Startsida Aktuellt/Blogg TV-serier Radioserier Medverkande Spelningar Städer och hotell 
Musik Texter/ackord Böcker/nothäften Historik Kontakta oss Ola Ström Per Dunsö
 
Ola Ström

Kåserier

Snabbköpskassörskan

Snabbköpskassörskans omåttliga popularitet bekräftades ju för några år sedan genom att hon tilldelades en alldeles egen svensktoppslåt. Med all rätt! I ett land där många äldre ofta inte har någon att tala med, kan några ord från en rar kassörska betyda mer än apotekets alla droger.

Eftersom min ålder tillåter mig att lätta något på prestigen, kan jag väl tillstå att jag egentligen aldrig gått till en butik med huvudsyfte att köpa potatis. Nej, anledningen till mina besök i charkuteriavdelningen har i första hand varit att försöka få kontakt med någon välvillig kvinna mellan skinkorna.

Snabbköpet är nämligen en utmärkt plats för singlar att knyta kontakter på. I Paris är det helt ute att gå på krogen och ragga. Slöseri med tid tycker många. Så varuhuset Galerie Lafayette lockar nya kunder till sin matavdelning genom att underlätta för singlar att hitta varandra. Alla som är ute efter att träffa någon, får en speciell typ av kundvagn och betalning sker i en särskild kassa.

Enportions fiskgratäng

I Malmö har vi än så länge inget Lafayette även om jag hört viskas att Mobilia lutar åt tanken. Det hindrar dock inte Ronny O att flirta bland hyllorna.
   - Visst, glöm krogen, nu är det butiken som gäller. Börja alltid med att visa att du är tillgänglig, ja, du kan vifta med en sån där enportions fiskgratäng. Särskilt god är den inte, men vad gör man inte för att få sig ett nyp.
   - Du behöver ju inte äta den.
   - Vad trodde du? Håll dig i närheten av frukt och grönt, och när det dyker upp en tjej med urringning så skriker du ”vilka meloner!”. När hon sen vänder sig om för att snäsa av dig så står du där med en melon i handen. Den går alltid hem.
   - Du har inte funderat på att uppsöka en psykiater?
   - Snacka du bara, men kvinnor nuförtiden är inte så pryda som dom gör sken av. Häromsistens stod en och fingrade förstrött på en falukorv när jag gick förbi. Det var naturligtvis ett sätt att lite symboliskt illustrera sitt intresse.
   - Du har aldrig tänkt tanken att kvinnor också är människor? Med hjärna och allt.
   - Hon kanske inte ens själv visste vad hon var ute efter. Det kan mycket väl ha varit hennes undermedvetna som skickade en signal. Du har väl läst Freuds ”Drömtydning”?
   - Nä, men jag har läst ”Är karlar verkligen lika dumma som dom ser ut?”!

En välbekant röst

Som av en händelse befinner jag mig dagen efter på Mobilia. Bland bananerna. Snart dyker en dam upp med en halv kyckling i korgen. Säkert en singel. Jag plockar upp min enportions fiskgratäng.
   - Eh, förlåt, jag har inte mina linser på mig. Ser du hur många grader den här ska va’ på?
   - Du, det räcker nog om du stoppar ner den i byxan. Där verkar va’ varmt tillräckligt.

Då ekar en välbekant röst över hela Mobilia.
   - Vilka meloner!
    Kvinnan sneglar snabbt ner för att se att allt står rätt till i urringningen. Så spänner hon ut bysten lite extra och vänder sig om med ett försök till en förnärmad min.
   - Tjena, du kanske kan hjälpa mig, ropar Ronny O där han står med två meloner i famnen. Vet du om dom här är mogna?
   Och tro det eller ej, men människan - för det är det väl - går fram till honom och börjar diskutera.

När jag ska betala ler kassörskan vänligt.
   - I ärlighetens namn så är den här fiskgratängen inte särskilt god. Men med lite citronpeppar brukar den faktiskt slinka ner.

Och så ler hon igen. Ibland är livet bara så underbart. Och illa smakade den inte.

 

« Tillbaka till listan