Startsida Aktuellt/Blogg TV-serier Radioserier Medverkande Spelningar Städer och hotell 
Musik Texter/ackord Böcker/nothäften Historik Kontakta oss Ola Ström Per Dunsö
 
Medverkande

Vad gör alla människor på TV

När vi gjorde TV under 80-talet var det mycket som fungerade annorlunda jämfört med i dag. Då var det ofta väldigt många människor inblandade i en produktion, och så kan det undantagsvis se ut även i våra dagar, framför allt i stora produktioner som Melodifestivalen eller andra direktsändningar.

Modern teknik

Men den typen av program vi gjorde görs i dag snarare av privata produktionsbolag med lite färre människor inblandade. Tekniken är ju också en helt annan, och det har i viss mån blivit lättare att med billigare utrustning nå samma eller bättre resultat, rent tekniskt.

Pengarna styr

Å andra sidan styr nog pengarna mer än tidigare. Reklamfinansierade kanaler måste ta hänsyn till sina sponsorer, och ett program som ”Toffelhjältarna”, ett lite mer påkostat program för barn, skulle nog knappast låta sig göras i dag.

Tre olika team

Men över till frågan ”Vad gör alla människor på TV”? Vi har efter eget huvud lite grovt delat in dem i tre grupper: De som gör sådant som syns (Det mjuka teamet), de som gör sådant som gör att vi kan se detta (Tekniska teamet), och de som vänligt men bestämt säger till dessa båda grupper vad de ska göra (Produktionsteamet).

 

« Tillbaka till listan

 

 


Har ingen aning om det är ”Gammalt och Nytt” eller ”Toffelhjältarna går igen” vi håller på med. Christer Björkvall var producent för båda. Ovanligt bra serier, kanske för att Christer tvingade oss att repetera.


Roger Jansen, legendarisk studioman i Stockholm. Kom inte personalen (eller vi) i tid till inspelningen, skällde Roger ut en efter noter. Vi älskade dig, Roger. Exakt så ville vi ha det. Respekt, även när man gjorde barnprogram.


”Borde inte min sång höras lite mer än Olas?” Per diskuterar med vår ljudtekniker Nisse "Bosa" Boström i Europafilms studio. (Foto: Gertrud Persson)