant.
Tänk va löjligt, här sitter man som en vuxen 30-åring och gråter som ett barn eftersom man minns just den tiden. Ni gjorde visst större inverkan på mig när jag var barn än vad jag minns.

Jag vill bara tacka er från djupet av mitt hjärta. TACK för att ni finns och tack för er musik och tv-serier som vi fick dela med er.
Jag kommer titta in regelbundet här på hemsidan för att hålla mig uppdaterad.
Det vore underbart om ni kunde ge ut en cd med lite blandad musik från alla era serier.

Varma kramar
Marie Törnell
Bockara

 
Publicerad: 2006-12-26

Oj oj oj man hittar en sida till sitt favoritbarnprogram som liten och börjar lyssna på musiken som spelas från sidan. Helt plötsligt är man inte gammal och sitter uppkurad i fåtöljen hemma hos mamma och blir serverad frukost en sommarmorgon medan man tittar på Solstollarna. Samma sak skedde vintrarna med toffelhjältarna och liknande serier. Kommer ihåg att jag var otroligt kär i Martyna, kul att se att hon spelar teater i Linköping. Får hålla utkik och se om jag ser henne. Hoppas ni släpper alla höjdarserierna på DVD så man kan få sig ett grymt nostalgirus.

/Magnus Pettersson
Linköping

 
Publicerad: 2006-12-05

Det är verkligen en obeskrivbar lycka att botanisera runt på er nya sajt! Jag är född 1976 och växte alltså upp på 80-talet tillsammans med era program på TV. Och jag har saknat dem på senare år. Förutom VHS-kassetten med "best of Solstollarna" så hittade jag för några år sedan ett gammalt kassettband med någon halvtimmas egeninspelat TV-ljud från ett av avsnitten av "Gammalt och nytt" och jag började nästan att gråta när jag hörde musiken i början. Många gamla minnen och känslor virvlades upp, helt enkelt. "Du kan ju inte ens säga 'pilifin' ordentligt", är också en gammal skön replik ur den serien. :-)

Jag vill liksom så många andra tacka er ur djupet av mitt hjärta för allt fantastiskt som ni bjöd mig på när jag var liten. Det förgyllde min och många av mina kompisars tillvaro och eggade förmodligen våra egna fantasier och lekar (vem har väl inte fått sin egen mormor att skratta ihjäl sig när man härmat Hjördis med plutande underläpp osv...)

Jag har köpt DVD:n och slagit in den som en julklapp till mig själv från tomten. Kan knappt bärga mig!

Ha en God Jul och många goda nya år i framtiden!

Hälsningar
David Ahlbom
cureomatic.com

P.S. Kolla gärna in min hemsida/blogg. Jag har skrivit lite om er för att sprida budskapet vidare. :)

 
Publicerad: 2006-12-05

Jo hej Ola och Per! Micke Persson från Gävle här.
Jag vill tacka för den lysande idén att släppa en DVD med det bästa ur produktionen! Likaledes lysande att ni har planer på att släppa en till nästa år! Om jag inte lyckas vinna den ska jag inhandla den i julklapp till mig själv! Ni efterfrågade sekvenser som man kommer ihåg som man gärna skulle vilja se igen. Och det jag kommer ihåg som höjdpunkter på rak arm är t ex tvillingarna Hanssons enskäggstvillingar i maskeraden, Fritz och Helmut ("Fröken Linda, ni har underbara öron", "Nein Helmut! Nicht öron! Ögon!"), Ulla-Bella naturligtvis och Yngve Sprätts imitationer och tullarens smuggelhistorier och det mesta med Hjördis och Gösta. Hoppas att även någon av di vackra damerna - era rackare där - får någon sekund i rutan. Trots alla brudar i stollarna så hade jag Carina som favorit hela tiden. Vet ni förresten om hon har nån hemsida? Jag tänkte kolla om singeln "Medvind" fortfarande finns till salu.
Vi spelade in avsnitten på video på 80-talet men efter en skilsmässa så är jag såväl toffel-som stolle-lös så DVD:n kommer att sitta som en smäck, en högtidsstund! Målet bör ju vara på sikt att ge ut hela TV-serierna. Tråkigt att ni måste köpa loss dom för att det ska ske - förstår inte SVT vilket kundunderlag det finns för dom?! Nåväl, ha det gott så länge och må era kameler aldrig sakna vatten! Tull-tull och åtta-åtta-åtta-åtta på er!

Vänliga, men dock hälsningar
Micke

 
Publicerad: 2006-12-03

Jag har nått 32 års ålder, men era program ligger fortfarande kvar i mina minnen trots att det har gått 20 år, främst för att sådana program dessvärre inte längre görs idag. Tack vare er DVD så har dom minnena flutit upp till ytan igen.
 
Även om jag gillade Solstollarna, så är det i mitt fall Toffelhjältarna jag tyckte bäst om, antagligen för att jag alltid har gillat slottsmiljö. En av mina barndoms-fantasier var att Toffelhjältarna skulle få en tredje säsong, med Ulla-Bella som gäst för en skidsemester.
 
Det är också i Toffelhjältarna jag har mina favoritlåtar, främst dom som Martyna sjunger - "När morgontimman gryr" och "Cecilia's längtan" är mina älsklingssånger. Fallet Martyna var faktiskt lite problematiskt: jag var en av säkert många pojkar som blev förälskad i henne, och vid den åldern var sådana känslor totalt främmande - så jag begrep aldrig då varför jag ville gå och gömma mej så fort hon syntes i rutan. :-) Hon var mycket duktig.
 
Såsom många andra så hoppas även jag på att få samtliga Solstollar och Toffelhjälte-program utgivna på DVD - jag personligen är beredd att avstå från de tecknade programmen som gick då. Jag har förstått att det är pga dom som Toffelhjältarna aldrig fick gå i repris på TV.
 
Jag hoppas verkligen att vi inte har sett det sista av er. Tack än en gång.
 
Henrik Eriksson
Stockholm

 
Publicerad: 2006-12-03

Jag undrar om LP-skivorna ni har gett ut också kommer att släppas på CD nån gång inom en inte alltför lång framtid. Jag tänker speciellt på skivan Toffelhjältarna går igen som jag vuxit upp med.

Jag kommer inte ihåg så mycket från själva serien förutom den där stolen som åkte in i väggen, (och ut kom en annan likadan), så fort nån slog på klockan i receptionen. Såklart satt det ju alltid nån på stolen och den personen försvann bakom väggen. Jättespännande, speciellt som jag bara vara 5 år då! Självklart kommer jag ihåg spöket på vinden och lite annat smått & gott också men inte nåt av själva handlingen tyvärr. Jag ska absolut köpa DVDn (om jag inte vinner den förstås :-)).

Karin Linström
Stockholm

 
Publicerad: 2006-12-02

Jag har fortfarande svårt att tro att detta är sant... Idag gick jag utan alltför höga förväntningar in på Wikipedias hemsida för att söka efter information om dem som skapade ett av min tidiga barndoms käraste minnen: Solstollarna (och då kanske framför allt Ulla-Bella). När jag söker på "Ola Ström" står det till min förvåning att det finns en alldeles nyskapad Solstollarna-hemsida OCH en nyutgiven DVD med några favoriter ur Ola & Pers produktion. Nu har jag suttit i över en timme och tittat igenom sidan, tidvis med rysningar av välbehag längs ryggraden och med ett stort leende på läpparna...
 
Det som gör mig mest glad (eller egentligen mest lättad) är att läsa igenom de kommentarer som andra har lämnat till er. Jag trodde ju att jag numera var i det närmaste ensam om att vara besatt av Direktör Knegoff, Ulla-Bella, Gösta & Hjördis, Skumberg och resten av gänget!
 
... många är de blonda, långhåriga tjejer som på Nannaskolan i Uppsala i slutet av 80-talet fick stå ut med att bli krafsade i håret av en liten 8-åring skrikandes "fiiiiiiiiint" såsom Ulla-Bella gör med Mandys hår...
 
... och många är de arbetskamrater och andra bekanta som jag nu, vid 27 års ålder och efter att nyligen ha fått se programmet på nytt, fortfarande ideligen terroriserar med mina imitationer av Knegoff, Ulla-Bella, Skumberg...
 
Är för närvarande utbytesstudent i Toronto. Innan jag åkte såg jag till att ladda min nyinköpta laptop väl med alla avsnitt (visserligen av dålig kvalité) av Solstollarna som jag hade lyckats hitta på diverse sajter. När jag kommer hem till Göteborg ska jag genast beställa den nya DVD:n! Kan knappt vänta.
 
Tack Ola och Per, för att jag får återuppleva känslan från min barndom! Är bara lite smått ledsen över att jag inte kunde vara hemma till signeringen av DVD:n.
 
Med de vänligaste av hälsningar
 
Per

 
Publicerad: 2006-12-02

Hej, jag er nu 31 år, Norsk och kvinna. Den gången jag först fick lära känna några av era figurer ock kära låtar var genom Toffelhjältarna som gick på tv den julen för så många år sen.

Nu var det så att jag inte hade tänkt på varken toffelhjältarna eller solstollarna, som jag såg på tv senare, på många år. Så skulle min äldsta dotter Mikaela (12År) skriva en uppsats i skolan om någon artist och hon valde Lena Philipsson. När hon ville ha hjälp att söka på webben kom vi in på en sida som någon Lena Ph fan hade gjort, och vad fanns där? Om inte en bild på eran dvd "Solstollar och Toffelhjältar". Vad gjorde jag? Åkte till Strömstad direkt och köpte den. Jag såg den med stor glädje, grät och alla minnen kom tillbaka. Nenne, Annchi och jag som satt som fjättrade framför tv, som lekte spöken, sjöng sångerna och ville bli lika vackra som Carina.

Ville bara dela av mig av mina minnen, även om mitt liv inte blev riktigt vad jag drömde om den gången så är jag nöjd, musiken har jag, tre underbara barn, och alla minnen. Nu vet Ni att ni också har underhållit norska barn, som kan glädjas åt den DVD och alla roliga figurer om igen. Finns det någon CD? Och kommer Toffelhjältarna på Dvd i sin helhet? Det hade varit kul. Tack för allt Ni har gjort för oss som var barn, och som fortfarande har det i oss...

Mvh
Nina-Merethe Kasbo, Halden Norge

 
Publicerad: 2006-12-01

Plötsligt låg den där - DVD:n som fungerade som rena tidsmaskinen.
Laddade in den och for plötsligt i väg till i mitten av 1980-talet. Då var jag hela Norrlands solstolle! Jag imiterade Vaktmästaren, Direktör Knegoff, Tullaren, Ulla-Bella - men framför allt Skumberg.
Men min store favorit var Tullaren Gömstedt.
Brukade ställa mig bakom hyllorna i den lokala livsmedelsaffären och hoppa fram och skrika: Hallå där, vad har ni där? när någon bekant dök upp.

Ni lyckades till och med få mig att tjata på mina föräldrar att vi skulle åka ner till Köpenhamn för att äta wienerbröd med chokläääde. Till slut lyckades jag och på vägen till Dragörfärjan på Limhamnsvägen såg jag plötsligt stranden där ni spelade in serien.
- Stanna! tjöt jag och rusade ur bilen på parkeringsplatsen där alla kändisar rullade in.
När vi var på väg hem såg jag den vackraste syn jag någonsin sett: Tullstationen i Limhamn där min favoritlåt "Tullarens visa" spelades in.
Sedan satt jag och sjöng era sånger de nästan 100 milen till Iggesund.
Resten av sommaren tjatade jag och till slut hittade min mamma en liten frackjacka i en secondhandbutik där vi även hittade en hatt som visserligen var alldeles för stor men så att jag kunde klä mig som Skumberg.

Den här DVD:n måste vara drömjulklappen för alla som var med på den tiden!

Med vänliga hälsningar
Stefan "Tull-Tull Gömstedt"
Iggesund

 
Publicerad: 2006-12-01

Det jag föreslår här är ett jättejobb, men det är ju alltid något ni kan fundera på.
Jag, och kanske även många andra, skulle tycka det vore jättekul med ett person-galleri med/över era karaktärer ni skapat.

Här följer några exempel vad jag tänker på:
Vilka/vem är Familjen/Greve Toffelsparre?
Karaktärsfakta: Här skulle det kunna skrivas en del att vad Greven har för roll i serien, samt fakta över hans familj om fakta finnes, bl a varför dom har denna märkliga fascination för fjärilar.

Bakgrundshistoria: Med era egna ord skulle ni kunna förklara här vad som har inspirerat er att skapa och utveckla denna person och dylikt.

Samma uppställning skulle kunna göras på spökflickan Cecilia: Vad har hon och hennes spök-föräldrar (för det är väl det dom är?) för roll i serien? Var dom tjänstefolk hos en tidigare Greve samt varför hemsöker dom slottet? Kanske även hur dom dog?

Samma sak kan göras för Gösta och Gördis. Men här kan man kanske även beskriva deras levnadshistoria. Hur möttes dom bl a? (Jag drar mej till minnes att det faktiskt fanns en sång om det i "Toffelhjältarna går igen".)I vilken serie dök dom upp i först, vilka har dom ens varit med i, samt deras inblandning i Greenpeace. Och man ska inte glömma barnen Annika och Peter.

Även Knegoff's fjärde personlighet, Birger skulle vara kul att veta lite mer om. Är detta en karaktär som uppfanns spontant under inspelningens gång?
Det behöver ju inte bara vara från Solstollarna och Toffelhjältarna, även rymdvarelserna från Cozmoz, samt även Skypo kunde man få läsa lite fakta om.

Som sagt: detta skulle ju vara ett jättejobb, men jag tror att många skulle tycka det vore kul. Ni kunde ju alltid göra en speciell hemsida, eller beskriva karaktärerna i kommande samlings-DVD'er, eller kanske t o m ge ut det som en bok?

Med vänliga hälsningar

Henrik Eriksson
Stockholm

 
Publicerad: 2006-11-27

Precis som så många andra här så vill jag skriva och uttrycka min glädje över såväl den här hemsidan och DVD-filmen Solstollar och Toffelhjältar.
Jag älskade serierna som barn och brukade imitera Ulla-Bella i telefonen. Jag undrar hur mycket min stackars far måste ha lidit när "Ulla-Bella" skrek till honom i telefonen när han satt på arbetet.

Min mormor gick även så pass långt att hon gjorde en egen Ulla-Bella mössa åt mig. Den mössan ligger fortfarande i min garderob, även om den inte har använts på åtskilliga år. Jag hittade även en hjälm för att kunna imitera montör Birger. Det jag inte kunde få fatt på var en tullmössa för att kunna göra tullaren.

Det som betyder mest för mig med den här sidan är dock musiken. Att få höra mästerstycken som Tusen bitar, Balens drottning, Vi flyger m.fl. ger nästan en känsla av att komma hem igen. Mina skivor och kassetter finns kvar hos min bror i Stockholm, och själv saknar jag bandspelare och vinylspelare, så jag har inte kunnat höra dessa melodier på väldigt lång tid.

Ett väldigt trevligt minne jag har är då jag träffade både Ola & Per på PUB i Stockholm då de signerade boken Ulla-Bella min sekreterare. Ett mycket stort tillfälle för en ung kille att få möta sina idoler.

Jag hoppas på att få återuppleva fler minnen med Solstollarna och Toffelhjältarna.

Patrik, Åryd

 
Publicerad: 2006-11-25

Toffelhjältarna är nog det första program jag minns att jag tittade på, på vintermorgonen hos min farmor och farfar.

Enkom för våran skull hade de ställt in en liten svartvit tv i sovrummet så vi kunde titta på morgonen sittandes i sängen. Kommer ihåg att det var tecknat också mellan varven.

Senare, långt senare (känns det som iallafall) satt man och tittade på solstollarna tillsammans med kompisarna och killen man gillade. Kommer ihåg att vi satt så när Samantha Fox var med.

Vid nåt tillfälle när det sändes som sommarlovsmorgon-program så ville jag spela in hela sista programmet på kassettband för att ha låtarna kvar att lyssna på. Tyvärr tog bandet slut mitt i nånstans har jag för mig.

Skulle verkligen vilja ha både Solstollarna OCH Toffelhjältarna - hela serierna, att se på DVD. Hoppas ni får till det så. Köper direkt.

Malin

 
Publicerad: 2006-11-25

Upptäckte de där två nothäftena på hemsidan sedan. Ska se om jag hittar dom.
Glömde ju nämna det i mitt meddelande att jag och även min pappa är helt förundrade över många av era låtar. För inte bara det att dom är bra, utan man kan ofta också höra att det är ni som har gjort låten i fråga...ett "Ström/Dunsö-sound" om man så vill. Det handlar väl om ackorföljder kan jag tänka.

Skaffade DVD:n härom dagen och får säga det att det var jätteroligt att se, särskilt all blandning. Var ju en del man inte mindes, men var minst lika kul ändå. Väntar med spänning vad ni kommer släppa nästa gång.

Och sist men inte minst. Om ni ger er ut och spelar (som ni snackar om på DVD:n) och spelar i södra Sverige, då lovar jag att vara på plats.

Mvh
Micke

 
Publicerad: 2006-11-24

"Solstollarna" och "Toffelhjältarna" är kanske det som för mig bäst symboliserar 80-talet. Naturligtvis var de för en 80-talist som mig favoritprogrammen på TV, även om jag var så liten då så att jag nästan glömt innehållet nu. Därför är det fantastiskt att få ta del av den nya DVD:n och på så sätt lappa ihop sin barndom igen. En patriot som jag ääälskar förstås också den underbara miljön i "Solstollarna". Jag känner mig nästan rörd över att det äntligen finns en hemsida för "Toffelhjältarna" och "Solstollarna"! Tack!

Cecilia

 
Publicerad: 2006-11-24

Nu kommer allt tillbaka till mig igen. För första gången i mitt 50-åriga liv slås jag av den stora nostalgiklubban och den slår hårt. Har en, i stort sett, sönderspelad VHS med Solstollarna och trodde nog att det var det enda jag skulle få se, fortsättningsvis. Men det är ju tur att man har fel. Hemsida (en fantastisk sådan) och DVD. Man känner sig förflyttad till 80-talet och det är underbart att se livstecken från er igen. Jag håller med Ola, försök att få till en box med RUBBET!
Nu skall jag skriva ut "reklambladet" för Wienerbröd med chokoläääde och sätta upp på min anslagstavla på jobbet. Vad är klockan? Jag måste hinna iväg och köpa DVD:n också.....

Många hälsningar från Conny Lundh i Söderköping

 
Publicerad: 2006-11-23

Vill bara tacka för en helt underbar barndom med alla era program (särskilt "tofflarna" förstås) och låtar.
Jag ska förstås köpa eran dvd, och undrar om det kommer att komma hela säsonger utan små mellanklipp? Skulle va HELT SUVERÄNT, så även dom små kan få uppleva samma sköna myskänsla som jag fick när jag som liten knådd såg era program.

Magnus

 
Publicerad: 2006-11-23

Ni betyder så mycket för mig! När jag gick på dagis här i Malmö kom ni dit och sjöng Fege Knege och Tyra i kassa fyra etc och spelade teater. Soptunnorna, Drömplanket, Sångbåten, Gammalt och Nytt betyder jättemycket, och jag tänker på det då och då och nynnar sångerna. Ni kom till mitt dagis när jag var 6-7år dvs åren 1983-1984. Nu ska jag fylla trettio. Det är så viktigt det man är med om när man är barn och där finns ni och era program med in i min vuxenvärld! Tv-serierna var såååå bra!!!!!!!!! Kommer man få chansen att återuppleva Drömplanket och Dörren och Sångbåten igen? Ska det visas i repris, ges ut på dvd? HOPPAS

Vänliga hälsningar
Albin Davidsson, som idag jobbar som Malmös gymnasiepräst.
(idag jobbar jag på mitt sätt vidare med rättvisefrågor, miljöfrågor ute i skolor etc)

 
Publicerad: 2006-11-23

Tack för alla underbara serier som ni producerat. Och tack för att det äntligen kommit både en trevlig webbsida och en DVD. Jag tillhör den nostalgiska gruppen (41 år) som minns era tidiga program och det som jag uppskattar mest är nog Toffelhjältarna. Det var en skön blandning av musik, humor och tecknat. Riktigt klassisk jullovsprogram med andra ord.

Jag såg att det skulle kosta er för mycket att köpa loss rättigheterna, men vilka är det som har dem nu? Är det SVT? Kan man inte bilda en "lobbyorganisation" som övertalar dem om att ge ut era program på DVD?

Själv har jag "Toffelhjältarna går igen" och "Solstollarna med Ulla-Bella" samt sex avsnitt av "Solstollarna" inspelade från tiden då det begav sig och det är band som jag vårdar ömt:) Tyvärr har jag bara ströavsnitt av första Toffelhjältarna. I väntan på riktiga DVD-släpp har jag fört över mina avsnitt till DVD så att jag slipper slita på VHS-banden. Jag brukar köra några avsnitt runt jul och bli varm om hjärtat när jag märker att era program har en helt annan mjukhet och värme än många av dagens så kallade barnprogram.

Jag har som hobby att skriva så kallade avsnittsguider till serier och de som jag har av Solstollarna/Toffelhjältarna orsakar massor av förfrågningar. De som äger rättigheterna sitter på en riktig guldskatt när det gäller era serier, så jag hoppas att de väljer att släppa dem så småningom.

Tack för mig,
Björn, Uppsala

PS. Jag väntar med spänning på att ni skriver ut avsnittsguider med musik, för mina guider är inte kompletta i alla avseenden (ser att jag har fått årtal fel bland annat).

 
Publicerad: 2006-11-22

Natten till söndagen den 19 november var jag på väg hem i bilen ifrån Kinna till Rimforsa där jag bor. (Rimforsa ligger ca 4 mil söder om Linköping) för dom som ej känner till det.

Med bilradion som enda sällskap satt jag och lyssnade på "Nybryggt" i P4 där det pratades om barnprogram i från förr. Gäst i studion var Per Dunsö som berättade om de barnprogram han och Ola Ström gjorde under 80 talet. Det fick mina barndomsminnen att väckas till liv. Och när dom senare i programmet spelade "Som en väv bland legender" blev jag så berörd och tagen att mina ögon tårades. För plötsligt kom jag ihåg hur jag som 9-åring klev upp på jullovsmorgonen för att i pyjamasen krypa upp i soffan i TV-rummet och titta på "Toffelhjältarna". Hur julgranen stod tänd i TV-rummet med alla julklappar under. Jag kom även ihåg hur Martyna satt där uppe på vinden med sina föräldrar och sjöng denna underbart vackra melodi. Så jag vill här passa på att tacka er för dom underbara barnprogram ni gjorde, de berikade min barndom, och säkert många andras också för den delen. Och särskilt tack till Per för att han fick mig att minnas tillbaka den där natten den 19 november.
Nu skall jag köpa Dvd:n också som ni gjort så att jag kan fortsätta att minnas.

M V H Henrik!

 
Publicerad: 2006-11-22

När jag va liten så va jag kär i Martyna: Än i dag undrar jag när Svt skall sända repriser av era serier dom e fortfarande kul och väcker barnasinnet till liv…

Ha det bra
MvH Ingemar, Orust

 
Publicerad: 2006-11-22

Jag vill berömma er för ert jobb! Om ni visste vilken skön känsla jag fick i magen när jag gick igenom er hemsida. Kan känna lukten av mina sommarlov och jullov när jag läste om Solstollarna och Toffelhjältarna. Drömplank och alla andra program samt låtar gör att jag tänker tillbaka på barndomen med stor glädje.
Tack

Daniel M

 
Publicerad: 2006-11-20

Jag vill tacka er av två anledningar. Tack för alla tv-serier med er humor, er musik, era gubbar och alla sköna minnen!

Tack nummer 2 är djupt personlig och här vill jag rikta mig särskilt till Ola som gjorde mig till hjälte i mellanstadiet.

Jag skrev en gång brev till er och fick svar. Detta var 1986 och jag gick i sexan. Eftersom ni var gudar på skolan med Solstollarna och Toffelhjältarna visade jag upp brevet i min klass - två bilder på er i gult och svartvitt tror jag, ni hade pannband på er i alla fall + autografer.

Alla buade för de trodde att jag hade skrivit det själv. Nåväl, ett halvår senare (jan/feb 87) sitter Ola och killen som spelar Skumberg och signerar plattor på Åhléns i Västerås. Kön är milslång och jag och min polare har stått länge. Flera av mina buande klasskompisar står bakom oss. När jag kommer fram till Ola säger jag förvirrad och lycklig över att se en idol på riktigt så jag säger: "Det var jag som skrev brevet till dig!" varav du Ola reser dig upp, bugar och tackar och säger precis lagom högt "Tack för brevet!".
Du signerade plattan med "Till D - den skicklige brevskrivaren".
Då höll de käften efteråt, klasskompisarna.

Jag saknar känslan att få vakna en frostig julaftonsmorgon eller en mild sommarmorgon och sätta på tv:n, halvsova fram till klockan 09.00.
Ni har glatt många och det vet ni nog.

Jag ville bara ni skulle ta del av denna lilla berättelse om hur ett 12-årigt superfan i Västerås fick total upprättelse av maestro Ola Ström. Rock on grabbar!

Fjodor X

 
Publicerad: 2006-11-20

Köpte er nya DVD igår och har förstås redan sett den tillsammans med min syster (jag 32, hon 28)! Den var helt ok men det var ju alldeles för lite... Kan ni inte ge ut alla avsnitten av Toffelhjältarna och Solstollarna på DVD? Tänk på alla barn som är barn och unga nu och inte får uppleva dessa fantastiska serier. SVT har ju aldrig repriserat serierna konstigt nog. Ingen gör ju så här gedigna program för barn och unga längre! Snälla, fundera över förslaget!

Maria

 
Publicerad: 2006-11-19

Solstollarna var verkligen en färgklick i den annars så fruktansvärt gråa och mollbetonade tv som visades i detta land under den tiden. Får fortfarande ångest vid tanken på barnprogram och Björnes knarkskjul och allt annat grått, tråkigt och överpedagogiskt. Men Solstollarna hade färg, bra musik och var otroligt roligt. Och programmet gjorde definitivt mer för mitt musikintresse än t.ex. "dagens visa". Ni få ge ut allt i en dvd-samling eller ngt, hade varit fint att ha!

Peace out
Tim i Växjö

 
Publicerad: 2006-11-19

Gud vilka minnen jag har. När mina barn var små så sjöng jag faktiskt "Sov somna in” för dom och det var många år sedan jag hörde sången. Men sångerna lever kvar ännu i dag inom mig. Min dotter älskar att sjunga precis som jag gjorde som barn. Och då minns jag hur man sjöng framför spegeln till "Kom, sommarnatt kom" "En väv av legender" och många fler.

Ni gjorde verkligen många bra program och jag saknar dom. Skulle vilja visa mina barn dom. För era serier var riktigt bra barnprogram och det saknar jag i dag. Går det att få tag på Solstollarna och Toffelhjältarna i dag? Jag vet att mina barn skulle älska dom, om inte annat deras mamma.

För ett par år sedan såg jag er här i Klippan på förskolans dag och då spelade ni era gamla låtar men vi saknade Ulla-Bellas framträdande.
Är ni fortfarande ute på turné? Skulle vara skoj att få ta med mina barn på en av era spelningar. Tack för dom fina barnminnena och dom fina sångerna som lever kvar inom en. Även om det är mer än 22 år sedan jag sist hörde dom.

MVH

Maria Cedervall, Klippan

 
Publicerad: 2006-11-18

Hej!

Fasen alltså vad gött att man äntligen hör nåt från er igen! Har letat på internet ett flertal gånger efter info, ofta i samband med fester då vi (iaf dom av oss som var unga på 80-talet) nästan tårögt minns tillbaka på ullabella, skumberg och knegoff men mest av allt - julkalendern! Speciellt avslutningssången som fortfarande går rätt in i huvudet och stannar där. För mig personligen så var det den första julkalendern som jag "minns" vilket gör att för mig är toffelhjältarna mitt första riktiga julminne, när man smög ned tidigt för att slå på tv:n och åt frukost till spöken och grevar och allt vad det var.

Hoppas verkligen att ni kommer att släppa toffelhjältarna på separat dvd! (eller är det hemska ryktet som jag läste eller hörde nånstans på nätet att banden blev överspelade för att SVT var för snåla för att köpa nya? - hemska tanke)

Ha de bäst - för mig är ni en epok i svensk tv-historia!

mvh

Joakim, Karlstad

 
Publicerad: 2006-11-18

Ni har gjort mig så glad!!! ÄNTLIGEN en DVD med Solstollar och annat roligt... Tänkte först sätta upp den på önskelistan till jul, men så länge kan man inte vänta... Har ju redan väntat i åratal! Är en av många som växte upp på 80-talet och nu har jag själv barn... Än så länge är han väl för liten för att uppskatta serierna, men musiken lär han gilla! Han har redan lyssnat på en del som jag har hittat via nätet, och det har gått hem...

Så tusen tack, detta var verkligen på tiden!

Katarina Bergenäs

 
Publicerad: 2006-11-18

Hej!

Fantastiskt roligt med denna hemsida, som min äldsta dotter, Kajsa (24), upptäckte när hon sökte efter "den bästa sångtexten" Fredsduvan på Drömplanket. Tack vare dina och Pers skivor har hon blivit den hängivna djur-och miljöaktivist hon är. Kram från en gammal, gammal vän och morgontidningsbud

Pia, Karlshamn

 
Publicerad: 2006-11-16

Kära Solstollar!

Ni anar inte hur glad jag blir när jag ser att ni äntligen finns på nätet! För flera år sedan hade jag en hemsida om er, med bilder jag själv rippat från VHS:en man kan köpa. Sidan fick väldigt många besök och det var ytterligare ett bevis på hur uppskattade ni är av min generation (jag är 31).

Jag följde både Toffelhjältarna och Solstollarna från 84-85, men det var Solstollarna som jag fastnade för. Visst var man förtjust i Martyna som alla andra... men er musik var nog det allra bästa. Jag tjatade på min lokala radiohandlare som "aldrig" fick hem er första kassett med musiken från serien. Den har nog spelats tusentals gånger sedan dess, och jag har den fortfarande kvar hemma hos mig 21 år senare.

Jag skrev brev till er och ville köpa en Solstolle-t-shirt. Efter ett tag kom det ett tjockt kuvert tillbaka (med Bo Mårtensson som avsändare!) med en t-shirt och ett signerat kort. Även dessa kära ägodelar finns kvar hemma hos mig idag. Tröjan är sliten, jag bar den med stolthet... era senare skivor fick jag aldrig tag på, minns ej varför, men jag har lyckats hitta dem på senare år. Ni är musikaliska genier och fångar känslor och stämningar på ett sätt som få andra gör.

Jag tror ni vet hur mycket ni betydde för mig och andra. Ni bidrog till att göra min barndom till en lycklig tid, fritt från de otäckheter som dagens barn tvingas uppleva.

Ni kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta och jag hoppas verkligen att ni får möjlighet att ge ut fler DVD:er så vi kan minnas er storhetstid i all evighet.

Jag antar att ni får hur många såna här brev som helst men jag skriver i alla fall. Önskar er all lycka med webbplatsen (och att ni tar reda på vart Britt Dahlén tog vägen - hon tog ju över Martynas plats i en ung pojkes hjärta efter några år ;)

Bästa hälsningar

Hans Jakobsson, Märsta

 
Publicerad: 2006-11-15

Hej!

Jag har vuxit upp med era Tv-serier, som är helt underbara tycker jag. Jag har ett minne av ett uppträdande ni gjorde med Solstollarna. Midsommardagen 1987 i Torne (typ 2 mil söder om Växjö) om jag inte minns fel. Jag skulle fylla 7 det året. Vad jag hade sett fram emot denna dag att få se er live. Det var en underbar stund. Jag minns att Hjördis hade köpt en ny klänning, en röd. Tror det var den som hon hade i Toffelhjältarna. Jag var ganska besviken på att hon inte hade den andra, för jag tyckte den såg så rolig ut. Efter föreställningen hade ni väldigt bråttom, ni skulle till Liseberg för ett uppträde tror jag. Så ni hade ingen möjlighet att skriva autografer eller ha någon försäljning av T-shirts eller kort. Jag var så ledsen kommer jag ihåg för detta. Ville ju verkligen ha detta! Nåja, det jag fick ju se er i verkligheten. När jag kom hem lyssnade jag på mina kassettband och Lp-skivor jag hade med er. Brukade mima till musiken. Idag håller jag själv på med mycket teater! Tror det är tack vare er som intresset började för teater hos mig. Jag brukade härma Ulla-Bella, Gösta och Hjördis m.fl. Jag gillar att spela knäppa typer. Ja det var ett lite minne från mig! Verkligen kul att denna sida finns nu!

Tomas Eriksson Webster
Ljungby

 

« Tillbaka till blandat

 

 


 

”Solstollarna är lata dagar, varma vindar och glass. Toffelhjältarna är hett te, clementiner och en stor chokladask."
Ann-Sofie Alm

”Jag tror jag vågar säga att det ni gjorde förmodligen är det bästa jag någonsin sett på TV.”
Jonas, Lomma

”Skumberg vi saknar dig, eller som
dansken säger: vi mangler er og jeres wienerbrøøøøøøø!”
Stollefan 81

”Ni är lika snygga i dag som ni var för 19 år sedan, framför allt gillar jag Olas frisyr skarpt”
Melinda, Malmö

”Tack för klart bästa tv-programmen någonsin!”
Rebecca

”Det var som att flyttas tillbaka till de där vintermorgnarna på dagis, då fröknar-na rullade in tv:n och vi fick titta på Toffelhjältarna.”
Kenneth Bodin, Västra Frölunda

”Ni har bl.a. gjort så att det finaste ordet jag vet är "sommarnatt". Asså ser man ett program från tiden med solstollarna så känns det liksom sommar i hela kroppen.”
Fredrik Witlock, Helsingborg

”Märkligt kan tyckas att man inte hör låtarna oftare idag, utan istället får annan svensk musik från olika årgångar och som är betydligt tristare en massa utrymme.”
Kent Klang

”Än idag, med jämna mellanrum spelar jag och bonusdottern musiken och struttar runt som Fjodor :-)) Man bör observera att jag är 60 år och bonusdottern 40!!!”
Per-Åke Andersson, Tumba

”Jag jobbar som korsordskonstruktör och brukar försöka fläta in era grejer ibland, en gång bytte dock tidningens redaktion från mitt "Julig 80-talsfavorit" till "Hemmens
manliga mesar".”
Pontus Liedberg, Rolfstorp

”Annat ni gjort har varit småmysigt, bra och pedagogiskt, men Toffelhjältarna och Solstollarna var MAGISKT!”
Svante Carlesjö, Vetlanda

”Jag kan på rak arm inte nämna ett enda tv-program som gjort större intryck på mig än Toffelhjältarna och Solstollarna.”
Henrik Kullander, författare

”Är idag 35 år och har ett barn på 8 månader. När vi
sätter på "Tyra i
kassa fyra" så blir hon helt lugn.”
Eva, Teckomatorp

”Utan att vara elak mot min numera bortgångne faster,
det lustiga var att Pers tolkning av Hjördis liknade på många sätt hennes verkliga jag såväl utseende som röst (!!) till viss del också beteende, ack ja.”
Carl von Essen
Skövde

”Så jag tror att betydelsen av era låtar är mycket större än ni anar och har
tänt många eldar i tittare och lyssnare runt om i landet”
Joakim Jonsson
Nacka

”Känns som om hela min barndom på nåt sätt är knuten till era produktioner. Från att som liten påg se er uppträda på fritidsgården till att som trånande tonåring stå på
Ribban och vänta på att helikoptern med Sam Fox skulle
landa.”
Jimmy Endeley
Stockholm

”Helt plötsligt är man inte gammal och
sitter uppkurad i fåtöljen hemma hos mamma och blir serverad frukost en sommarmorgon medan man tittar på Solstollarna”.
Magnus Pettersson
Linköping

”Tänk va löjligt, här sitter man som en vuxen 30-åring och gråter som ett barn eftersom man minns just den tiden.”
Marie Törnell
Bockara

”Hoppas ni haft en
bra jul och att ni fortsätter ert fina arbete med hemsidan, den måste ju bara bli k-märkt.”
Stefan Olsson
Västerås

”…vem har väl inte fått sin egen mormor att skratta ihjäl sig när man härmat Hjördis med plutande underläpp.”
David Ahlbom

”Trots alla brudar i stollarna så hade jag Carina som favorit hela tiden.”
Micke Persson
Gävle


Ett collage av några av våra mest kända karaktärer. Konstnären heter Patrik Eriksson och är enligt egna uppgifter Solstollarnas största supporter.

”… så jag begrep aldrig då varför jag ville gå och gömma mej så fort hon syntes i rutan. :-)”
Henrik Eriksson
Stockholm

“Jag kommer inte
ihåg så mycket från själva serien förutom den där stolen som åkte in i väggen, (och ut kom en annan likadan), så fort nån slog på klockan i receptionen."
Karin Linström
Stockholm


Det går bra att skicka bilder också. Det har Ami gjort, som här från Eskilstuna folkpark den 18 augusti 1985. Skumberg och Hjördis diskuterar danska wienerbröd. Ola lyssnar. (Foto: Ami Svensson)

”... många är de blonda, långhåriga tjejer som på Nanna-skolan i Uppsala i slutet av 80-talet fick stå ut med att bli krafsade i håret av en liten 8-åring skrikandes "fiiiiiiiiint" såsom Ulla-Bella gör med Mandys hår...”

” Nu vet Ni att ni också har underhållit norska barn, som kan glädjas åt den DVD och alla roliga figurer om igen.”

”Brukade ställa mig bakom hyllorna i den lokala livsmedels-affären och hoppa fram och skrika: Hallå där, vad har ni där? när någon bekant dök upp.”

”Plötsligt låg den där - DVD:n som fungerade som rena tidsmaskinen.”

”Jag undrar hur mycket min stackars far måste ha lidit när "Ulla-Bella" skrek till honom i telefonen när han satt på arbetet.”
Patrik, Åryd

”Enkom för våra
skull hade de ställt in en liten svartvit tv i sovrummet så vi kunde titta på morgonen sittandes i sängen.”
Malin

”… höra att det är ni som har gjort låten i fråga... ett "Ström/ Dunsö-sound" om
man så vill. Det handlar väl om ackordföljder kan jag tänka.”
Micke

"… därför är det fantastiskt att få ta del av den nya DVD:n och på så sätt lappa ihop sin barndom igen.”

”För första gången i mitt 50-åriga liv slås jag av den stora nostalgiklubban och den slår hårt.”

”Ni bidrog till att göra min barndom till en lycklig tid, fritt från
de otäckheter som dagens barn tvingas uppleva.”


Ulla-Bella rap 1987 eller 1988. F. var en hejare på att imitera Ulla Bella. De sexigaste (läs kurvigaste) tjejerna i klassen fick dansa till. Vi hade hejdlöst roligt! Hälsningar "Josephine"

”Solstollarna var verkligen en färgklick i den annars så fruktansvärt gråa och mollbetonade tv som visades i detta land.”

”Fasen alltså vad gött att man äntligen hör nåt från er igen!”


Kan det vara det här kortet som Fjodor X fick när han gick i sexan?

”Tror det är tack vare er som intresset började för teater hos mig.”

”Ingen gör ju så här gedigna program för barn och unga längre.”

”Då höll de käften efteråt, klasskompis-arna.”

”Och när dom senare i programmet spelade "Som en väv av legender" blev jag så berörd och tagen att mina ögon tårades”


Erik i första Solstolletröjan. (Foto: Mamma Ami)

”Kan känna lukten av mina sommarlov och jullov…”

”Jag brukar köra några avsnitt runt jul och bli varm om hjärtat…”

”… så även dom små kan få uppleva samma sköna myskänsla som jag fick när jag som liten knådd såg era program.”

”Det är så viktigt det man är med om när man är barn och där finns ni och era program med in i min vuxenvärld!”